ugrás a tartalomhoz

gmail - IP címek

mind1 valami név · 2019. Ápr. 28. (V), 23.34
Help! Én a gmailt elsődlegesen webről használom. Van a jobb alsó sarokban egy "Részletek" feliratú link, amire kattintva megjelenik az utolsó x darab bejelentkezésem IP címmel, időponttal.
Játszom az egyik VPN szolgáltató lehetőségeivel és azt vettem észre, hogy amikor a VPN aktív a gépemen és megnyitom a gmailt, megjelenik, hogy milyen címről sikerült belépnem. De ha bontom a VPN-t és újra megnyitom a gmailt, nyoma sincs a VPN-es belépésemnek... ez meg mi a ló... ????
Ha van itt valaki, aki VPN-t használ, lehetőleg más országból, mint ahonnan egyébként a gmail-t, meg tudná nézni, hogy megmarad-e a gmail-ben a VPN-es IP cím?
(én most épp a protonvpn-t nyúzom egyébként)

Nem tudom eldönteni, hogy valami biztonsági problémába botlottam vagy egyszerűen ilyen szar a gmail logja: közben kipróbáltam mobilról is. Kapcsolódok a VPN-re, bemegyek a fiókomba, közben desktopon nézem a bejelentkezéseket, megjelenik Hollandia. Bontom a VPN-t a mobilon, még mindig ott van. Így belépek a droidos gmail kliensből és megnyitok egy mailt, máris eltűnt az előző, holland cím, csak az aktuális, magyar IP-m van...


Az egész abból indult, hogy mobilnetről scanneltem a routerem és az nmap azt állította, hogy a 80,443 portok nyitva vannak. Ezután eljátszottam ugyanezt notebookról, a fenti VPN-en keresztül, ott hol nyitva a 80-as port, hol zárva. Kicsit aggódni kezdtem, hogy ilyenkor mi van, mert tcpdump-ot nem tudok felrakni a routeremre, hogy lássam, mi történik, de most végképp kiakadtam. Lehet, hogy a vpn eltéríti a gmailt is???
 
1

És amikor VPN-ről vagy, látod

BlaZe · 2019. Ápr. 29. (H), 00.46
És amikor VPN-ről vagy, látod a valóban legutolsó magyar IP címről a belépésedet? Szerintem csak annyiról van szó, hogy nem replikálódott át ez az infó. Vagy még, vagy egyáltalán nem replikálják, vagy valami hiba van épp.

Az biztos, hogy a gmail globálisan load balance-olt, úgyhogy simán tök másik szervereken jársz. Ha pingeled a gmailt, szerintem totál más IP-ket fogsz látni.
2

Már nem volt lelkierőm ide is

mind1 valami név · 2019. Ápr. 29. (H), 07.12
Már nem volt lelkierőm ide is írni: ha azonos eszközről többször nézek rá a fiókra, az utolsó ilyen bejegyzés felülíródik, címtől függetlenül.
A replikáciös probléma azért sem stimmel, mert (ahogy talán írtam is) belépek desktopon, androidon, desktopról megnyitom ezt a listát, megvan mindkét belépés, azonos IP-vel. Androidos vpn bekapcs., megnyitok egy mailt, desktopon ctrl-r, ott az új cím a droid mellett, holott a desktop maradt az eredeti címen. VPN disconnect, újabb olvasás a mobilról, ctrl-r desktopon és máris nincs nyoma a VPN-es belépésnek.
Ergo, ha tudom szimulálni az eredeti klienst és valahogy ellopom a sessiont a gépéről, akkor az áldozat sohasem fogja észrevenni, hogy illetéktelen jár a fiókjában, idegen címről.