ugrás a tartalomhoz

Hogy működik?/mi kell ahhoz, hogy az ember dolgozhasson?

Hellhammer · 2011. Júl. 17. (V), 15.32
Üdv!

Gondoltam, ez a megfelelő téma, és nem a munka-állásba írom..:

Szóval: van az az eset, hogy a haver megér, hogy dobjak össze a barátnőéjéknek egy oldalt a mostani helyett, mert kéne egy kulturáltabb oldal a kétszemélyes, otthon kialakított fodrászüzletük atw.hu-s tárhelyére...adnak érte nekem xezer pénzt (x egy barátilag kicsi, jelképes szám..) ; mivel az igényeik egy statikus html lapban ki is merülnek, és semmi bonyolultabbra nem is nyitottak, tudásom elég hozzá, és megcsináltam; átugrottam hozzájuk, pendrive-on vittem a fájlokat, megmutogattam, jólesz-e?, persze, TC, feltölt, köszi, itt a pénz, pont..

Ez ugye kb. a legelőször elforduló eset mindenkinél, aki valaha pénzt kapott azért, hogy megcsináljon valamit a témában..
Ettől az esettől továbbmenve, és hangsúlyozva, hogy egyáltalán nem célom a hobbiból szerzett tudásomra alapozva létrehozni a hellhammer-webösszegányoló Rt-t, mint újabb, sokadik olyan vállalatot, akiktől óvva int mindenkit mindenki a szakmában; ám felmerült bennem a kérdés, hogy amennyiben megkeres valaki (ismerős ismerőse alapon), hogy megcsinálnék-e neki egy honlapot /jellemzően az a fazon, aki nem akar domain-t és tárhelyet venni, mert neki teljesen jó az uw-s is, és annyira nem akar összetett oldalt, hogy "az infóközépsulis unokaöccs is meg tudná írni"/, és úgy ítélem meg, hogy amit akar, azt teljes bizonyossággal meg tudom valósítani, és némi pénzt ad érte, nos: erre a tranzakcióra van valami megoldás, vagy ezt így én(=se vállalkozó nem vagyok, sem alkalmazásban nem állok olyan helyen, ami foglalkozik ilyesmivel), csak a 'borítékból-zsebbe' rendszerrel tudom megoldani?

Arra gondolok, hogy pl a fenti példa-fodrászat, mint ugye hivatalos céget kicsit továbbgondolva: adott egy fodrász-szalon, és úgy dönt, velem akar megcsináltatni egy céges honlapot ( tfh: elég hozzá a tudásom), nos, akkor ez a gazdaság fehér oldalán lebonyolítható? /gondolok itt: van olyan, hogy a cég ad vmi megbízási szerződést, aláírjuk, hogy "ezt-ennyiért"? És ehhez nekem 'kellene valami'? úgy értem vállalkozói papír, számlaképesség?/

Köszi a válaszokat előre is!
 
1

Nem éri meg

janoszen · 2011. Júl. 17. (V), 16.22
Volt már egy párszor a téma, azt hiszem, oda lyukadtunk ki, hogy a jelképes összeg helyett az ingyen is jobb. Egyébként én meg rájöttem arra, hogy az ilyen honlap-kérésekre NEM szabad igent mondani. Ha akarnak weboldalt, nekik is végig kell gondolniuk, hogy egyáltalán mit-hogyan, kit akarnak vele megcélozni, stb. Minden gondolkodás nélkül összehajítani valamit, na annak maximálisan nincs értelme.
2

7-es adószám

pkadam · 2011. Júl. 17. (V), 16.40
Ha nem akarsz vállalkozó lenni, akkor az APEH-ban kérj egy ún. 7-es adószámot, amivel bármelyik papírboltban tudsz venni egy számlatömböt, és máris számlázhatsz a gazdaság fehér oldalán :) Meg kell mondanod majd, hogy milyen tevékenységet szeretnél folytatni, jelen esetben a TEÁOR 6201 az ideális, ami a "Számítógépes programozás"-t takarja.
A megbízóval pedig célszerű egy megbízási szerződést kötni, amiben meghatározzátok az elvégzendő feladatot, az összeget, és esetleg a határidőt (bár ez kevésbé ajánlott, mivel sok múlik azon, hogy az ügyfél mit talál ki útközben, mikor reagál, stb.). A neten sok helyen találsz hozzá mintát.
3

Kifejtenéd

Práger Ádám · 2011. Júl. 17. (V), 21.13
Kifejtenéd ezt részletesebben? Sok helyen utána olvastam, de nem egyértelmű, hogy ez megfelelő lenne-e nekem. Első sorban arra lennék kíváncsi, hogy biztosra tudod, hogy ez így működik, vagy pedig a 6. ismerősöd ismerőse mondta? :) De bármilyen tapasztalat érdekel a témában.
5

Konkrétan én is így csináltam

pkadam · 2011. Júl. 18. (H), 01.42
Konkrétan én is így csináltam az elején, aztán később váltottam a céges felállásra a 7-es adószám helyett. Tehát teljesen működőképes, erre lett kitalálva, és adózási szempontból is barátságos.
4

Wow, laza ez a teáor szám, én

inf · 2011. Júl. 17. (V), 23.03
Wow, laza ez a teáor szám, én "egyedi szoftverfejlesztés"-t adtam meg, nem tudtam, hogy ilyet is lehet... (Mondjuk csinálok asztali alkalmazást is, ha arról van szó...)

Btw. lehet, hogy én is váltok erre a felállásra, gondolom nem kell havi 50 pénz járulékot fizetnem az ilyen számlatömbös alkalmi munkás megoldással? Ideje utánanéznem...

Valaki tud felvilágosítást adni arról, hogy mi számít rendszeres bevételnek? Mármint ugye az adószámos magánszemélytől ez különbözteti meg a vállalkozót...
6

Változtak a TEÁOR számok,

pkadam · 2011. Júl. 18. (H), 02.37
Változtak a TEÁOR számok, régen én is a 72.22.12 Egyedi szoftverfejlesztéssel toltam. De ez ma már megszűnt, és a fentit kaptuk helyette. Nincs "havidíja" :) Nem-rendszeres bevételnek meg az számít, amit elhisz Neked a revizor... Tehát erősen szubjektív. Amíg nincs belőle havi több százezres bevételed, addig nyugodtan alhatsz. (Persze egy könyvelőt azért célszerű megkérdezni előtte a pontos részletekről.)

Itt és itt fórumoznak róla, itt meg arról írnak, hogy mi lehet vele a macera, ha túl alapos a megbízód.
7

TEÁOR

solkprog · 2011. Júl. 18. (H), 06.09
(Újabban legalábbis) nem a 4 jegyű TEÁOR kódod kell megadni hanem 6 jegyű szakmakódot.
(nyilvantarto.hu on jobb oszlopban megtalálni a hivatalos listát)

Illetve még annyit jegyeznék meg hogy egyrészt többet is fel lehet venni (én a fő tevékenységi kör mellé 11 másikat felvettem anno), de arra figyeljetek hogy vagy legyen hozzá képesítésetek vagy ellenőrizétek le hogy nem kell hozzá képesítés (egyesével a tevékenységi körökként).
8

Én is csatlakozom

Emendre · 2011. Okt. 17. (H), 15.04
Sziasztok!

Én is most kezdek el rendesen dolgozni, így engem is érdekelne ez a 7-es adószám.
A munka adóm adja a feladatokat, akinek számlát kellene adni a munkámról. Megbízási szerződést kötünk mindig az aktuális feladatokra (programozási, illetve grafikai munkák).
Tehát erre úgy gondolom a 7-es adószám tökéletes lenne igaz?

Dolgozik más is hasonlóban mint amiben én kezdenék most?

Menjek be az Apeh-hoz és igényeljem ezt, vagy mindenképpen kellene egy könyvelőt találnom. Bár nem tudom mit mondhatna, de ha muszáj, akkor keresek.

Update:
Felhívtam egy könyvelő ismerős, az azt mondta, hogy havi 50 ezreket kell utána fizetnem. Meg még a fene tudja milyen papírokat kiváltani.
Szerintem ő valami vállalkozói engedélyre gondolt, hiába ecsetelgettem neki ezt, csak azért is azt mondta, hogy havi 100-150K alatt több a kár mint a haszon, nem éri meg.
Pedig több helyen is olvastam, hogy nem kell járulékokat fizetni, itt fentebb is ilyesmi van leírva.
Nesze magyar állam, így dolgozzon neked az ember... Kínában kínaiul is egyszerűbb lenne szerintem.
Menjek be az apeh-hoz és ott majd kioktatnak?

Csak valami infó, hogy milyen kifizetésekre számítsak? Havi díj? Egyszeri díj? Mennyi kb?
9

amíg tudod csináld papírok

szabo.b.gabor · 2011. Okt. 17. (H), 16.58
amíg tudod csináld papírok nélkül.. számlával pedig dupla ár, hogy miután az állam lenyúlja a felét maradjon is valami. amúgy meg hiába csinálod fehéren, a jogi szabályozás annyira átláthatatlan, hogy úgyis megbasznak valamiért ha arra kerül a sor, ez egy plusz adónem..

off
ha nem találnak semmi hibát, akkor nagyon nagy baj van. olyan ez, mint a szigorlat ha hibátlan a tételed, akkor belekérdeznek másba és megbuktál :D
/off

hogy valami értelmeset is mondjak (természetesen ne vedd készpénznek), ez a 7-es adószám valahogy úgy van (ilyennel szoktak amúgy lakásokat is kiadni magánszemélyek cégeknek), hogy adóbevalláskor lép képbe az ilyen formán szerzett jövedelem és be kell fizesd a 30%-át mondjuk.

ha vállalkozó akarnál lenni, de nem akarsz havi ~50ezret fixen rákölteni, akkor egy nappali tanulói jogviszonyra van szükséged (ez ugyanis főállásnak minősül), vagy egy főállásra, csak amellett már bajosabb dolgozni. ilyenkor nem kell fizetned a járulékokat magad után, csak a könyvelő költségeit ami 5 ezer (de ha jót akarsz magadnak, akkor inkább több) magyar pénz havonta. és áfakörön kívül légy (éves 5millió forintnál kevesebb bevételig megteheted). így könnyen el tudsz indulni és tudsz papírt adni bárkinek.