ugrás a tartalomhoz

GreenFox-ról mik a vélemények?

inf · 2019. Ápr. 26. (P), 15.12
Egyik ismerős megkért, hogy nézzek utána ezeknek a GreenFox 4 hónapos intenzív tanfolyamoknak. Ahogy nézem junior programozó képzést ígérnek ennyi idő alatt 1 milkáért. Nekem nagyon irreális 4 hónapba belesűríteni mindent, de kíváncsi vagyok, hogy mi a tapasztalat velük, van e bármi értelme elmenni egy ilyen képzésre, és ha ez a GreenFox nem jó, akkor esetleg van e olyan képzés, amit ajánlotok BP-en. Aki menne rá az alap szinten tud angolul, ezen kívül viszont tényleg nulláról futna neki a programozásnak.
 
1

privát vélemény

mind1 valami név · 2019. Ápr. 26. (P), 17.04
Privát vélemény, ami nem biztos, hogy mérvadó: kéthetes Oracle DBA tanfolyamon, ami csak egy egészen pici részével foglalkozott az Oracle RDBMS-nek, alig sikerült a felszínt kapirgálni.
És programozni (nem pszeudokódot valós programnyelvre fordítani) az nagyságrendekkel több tudást igényel. Hány év ma a prog.mat. szak? Harminc éve még volt belőle három éves képzés, de akkor még sokkal szükebb terület volt a programozás része, több volt benne a matek, azt hiszem.
Szóval ingyen talán, de ennyi pénzért kizárt, hogy vállalnám.
De még1x: ezt csak az időre és a szerintem szükséges ismeretek mennyiségére alapozom.
2

Pont, hogy tapasztalatokra

inf · 2019. Ápr. 26. (P), 20.55
Pont, hogy tapasztalatokra lennék kíváncsi. Véleményem nekem is van a témáról. :-)
10

Volt greenfox hallgató

Gsu19 · 2019. Júl. 26. (P), 19.16
Nem éri meg a Greenfox.

Habár jól indul és hasznos dolgokat elmondanak az első kb 10 hétben. Persze csak ha szerencséd van. Utána jön az a rész ahol a legtöbb mentor tudása elfogy. Jó esetben csoporttárs tud segíteni vagy megoldod magad. Ez a suli inkább amolyan tanuld meg magad, olvassál és rájössz. A motiváció meglesz bő 1misis tandíj kifizetése után.
Az elméleti tananyag ingyenes YouTube videók. A feladatok túlnyomó része is ingyenes online oldalakról van össze válogatva kisebb nagyobb változtatásokkal.

Záróvizsga után jön az igazi szopó roller. Ha nem fizetesz +1 misit az elején akkor 3 hónapig nem dolgozhatsz csak partner cégnél. Persze ha csinos nő vagy fel fognak venni 1-2 hét alatt, ha beszélsz németül szintén. Ha ezek közül egyik se igaz rád akkor vársz és gyakorolsz magadtól. Idén még nem volt nekik semmilyen feladat/feladatgyűjtemény amivel fejleszthetnéd magad addig amíg nem ajánlanak valamit vagy le nem jár a kizárólagossági időszak.
A greenfoxos munkák túlnyomó része speciális nyelv pl TNSDL (Nokia) vagy Pega (Saltech). Ha ilyen helyre kerülsz nagyon nehéz dolgod lesz váltani. Emellett rengeteg kapcsolattartót keresnek a partnerek, ami szintén nem fejlesztői munka. Mondjuk ehhez kell német vagy vonzó külső. Aztán jönnek azok a munkák amik csak papíron fejlesztői, gyakorlatban szimpla érettségivel felvennének dolgozni. Ja és a bruttó 340ezer, amit a partnerek ajánlanak, nem sok, pláne ha utólagosan finanszírozod a sulit.

Szóval ennyi pénzért ez inkább átverés.
11

Igazából ahogy nekem lejött

inf · 2019. Júl. 26. (P), 19.24
Igazából ahogy nekem lejött arról szól a dolog, hogy megmutatják az alapokat, elindítanak, aztán onnantól neked kell képezned magad, hogy eljuss a megfelelő szintre. Nekem elég világos így kívülről, hogy nem lehet 4 hónap alatt egy BsC szintjét elérni, ami egy junior álláshoz kell. Szóval az én olvasatomban ez a Greenfox meg a többi annyit tesz, hogy biztosít neked junior állást valahol ennyire kevés tudással. Nekem ez előnynek tűnik, mert magadtól papír nélkül évekig tanulhatnál, hogy megüsd azt a szintet, amivel felvennének. Persze lehet én látom rosszul. Ami kimondottan érdekel, hogy most akkor nem mindenkinek tudnak munkát szerezni, és azok az emberek csak állnak, mint a befőtt x hónapig? Mert akkor tényleg nem éri meg, és jobb egy olyan céghez menni, ami garantálja, hogyha webes képzésre mész, akkor találnak neked webes állást, vagy legalább részben visszafizetik a képzés költségeit. A 340 bruttó kezdő fizetésnek elmegy, inkább az az érdekes, hogy mondjuk 2 éven belül tovább tudsz e lépni valami jobb munkakörbe, vagy megragadsz ezen a szinten.
12

Csak hogy kívülállóként

mind1 valami név · 2019. Júl. 26. (P), 20.29
Csak hogy kívülállóként beleszóljak: az, hogy speciális nyelvet kell használni, elvben semmit nem jelent. Programozási nyelveket tanulni nem nagy művészet.
Ami nehéz, az magának a programozásnak a megértése. Az alapelvek megtanulása, begyakorlása.

Hogy aztán a programot milyen nyelven kell kódolni...
Jó, kicsit túloztam azzal, hogy nem nagy művészet programnyelvet tanulni, mert azért sok dolgot meg kell érteni abból is, de (csak a saját példám) iskolában tanultam PL/I-t, meg mainframe-es assembly-t, aztán dolgozni kezdtem, ott meg volt COBOL, assembly, később Z80-as assembly, ami totál más, mint a mainframe-es. Ehhez kellett úgy egy hónap. Amikor ezekről kellett a néhai Magic-re váltani (manapság valami UniPaas néven fut, ha igaz), az egy hét tanfolyam, meg két-három hét játszadozás volt, utána már élesben dolgoztunk vele.
Persze a mai nyelvek mellett ezek nagyon primitív cuccok voltak, nem akarom annyira elbagatellizálni.
13

Pont fordítva van. A mai

inf · 2019. Júl. 28. (V), 08.47
Pont fordítva van. A mai nyelvek kinyalják a seggedet, a "primitív cuccok"-nál meg tényleg érteni kellett, hogy mit csinálsz. Inkább a projektek mérete, ami más lehet, gondolom nem gépeltél százezer sorokat assemblyben.
14

Hát százezreket nem. De több

mind1 valami név · 2019. Júl. 28. (V), 13.58
Hát százezreket nem. De több ezret igen.
Kedvenc archiváló programom, amit assembly-ben raktam össze, nagyjából 15cm magas lyukkártya köteg volt. :D
(jó, ez csak pár száz kártya, de utána már jött a terminálos világ ;) )
A nyelvtanulással meg úgy vagyok, hogy a szintaxist általában könnyű megtanulni, az nem lehet gond, ha egy nyelvet ismersz.
Viszont a környezetet, ami még a nyelvhez tartozik... pl. nem mindegy, hogy egy primitív GUI-t pythonban, javaban vagy C#-ban akarsz összedobni. Na ott már bőven van mit tanulgatni.
(nevezheted keretrendszernek, de ahogy a java swing(???), a python tkinter összenőttek a nyelvvel...)
És akkor még plusz a keretrendszerek hülyeségei.

Ehhez képest az, ami régen volt, az kutyafasza. Ott megtanultad a szintaxist, aztán a nagyja rád volt bízva a C elterjedéséig. Ott kezdtek jönni a mindenféle, előre megírt könyvtárak, amiket már a nyelv mellé kellett megtanulni.
15

Azért a logikája ezeknek a

inf · 2019. Júl. 28. (V), 14.11
Azért a logikája ezeknek a könyvtáraknak elég hasonló attól függően, hogy milyen problémát oldanak meg. Nem annyira nehéz megtanulni őket szerintem, bár az igaz, hogy időigényes.
16

Nem a logikájukkal van a

mind1 valami név · 2019. Júl. 28. (V), 14.41
Nem a logikájukkal van a gond, hanem Swinger.guiengine.windowmanager.setposition.getpixel(a,b,c,d,e,f,g,h) típusú szörnyűségekkel. :)
Jó, van IDE, kódkiegészítés, de ahhoz, hogy használni tudd ezeket, azért elég sokat kell tanulni, hogy mikor, mit, hogyan használj.
Legalábbis ez számomra elég komoly akadály pl. a Java esetében.
17

Ja hát azt én sem csípem,

inf · 2019. Júl. 30. (K), 16.38
Ja hát azt én sem csípem, szerintem rosszul tervezett könyvtár jele az ilyesmi.
3

Elég homályos, hogy ez a GF

inf · 2019. Ápr. 28. (V), 13.58
Elég homályos, hogy ez a GF pontosan mit oktat. Azt írják, hogy 10% klasszikus előadás, a maradék ilyen mentoros jellegű oktatás. Napi 8 óra heti 5 nap. Ami kiderül az oldalukról, hogy egy alapképzés után van szakosodás, frontend, backend, stb. irányába.
Azt is olvasom máshol, hogy komoly előszűrés van, hogy csak olyanokat vegyenek fel, akik motiváltak és van tehetségük a témához. Illetve van olyan cég, ami a képzési díjat részben vagy teljesen visszafizeti, ha nem sikerül 3 hónapon belül állást találni. link A GF nem ilyen, legalábbis nem szerepel az ezzel kapcsolatban felsorolt cégek listájában.
Igazából talán még működhet is a dolog ha tényleg ennyire komolyan előszűrnek. De majd még jobban utánaolvasok a véleményeknek.
4

Gúgli -> greenfox site:hu ->

mind1 valami név · 2019. Ápr. 28. (V), 15.59
Gúgli -> greenfox site:hu -> találatok a prog.hu-ról és a gyakorikerdesek.hu-ról. Nem túl frissek, de érdemes átfutni rajtuk, ha még nem tetted meg.
5

Belenéztem a tanulók github

inf · 2019. Ápr. 29. (H), 23.15
Belenéztem a tanulók github repoiba. Ahogy nézem tényleg csak az alapokat adja. Végülis elég lehet egy junior szintnek, de közel sem lesznek ott, mint akár egy BSc diplomás szerintem. Ezeknek a dolgoknak le kell ülepedni, ahhoz meg idő kell. Nem tudom, hogy kinek ér meg ez több, mint 1 millát, ahogy néztem inkább olyanok hajlandóak menni rá, akiknek max érettségije van, és próbálnak valami zsírosabb állást elcsípni, mert unják a 3 műszakot. Gyakorlatilag nulla az anyagköltsége egy ilyen oktatásnak, emiatt nekem elég irreális az összeg, főleg ha azt nézzük, hogy gyakorlatilag netről elérhető minden információ, amit ott oktatnak. Egyedül azoknak lehet értelme ilyen képzések közül, ahol garanciát vállalnak, hogy x időn belül elhelyezkedsz juniorként, és ha nem, akkor visszafizetik legalább részben a képzés költségeit. Ez a GreenFox tudtommal nem ilyen, de mások ilyenek. Ami extrát még adnak, az az előválogatás. Elvileg elég szigorú a rendszerük, és csak olyanok mennek át az előszűrőkön, akiknek megfelelő a hozzáállása/motivációja és az ilyen HR-es teszteket is csont nélkül teljesítik. Szóval ha másra nem legalább arra lenne értelme jelentkezni, hogy kiderüljön átmész e a HR-es teszteken. Feltéve ha ingyenges a jelentkezés.
8

Az előbb unalmamban

mind1 valami név · 2019. Május. 14. (K), 09.11
Az előbb unalmamban elolvastam a gyakorikerdesek.hu-n talált topic-ot.
Rövidke idézet:
" Gyakorlatilag az összes hallgató csalódott az egészben, de ezt szinte sehol nem olvashatod, mert tényleg szerződésben van rögzítve, hogy nem írhatnak negatív véleményt."
Ha ez, miszerint szerződésben rögzítik, hogy nem kritizálhatod őket, igaz, akkor még abban az esetben is felejtős a cég, ha bármi érdemi tudást fel tud szedni náluk a tanuló...
9

Nem a tudás számít ezeknél.

inf · 2019. Május. 15. (Sze), 08.26
Nem a tudás számít ezeknél. Arra szerződnek, hogyha végigcsinálod a kurzust, akkor elindítanak a szakmában és találnak neked első munkahelyet. Nekem az jött le, hogy ezt végre is hajtják.
6

Utánaszámoltam, ha gyári

inf · 2019. Ápr. 29. (H), 23.59
Utánaszámoltam, ha gyári munkáról váltasz ezzel a greenfox-al programozásra, és minden flottul megy, találnak neked állást, stb., akkor 2 év alatt térül meg a "befektetés". Addig gyakorlatilag a képzéseid költségeit és a kiesett időt fizeted ki. Mindenki döntse el maga, hogy megéri e neki. (Netről is meg lehet tanulni ugyanazt, de nincs tematika, nincsenek vizsgák vagy határidők és jóval nehezebb eldönteni, hogy mikor tud eleget az ember ahhoz, hogy megpályázzon egy állást.)
7

Valszeg tévedtem előzőleg, és

inf · 2019. Ápr. 30. (K), 04.52
Valszeg tévedtem előzőleg, és ritka, hogy érettségivel jelentkezne valaki ilyen tanfolyamra. Valószínűleg ez már dolgozó diplomásoknak van, akik 30 körül rájöttek, hogy állást akarnak váltani, mert nem olyan jó pl jogásznak vagy gazdasági szakembernek lenni. Nekik 1-2 milla egy tanfolyamért nem akkora gond, és kényelmet is ad a dolog, mert nem kell mindennek nekik utánajárni, hanem kapnak iránymutatást és segítséget.

Annyiból visszás ez, hogy annak idején, amikor először volt informatikus hiány, akkor először a matematikusokat célozták meg, aztán amikor azok is elfogytak, akkor ugyanezt a diplomás réteget. Viszont akkor ingyenes átképzések voltak, talán még azt se kellett aláírni, hogy a cégnél maradsz x évig. Most úgy látszik annyira meghülyült a világ, hogy az emberek még fizetnek is érte nem keveset, és csont nélkül aláírják, hogy a cégnél maradnak. Elég fura látni, hogy jóval drágább, ha hűségnyilatkozat nélkül fizeted ki a képzést. Nyilván a cégek fizetnek valamennyit az outsourcingos HR-es szennyért, amitől alapból undorom van.
18

Ezt szamos mas forumon is

MadBence · 2019. Júl. 30. (K), 17.10
Ezt szamos mas forumon is leirtam mar: a GreenFox megtanit egy nagyon konkret technologia hasznalatara, amivel eleg jol el tudsz helyezkedni a piacon (es azzal a technologiaval jol el fogsz tudni boldogulni). Ezzel idot (10-11 felev helyett 4 honap) es penzt sporolsz meg.

Ennyi. Felesleges osszemerni barmilyen BSc egyetemi oktatassal, mert teljesen mas a celjuk. Ha az ember a GreenFoxnal megtanul React-ban programozni, akkor valoszinuleg egy jo React fejleszto lesz belole (azert ezzel a peldaval jovok elo, mert tobbet ismerek szemelyesen, dolgozok veluk egyutt napi szinten). Egy frissen vegzett szoftverfejleszto mernok ennel sokkal "tobb" ugymond (bar valoszinuleg kevesbe fog erteni a Reacthoz), az egyetemi kepzes celja a hatekony mernoki problemamegoldas elsajatitasa. Ez egy sokkal tagabb, melyebb terulet.

Nyilvan nem mindenki lesz szuper GreenFoxos fejleszo, de ez az egyetemi kepzesre is igaz.

Amit te megfizetsz, az a mentorok dija, a ceg uzemeltetesenek a koltsege (helyszin, adminisztracio, stb), es a profit, illetve ezen felul a kevesbe penzben kifejezheto dolgok (motivacio, kozosseg, az osszeallitott tananyag). Amit nem fizetsz meg, az a szponzor cegek hozzajarulasa ehhez a koltseghez (kiveve, ha vallalod hogy X partnercegnel dolgozol).
19

Ezt találtam

Pepita · 2019. Szep. 4. (Sze), 10.15
Egész érdekes cikk róluk, esettanulmányokkal.
Valahogy nem vagyok meglepődve..
20

Ja olvastam én is. Nekem így

inf · 2019. Szep. 4. (Sze), 21.37
Ja olvastam én is. Nekem így értelmetlennek tűnik az egész, mert kapsz egy gyorstalpaló képzést, aztán utána meg magadra maradsz a munkaerő piacon egy olyan papírral, ami nem sokat ér, már ha egyáltalán adnak valamit. Inkább akkor olyan cég lenne jó, ami garanciát vállal arra, hogy elhelyeznek valahol, ha tényleg ennyire nem rózsás a helyzet.