ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 15, 2013 - Fórum téma

Elméleti kérdések

ggabor · 2013. Jún. 15. (Szo), 13.57
A napokban kedvet kaptam egy kicsit elmélyedni az aktuális webes, illetve kifejezetten php alapú technológiákban és csak úgy passzióból elgondolkodtam pár dolgon. Ezekkel kapcsolatban szeretnék most egy kis diskurzust generálni, hátha felmerül egy-két érdekes ötlet.

Amennyire én látom még mindig az MVC/HMVC mintára épülő megoldások, illetve a különféle template enginek viszik a prímet. Néhány nagy és népszerű, illetve kismillió kisebb keretrendszer létezik, de nagyjából mind egy kaptafára készül (zend, symfony, yii, laravel stb.).

A php esetén ma már szinte kizárólag class alapú (OOP szerű) megvalósítást látni, bár igen gyakran különféle non-oop helper csomagok is aktív használatban vannak még a legnagyobb rendszereknél is. Ami önnmagában nem is lenne baj, de néhány példakódot, tutorialt átnézve sokszor felesleges bonyolításnak tűnt egy-egy megoldás.

Az alapvető kérdésem az, hogy tényleg nem lehetne ezt egyszerűbben és hatékonyabban? Ezen a kérdésen elgondolkodva arra jutottam, hogy az alapvető probléma még mindig a szerver és kliens oldali kódok elkülönítésének és egyben összehangolásának kérdése. Ma már a kliens oldali javascriptek és a html5 nyújtotta új lehetőségek is legalább olyan komplex kódokat igényelnek mint a szerver oldali alkalmazáslogika.

A két oldal összekapcsolása során felmerült bennem egy kulcskérdés:
- A kliens, vagy a szerver oldal határozza meg a tartalmat?

Első megközelítésben, mivel a szerver oldalon tároljuk a tartalmakat, nyilván a szerver mondja meg, hogy mik ezek. A kliens oldal (view) csak megjeleníti. A gyakorlatban viszont ez nem igaz.

- Ha a view-ban (templateben) mondjuk a főmenüt szeretnénk megjeleníteni, akkor a view honnan tudja, hogy van-e egyátalán főmenü? Ha meg van (mert maga a fejlesztő tudja), akkor mondjuk egy szimpla iteráció tényleg annyi elemet ad-e vissza amennyinek a templateben helye van?

Keresődoboz

stickys · 2013. Jún. 15. (Szo), 12.11
Sziasztok!
http://www.mek.oszk.hu/html/allando/mek2kereso.htm -n találtam keresőket, az elsőt próbálom átalakítani.
<form name="egyszeru kereso" method="POST"  action="http://bonescraft.sunwell.hu">
<table border=1 bordercolor="804040" cellpadding=0 cellspacing=0><tr><td>
<table width="250" border="0" cellspacing="0" cellpadding="4" bgcolor="F8D1A6">
<tr>
<td align="left" bgcolor="FFB465"><b><font size="4" color="000000">Keresés</font></b>
</td>
<td align="right">
<input type="submit" name="Submit" value="Keres">
</td>
</tr>
<td align="left" colspan="2" valign="middle">
<input type="text" name="Search" size="30">
</td>
</tr>
</table>
</td></tr></table></form>
Eddig meg is van, csak azt nem tudom, hogy készítsem el azt az oldalt, ahol ki fogja dobni a találatokat.(Adatlapokat, MySQL)
Valaki tudna segíteni, hogyan kezdjem el, miekt tartalmazzon?