ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 17, 2011 - Fórum téma

Űrlap tömb-jellegű mező értékének elérése

pkadam · 2011. Júl. 17. (V), 16.07
Van egy formom, amivel többek közt fájlokat is lehet feltölteni, ezek neve upload[1]-től upload[n]-ig tart. Szeretném ellenőrizni a value értéküket (tehát hogy van-e fájl kiválasztva), azonban pl. a document.formneve.upload[3].value nem az upload[3] nevű input mező értéket adja meg, hanem egy upload nevű mezőt feltételez, amiből a 3-as indexű tömbelemet keresi – hiába. Hogyan lehetne működésre bírni?

(Alternatív megoldásom van rá, az összes input elemet type=='file' alapján elemezve egy for ciklussal, de ez kényszermegoldás, tehát nem túl elegáns.)
 

Hogy működik?/mi kell ahhoz, hogy az ember dolgozhasson?

Hellhammer · 2011. Júl. 17. (V), 15.32
Üdv!

Gondoltam, ez a megfelelő téma, és nem a munka-állásba írom..:

Szóval: van az az eset, hogy a haver megér, hogy dobjak össze a barátnőéjéknek egy oldalt a mostani helyett, mert kéne egy kulturáltabb oldal a kétszemélyes, otthon kialakított fodrászüzletük atw.hu-s tárhelyére...adnak érte nekem xezer pénzt (x egy barátilag kicsi, jelképes szám..) ; mivel az igényeik egy statikus html lapban ki is merülnek, és semmi bonyolultabbra nem is nyitottak, tudásom elég hozzá, és megcsináltam; átugrottam hozzájuk, pendrive-on vittem a fájlokat, megmutogattam, jólesz-e?, persze, TC, feltölt, köszi, itt a pénz, pont..

Ez ugye kb. a legelőször elforduló eset mindenkinél, aki valaha pénzt kapott azért, hogy megcsináljon valamit a témában..
Ettől az esettől továbbmenve, és hangsúlyozva, hogy egyáltalán nem célom a hobbiból szerzett tudásomra alapozva létrehozni a hellhammer-webösszegányoló Rt-t, mint újabb, sokadik olyan vállalatot, akiktől óvva int mindenkit mindenki a szakmában; ám felmerült bennem a kérdés, hogy amennyiben megkeres valaki (ismerős ismerőse alapon), hogy megcsinálnék-e neki egy honlapot /jellemzően az a fazon, aki nem akar domain-t és tárhelyet venni, mert neki teljesen jó az uw-s is, és annyira nem akar összetett oldalt, hogy "az infóközépsulis unokaöccs is meg tudná írni"/, és úgy ítélem meg, hogy amit akar, azt teljes bizonyossággal meg tudom valósítani, és némi pénzt ad érte, nos: erre a tranzakcióra van valami megoldás, vagy ezt így én(=se vállalkozó nem vagyok, sem alkalmazásban nem állok olyan helyen, ami foglalkozik ilyesmivel), csak a 'borítékból-zsebbe' rendszerrel tudom megoldani?

Arra gondolok, hogy pl a fenti példa-fodrászat, mint ugye hivatalos céget kicsit továbbgondolva: adott egy fodrász-szalon, és úgy dönt, velem akar megcsináltatni egy céges honlapot ( tfh: elég hozzá a tudásom), nos, akkor ez a gazdaság fehér oldalán lebonyolítható?

PHP RegExp személynévre

vitaliyplay · 2011. Júl. 17. (V), 12.44
Helló!

Egy olyan RegExp-t szeretnék megvalósítani, amely igazzal tér vissza ha az alábbiak teljesülnek:
- nincs benne "illegális" karakter (pl.: $,',",+,!,%,/,=,(,),{,} stb.)
- tartalmazhatja a magyar ábécé bármelyik karakterét

Eddig ezzel próbálkoztam, sajnos engedi például a '$' jelet:
/^[-a-zA-Z_éáőúűöüó]/i

Egyébként a felhasználó által megadott személynevet (külön adja meg a vezetéknevet és a keresztnevet) akarom ellenőrizni vele a preg_match() függvény segítségével, szóval ha valaki tud jobb megoldást, várom az ötleteket!

Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!
 

onclick felülírása setAttribute-tal

pkadam · 2011. Júl. 17. (V), 12.09
Egy oldalon lévő <a> elemek onclick-jét változtatnám utólag JavaScripttel (setAttribute), amivel nincs is gond – egészen addig, amíg nem szeretném valamilyen módon a már meglévő saját onclick-eseményeiket megtartani, kombinálva az újjal. Az eredmény több mint meglepő.

links = document.getElementsByTagName('a');
for (i = 0; i < links.length; i++) {
	if (links[i].target != '_blank') {
		links[i].setAttribute('onclick', 'uj();');
	}
}
Eddig minden tökéletes. Ha visszaadnám neki a saját onclick-eseményét

links[i].setAttribute('onclick', links[i].onclick);
módon, akkor a DOM-ba <a ... onclick="[object]"> módon épül be, ami nem túl barátságos. És itt jön a több mint meglepő rész: ha már annyival megváltoztatom, hogy

links[i].setAttribute('onclick', links[i].onclick + '');
aminek tulajdonképpen semmit sem kéne számítania, máris máshogy dolgozza fel: <a ... onclick="function onclick() { eredeti(); }"> az eredmény, csakhogy ettől még ugyanúgy nem csinál semmit. Tehát hozzá kell csapni az onclick() függvény meghívását az onclick esemény végéhez, hogy le is fusson. Bonyolódik? Még nem. Az általam hozzárendelni szándékozott onclick eseménynek ugyanis van egy true/false visszatérési értéke, ami máris izgalmasabbá teszi. Na meg persze az, hogy nem minden <a> rendelkezik onclick-kel, lévén a többség csak egyszerű link.

html lista kilóg a div-ből

H.Z. v2 · 2011. Júl. 17. (V), 07.48
Biztosan nagyon egyszerű a magyarázat, de nem értem:

* {
 margin: 0;
 padding: 0;
}
 
.wrapper {
 width: 980px;
 height: 550px;
 background: silver;
 padding: 5px;
 margin: 40px;
 outline: 10px solid white;
 border: 1px solid black;
}
 
 
.tab {
	background: red;
	width: 250px;
	height: 100%;
	float: left;
	font-size: 8pt;
	border: 1px solid black;
}


<div class="wrapper">
 <div class="tab">
   <ol>
     <li>mokmokmokmokm</li>
     <li>mokmokmokmokm</li>   
     <li>mokmokmokmokm</li>
    </ol>
  </div>
</div>
Egy ilyen szerkezetem van és azt látom, hogy a listában szereplő tételek igazodnak a belső div bal széléhez, a hozzájuk tartozó sorszámok pedig kilógnak még a "wrapper" osztályhoz tartozó div-ből is.
Én rontok/nézek el valamit vagy ez teljesen normális viselkedés?
(ol helyett ul-t használva a pontok lógnak ki)

Másik kérdés: ha itt valójában egy menüféleséget akarok megjeleníteni, akkor mi a "hivatalosan" elfogadott módszer? Táblázat egyetlen oszloppal vagy van rá valami kulturáltabb megoldás is? Mondjuk <dl><dt>...</dt><dt>...</dt></dl>?