ugrás a tartalomhoz

Viber privacy

mind1 valami név · 2019. Ápr. 17. (Sze), 09.13
Úgy emlékszem, itt javasolta valaki a Vibert, mint "ingyenes" telefonálási lehetőséget IP alapon.
Minap felraktam két mobilra, kipróbáltuk (so so...azért a hangminőség nem az igazi), aztán elkezdtem turkálni a beállítások közt és sürgősen leszedtem.
Ha van itt aki használja: csak paranoia, hogy ez ugyanúgy a legális spyware, mint mondjuk egy facebook app? A reklámok még elmennek, de tényleg összeszed a mobilról minden létező adatot és "hazaküldi"?
Mivel kényszerből van mobilbankom (egyelőre), kissé aggaszt a dolog...
 
1

Jó kérdés

Pepita · 2019. Ápr. 17. (Sze), 13.26
Azt, hogy ténylegesen mit "küld haza", elég nehéz kitalálni. Ugyanakkor mennyi mindenhez van hozzáférése - nos ebben simán benne van a lehetőség.
Azt nem hinném, hogy közvetlenül a mobilbankodat szeretné(k) lenyúlni, nem éri meg. Inkább a profilépítés, mikor merre jársz, mi iránt érdeklődsz, stb stb.
2

Annyi már biztos, hogy a

mind1 valami név · 2019. Ápr. 17. (Sze), 16.35
Annyi már biztos, hogy a teljes címjegyzéket lenyúlják.
A mobilbank... hogy közvetlenül (ők) nem nyúlják le, azt merem remélni, de hogy ha esetleg hozzájuk bejut valaki, akkor rajtuk keresztül mit tudhat csinálni... na az a problémásabb rész.
5

Biztos?

Pepita · 2019. Ápr. 18. (Cs), 09.38
Annyi már biztos, hogy a teljes címjegyzéket lenyúlják.
Van kézzel fogható bizonyítékod rá, hogy "hazaküldi", vagy csak tippeled?
Csak mert amiatt, hogy a viberen belül láthasd a contact-jaidat (és tudj nekik üzenetet küldeni / hívni), kell a hozzáférés a névjegyzékhez. Ezt írtam fentebb, hogy ez még nem jelenti azt, hogy el is küldi.
7

"kézzelfogható" nincs, csak

mind1 valami név · 2019. Ápr. 18. (Cs), 13.05
"kézzelfogható" nincs, csak egy blog posztban láttam: link
8

Csak még 1 kérdés... :)

Pepita · 2019. Ápr. 18. (Cs), 13.20
Ha Te lennél a "telefonközpont", hogyan létesítenél kapcsolatot két készülék között, ha egyiknek sem tudod a telefonszámát? ;)
Most nem azért, de a Viber is telefonszám alapján azonosítja a usereket, persze mindenki kap mellé egy valamilyen viber_id-t is, emiatt lehet pl pc-ről is használni. Tekintve, hogy üzenetküldős-beszélgetős szolgáltatás, én nem tartom olyan hűde kémkedésnek azt, hogy nyilvántartja, hogy telefonszám alapján ki az, akikkel tudsz viberen kapcsolatot létesíteni.
Vagyis van értelmes indoka a szinkronnak: emiatt tudja odatenni a névjegykártyákhoz az ikont, hogy "viber üzenet", stb. Ha nem szinkronizálna, kiscsillió felesleges kérés (hívás, üzenet) menne a szerverükre olyan címzetteknek, akik nem is használnak vibert.

Mondjuk én örülnék, ha nem csak entire lehetne névjegyzék jogot adni, hanem külön-külön piálgatva. Csak mert ehhez, hogy "odategye az ikont", mindössze a telefonszám kell, név és minden egyéb nélkül.

Maradt a véleményem az, hogy igen, a lehetősége a vibernek is meg van a kémkedésre, de nem tudom, hogy valóban kémkedik-e.
9

Valami félreértés lehet itt:

mind1 valami név · 2019. Ápr. 18. (Cs), 13.31
Valami félreértés lehet itt: én ezt úgy értelmezem, hogy fogja a kontakt listámat és felteszi a saját szervereire.
Ahhoz, hogy rajta keresztül tudjak telefonálni, erre nem lenne szükség, elég, ha a mobilomon tárolom és azt tudja, hogy az általam hívott azonosító épp online van-e.
Arról nem beszélve, hogy regisztrációkor - ha igaz - a címjegyzékemből úgy tölt fel személyes adatokat a saját szerverére, hogy az érintett nem is tud róla.
10

Bűncselekmény lenne

Pepita · 2019. Ápr. 18. (Cs), 14.34
ha csak úgy full feltenné.

elég, ha a mobilomon tárolom és azt tudja, hogy az általam hívott azonosító épp online van-e
Mégis mikor kérdezzen be a telód a szerverre, hogy épp online-e?
Nem szereted a hívás / üzenet _előtt_ látni, hogy épp fel fogja venni, mert online?
és minden egyes hívásnál / üzenetnél keresgéljen, hogy az adott _telefonszámmal_ van-e egyáltalán viber user?
Lényegesen kisebb erőforrás, ha a szerveren jegyzi, hogy ki mikor online (és ki user egyáltalán), a Te klienseden tárolja hozzájuk a viber_id-t, és amikor aktív a kliensed, akkor socketen küldözgeti neked, ha változik valaki státusza.
Azért, mert valaki azt írja a Zinterrnetttten, hogy a viber feltolja a teljes kontaktlistádat magához, még nem feltétlenül igaz. Így, abben a formában bűncselekmény vagy büntetendő lenne, nem érné meg nekik.
Telefonszám alapján viszont célszerű update-elgetni, hogy kit tudsz viberen felhívni a kontaktjaid közül.

Legalább egy sms kéne, amit a viber küld ki olyan telefonszámra, amivel még soha nem regisztráltak hozzájuk ahhoz, hogy feltételezni lehessen a visszaélést.
Mondjuk Te frissen regisztrálsz, a kontaktjaid között van egy olyan, aki azt se tudja, mi az a viber, és kap tőlük egy sms-t, amiben ajánlják a használatát, mert Te is elkezdted használni...
Akkor mondanám, hogy visszaéltek a kapott jogosultsággal, de amíg a normál működtetésen kívül semmire sem használják, addig nem bélyegzek pusztán lehetőség alapján.

(Nem akarom védeni se őket, nem haverjaim, de ne mondjunk már tényként olyanokat, amik csak lehetőségek. Én se vagyok tömeggyilkos, pedig egész nagy kés is szokott lenni a kezemben..)
11

Én csak a linkelt oldalt

Endyl · 2019. Ápr. 18. (Cs), 15.32
Én csak a linkelt oldalt olvastam, de ott azt írják, hogy a privacy policy-ben, vagy hasonlóban leírják, hogy feltöltik és tárolják a kontaktjaidat, mert kell a működéshez :)

Mégis mikor kérdezzen be a telód a szerverre, hogy épp online-e?
Nem szereted a hívás / üzenet _előtt_ látni, hogy épp fel fogja venni, mert online?
és minden egyes hívásnál / üzenetnél keresgéljen, hogy az adott _telefonszámmal_ van-e egyáltalán viber user?


Az említett oldalon azt is írták, hogy állítólag olyan embernél írták, hogy viber user, aki még soha nem használta a szolgáltatásukat.

De egyébként ezekhez nem kellene tárolni a kontaktlistát a szerveren. Egyszer, vagy amikor kommunikálni akarsz valakivel és nem tudod a viber id-ját, akkor bekérdez a szerverre, hogy van-e ilyen user, és ha igen, akkor menti az eszközödön vagy viber-es kontaktlistában. Utána ezek az id-k alapján már frissítheti az ismertek státuszát. Akinek meg nincs fiókja, azoknak az adataihoz semmi köze permanensen.
3

Amennyire én tudom a

inf · 2019. Ápr. 18. (Cs), 06.53
Amennyire én tudom a hangminőség függ attól, hogy mennyi CPU-t kap az alkalmazás. Legalábbis annak idején Skype-ra kellett tenni prioritást Windows-nál, hogy rendesen működjön.

Az alap, hogy manapság már minden a legális spyware kategória. Én pl PDF olvasót tettem fel a mobilomra, aztán akkor szedtem le, amikor a mikrofonhoz hozzáférést kért... Egyébként szeretem a Foxit Reader-t, mert gyors, jó PDF olvasó, de most túltolták.
4

Nem biztos, hogy túltolták.

mind1 valami név · 2019. Ápr. 18. (Cs), 08.26
Nem biztos, hogy túltolták. Meg kellene nézni, mintha hangos jegyzetet is lehetne vele a pdf-hez csatolni... tévedés joga fenntartva. Androidon nem nagyon lehet játszani a prioritással...
6

Diktálás?

Pepita · 2019. Ápr. 18. (Cs), 09.43
Mi van akkor, ha beszédfelismerés révén tudsz szöveget bevinni (ha szerkesztő is), illetve hangutasításhoz is kell a miki.
Ha hajlandó tovább működni az app a hozzáférés nélkül (csak kiírja, hogy xy funkció nem műxik), akkor szerintem még nem annyira gáz.
Egyébként én ki szoktam dobni sleep-ből is azokat az appokat, amit épp nem használok, így hiába van hozzáférése mondjuk kamerához, ha nem fut, nem is csinál semmit. :)
12

Nem működik nélküle.

inf · 2019. Ápr. 18. (Cs), 15.38
Nem működik nélküle.