ugrás a tartalomhoz

Archívum - Ápr 2019 - Fórum téma

május 1

Ért valaki közületek autó elektronikához?

inf · 2019. Ápr. 30. (K), 23.58
Egy régi kocsinál (Seat Leon 2000?) van egy olyan jelenség, hogy néha, amikor becsukom az ajtót, akkor valamilyen ciklusba kerül, és fel-le jár a pöcök 3-4x, mire eldönti, hogy mit akar. Általában mást, mint én, aztán próbálhatom újra. A rádiós zárás sem működik benne. Szeretnék utánaolvasni valahol, hogy hogyan működik ezekben a kocsikban a központi zár, aztán ha könnyűnek tűnik a szerelése, akkor megcsinálnám magamnak. Valószínűleg a vezetékek az ajtóban a sok nyitástól eltörtek, de úgy sejtem, hogy ezeket a ciklikus jellegű hibákat nem tudja törött vezeték okozni.
 

gzip

Blackfriar · 2019. Ápr. 30. (K), 11.59
Sziasztok !
Kértem a tárhelyszolgáltatót (web-server), hogy kapcsolja be a gzip-et.
Ezt a választ kaptam:
Technikai okok miatt a PHP 7.3-as verzióba nem került lefordításra a gzip modul. Ennek a hibának a javításáig használják a PHP 7.2-es verzióját.

Én nem értek ehhez, de két dolog jutott eszembe.
1. a tárhelyszolgáltató néz hülyének
2. a PHP fejlesztői sík hülyék (ezt tartom kevésbé valószínűnek)

Vélemény ?
 

április 29

Androidban csak a Firefox nem képes Kamerából közvetlenül feltölteni képet

Atomi · 2019. Ápr. 29. (H), 13.03
Üdv!


Androidban csak a Firefox nem képes Kamerából közvetlenül feltölteni képet.

Kipróbáltam Chromemal, Operával, Edgevel, simán megy, hogy egy honlapot behívva, majd képfeltöltést elindítva a mobilról nem a már mentett képek közül töltök fel, hanem a kamerát indítom el és a frissen készült képet töltöm fel.
Firefoxban azonban nem kerül be semmi a feltöltés mezőbe. Érdekes módon viszont videót tud feltölteni a kamerából.

Utánanéztem a neten, a hibáról beszélnek, de megoldásról nem.
Mondjuk mivel azt szeretném, ha egy totál egyszerű felhasználó is fel tudna tölteni, semmilyen megoldás nem jó, ami trükközést igényel. Mondjuk a Firefoxnak kéne jól működnie.
Én amúgy azzal dolgozom, a Chrome-t nem szeretem, de vannak ezzel is bajok. Ez viszont durva nagy baj.
Valamit olvastam, hogy a Google meg akarja fojtani a Firefoxot és szándékosan csinált valamit, nem emlékszem már mit.
Lehet, hogy az Androidba építették bele ezt a FF hibát?

Android 7-essel próbáltam.
 

április 29

gmail - IP címek

mind1 valami név · 2019. Ápr. 28. (V), 23.34
Help! Én a gmailt elsődlegesen webről használom. Van a jobb alsó sarokban egy "Részletek" feliratú link, amire kattintva megjelenik az utolsó x darab bejelentkezésem IP címmel, időponttal.
Játszom az egyik VPN szolgáltató lehetőségeivel és azt vettem észre, hogy amikor a VPN aktív a gépemen és megnyitom a gmailt, megjelenik, hogy milyen címről sikerült belépnem. De ha bontom a VPN-t és újra megnyitom a gmailt, nyoma sincs a VPN-es belépésemnek... ez meg mi a ló... ????
Ha van itt valaki, aki VPN-t használ, lehetőleg más országból, mint ahonnan egyébként a gmail-t, meg tudná nézni, hogy megmarad-e a gmail-ben a VPN-es IP cím?
(én most épp a protonvpn-t nyúzom egyébként)

Nem tudom eldönteni, hogy valami biztonsági problémába botlottam vagy egyszerűen ilyen szar a gmail logja: közben kipróbáltam mobilról is. Kapcsolódok a VPN-re, bemegyek a fiókomba, közben desktopon nézem a bejelentkezéseket, megjelenik Hollandia. Bontom a VPN-t a mobilon, még mindig ott van. Így belépek a droidos gmail kliensből és megnyitok egy mailt, máris eltűnt az előző, holland cím, csak az aktuális, magyar IP-m van...


Az egész abból indult, hogy mobilnetről scanneltem a routerem és az nmap azt állította, hogy a 80,443 portok nyitva vannak. Ezután eljátszottam ugyanezt notebookról, a fenti VPN-en keresztül, ott hol nyitva a 80-as port, hol zárva. Kicsit aggódni kezdtem, hogy ilyenkor mi van, mert tcpdump-ot nem tudok felrakni a routeremre, hogy lássam, mi történik, de most végképp kiakadtam. Lehet, hogy a vpn eltéríti a gmailt is???
 

április 26

GreenFox-ról mik a vélemények?

inf · 2019. Ápr. 26. (P), 15.12
Egyik ismerős megkért, hogy nézzek utána ezeknek a GreenFox 4 hónapos intenzív tanfolyamoknak. Ahogy nézem junior programozó képzést ígérnek ennyi idő alatt 1 milkáért. Nekem nagyon irreális 4 hónapba belesűríteni mindent, de kíváncsi vagyok, hogy mi a tapasztalat velük, van e bármi értelme elmenni egy ilyen képzésre, és ha ez a GreenFox nem jó, akkor esetleg van e olyan képzés, amit ajánlotok BP-en. Aki menne rá az alap szinten tud angolul, ezen kívül viszont tényleg nulláról futna neki a programozásnak.
 

április 21

Akadálymentesség tesztelése

inf · 2019. Ápr. 21. (V), 11.15
Olvasom, hogy a miskolci önkormányzat oldala teljesen akadálymentes lett: link
Szerintetek lehet olyan automatizált teszteket írni, amik megmondják, hogy egy oldal mennyire akadálymentes?
 

április 18

TCP és UDP pingelés hogyan működik?

inf · 2019. Ápr. 18. (Cs), 06.49
Szeretném tesztelni az internet kapcsolatot itthon, és úgy tudom, hogy a normál pingelés ICMP-vel megy. Elvileg annyi az egész, hogy azon a protokollon küld egy kérést a szervernek, és a szerver echo-zik, ha ott van. Bizonyos esetekben ez az ICMP nem elég, és a tényleges kommunikációra kell tesztelni, ami TCP vagy UDP. Ilyen mondjuk, ha tűzfal szabály fogja valahol egyik vagy másik protokollt.

Az én esetemben konkrétan az van, hogy a UPC-s Connect Box-nál használt PUMA6 chipset firmware-jét az Intel megtákolta, hogy az ICMP pingelés viszonylag normálisan működjön, de a TCP és az UDP azt mondják ugyanúgy baromi lagos, mert a gond a hardware-el van, nem a software-el. Hivatalosan ezt nem ismerik el, mert hatalmas bukás lenne az Intelnek is, meg sok internet szolgáltatónak is. Nagyon sokan használják az ilyen chipset-re épülő modemeket. Igazából nálam nem sikerült még ezt a firmware fixet se feltenni a UPC-nek a modemre, mert ez az oldal szerintem ICMP-vel pingel: link, de az is lehet, hogy ez a max, amit a firmware fix-el ki tudtak hozni, és a másik két protokollnál jóval nagyobb a baj. Itt csak percenként 1-2 néhány tized másodperces lag spike van, de elképzelhető, hogy UDP-nél sokkal gyakrabban belagzik.

Szívesen lemérném böngésző helyett egy erre tervezett alkalmazással is a pinget egy negyed órára, hogy hogyan változik terheléstől függően, illetve szeretnék alapos lenni, és megnézni TCP és UDP protokolloknál is. Ez elméletileg jó ICMP-re: PingPlotter, de az UDP és TCP bizonytalan. Nem akarom elindítani a 14 napos trialt, hogy kipróbáljam, amíg nem kérek egy kölcsön routert, hogy bridge mode-ban is tudjam tesztelni a Connect Box-ot. Elvileg ICMP-t így kell mérni vele: link a Google DNS szerverén.

április 17

Viber privacy

mind1 valami név · 2019. Ápr. 17. (Sze), 09.13
Úgy emlékszem, itt javasolta valaki a Vibert, mint "ingyenes" telefonálási lehetőséget IP alapon.
Minap felraktam két mobilra, kipróbáltuk (so so...azért a hangminőség nem az igazi), aztán elkezdtem turkálni a beállítások közt és sürgősen leszedtem.
Ha van itt aki használja: csak paranoia, hogy ez ugyanúgy a legális spyware, mint mondjuk egy facebook app? A reklámok még elmennek, de tényleg összeszed a mobilról minden létező adatot és "hazaküldi"?
Mivel kényszerből van mobilbankom (egyelőre), kissé aggaszt a dolog...
 

április 16

IE para - állítólag

inf · 2019. Ápr. 16. (K), 08.30
Azt mondják, hogy az MHT kiterjesztést az IE-hez társítja automatikusan a Windows, és hogy van egy sebezhetőség, amit így ki tudnak használni IE-ben a hekkerek. Nem olyan vészes, de az átlag felhasználók azért beszívhatják, mert annyi az egész, hogy feljön a semmiből egy IE ablak és nyomtatni próbál.
link

Ki lehet kapcsolni az IE-t, ahogy a cikkben javasolják, de ha teszteléshez kell, akkor egyszerűbb kiszedni az MHT kiterjesztést a listából. link
 

április 15

PDF generáló szkript

Blackfriar · 2019. Ápr. 15. (H), 18.19
Sziasztok !

Tudnátok ajánlani olyan PDF generáló szkriptet, ami pl. PHP 7.3 alatt is működik és a használata egyszerű ?
Jelenleg tFPDF-et használok, de az max PHPH 5.6-tal működik.
Előre is köszönöm a segítségeteket.