ugrás a tartalomhoz

Archívum - Nov 9, 2014 - Fórum téma

Képfeltöltés és képcsere

Dfoglalo · 2014. Nov. 9. (V), 19.07
Sziasztok!

Van egy kép, "KÉP HELYE" felirattal. Azt szeretném megoldani, hogy erre a képre kattintva előjöjjön a fájl kiválasztó ablak. A képfájlt kiválasztva a "KÉP HELYE" feliratú kép helyére a feltöltött képből kreált indexkép kerüljön. A kép és az indexkép pedig feltöltődjön egy mappába, ellenőrizve azt is, hogy valóban kép e.

Nos, ebből sikerült azt megoldanom, hogy a képre kattintva előjöjjön az ablak és kiválasszuk a képet. Azonban csak űrlap ellenőrzésekor tudtam csak megnézni, hogy a kép valóban kép e, de ezt már a kiválasztáskor ellenőrizni kéne. Illetve a kép kiválasztásakor a képet át tudtam váltani egy másik képre ("TESZT KÉP" felirattal), de azt nem sikerült megoldanom, hogy indexképet kreáljak és azt jelenítsem meg. Ezt a "TESZT KÉP-re váltást JS-el oldottam meg, azon belül is onchange-el. Itt egy függvényt hívtam meg, ami lecserélte a képet a "TESZT KÉP" feliratú képre.

Jó lenne, ha onchange alatt tudnám valahogy ellenőrizni a kép formátumát és ha megfelel (pl. png, jpg/jpeg, vagy gif), fel tudnám tölteni azt és csinálhatnék belőle egy indexképet is, amelyet szintén felöltök és le is cserélem a "KÉP HELYE" feliratú képet az indexképre. Illetve azt is meg szeretném oldani, hogy a feltöltött képfájlokat átnevezhessem. Ezáltal meg tudom találni az előre megadott url alapján a rendes és az indexképet is, hogy utóbbit ki is tegyem a "KÉP HELYE" feliratú kép helyére.

Elérésre példa:

images/uploads/*egy ismert azonosító*.png
images/uploads/*egy ismert azonosító*_index.png

Remélem érthető, hogy mit szeretnék elérni. Az előbbi, "Jó lenne, ha" szavakkal kezdődő bekezdésben lévőket szeretném hát megoldani, de nem sikerült magamtól, csak a többi. Ezért is fordulok most Hozzátok.

Természetesen ha előnyösebb megoldás is van, mint az onchange és a JavaScript, akkor azt szívesen használnám.

(Infó: azért PHP kategóriába nyitottam, mert a legtöbb dolgot eddig PHP-val oldottam meg, csak a kép megváltoztatása volt JS.

Javascript tanulása

reallalesz · 2014. Nov. 9. (V), 13.47
Üdv minden kedves weblaborosnak!
Nagy nagy hibába ütköztem. Évekig foglalkoztam html,css -el és a javascriptet hanyagoltam. Dolgoztam PHP-val és Pythonnal, sikeresen. De a javascriptre soha nem vitt rá a lélek. Most érkezett el az, hogy szeretnék jobban megtanulni javascript nyelven.
DE! A probléma az, hogy amiket az egyetemi könyvtárban találok, az mind javascript a weben, és mind a DOM manipulálásával foglalkozik. Ez mind szép és jó, de én Node.js-ben is szeretnék a későbbiekben alkotni, ahhoz meg szeretném legalább a nyelv alapjait tudni és hogy mi fán terem a JavaScript.
A kérdés, hogy elég-e tanulnom az ilyen DOM-mal foglalkozó könyvekből a javascriptet, vagy van valami más, ami kifejezetten Javascripttel foglalkozik? Továbbiakban szeretném kipróbálni magam olyan kliens oldali javascriptek írásában, amelyek nem látható, mint például mobil és nem úgy mint a böngészőben(Megnyitom, F12 és lelesem mi a javascript...)

Angol nem akadály, előre is köszönöm a segítséget!
Üdv, MRM.