ugrás a tartalomhoz

Archívum - Okt 2010 - Blog bejegyzés

október 28

Beszámoló a HTML5 Műhelykonferenciáról

Török Gábor · 2010. Okt. 28. (Cs), 17.49

Október 28-án a W3C Magyar Iroda szervezésében került megrendezésre a HTML5 Műhelykonferencia névre keresztelt rendezvény. A konferencia vendégelőadója Michael Smith, a W3C HTML munkacsoportjának felelőse volt.

október 24

A Weblabor arcai 3.

Max Logan · 2010. Okt. 24. (V), 17.10

Ahogyan előttem már többen megtették, most én is bemutatkoznék a közösségnek. Lendvai Norbertként ismernek, ’83 szeptember havában láttam meg a napvilágot Tapolca város kórházának valamely szülőszobáján. Egy kis kitérőtől eltekintve azóta is Sümegen élem mindennapjaimat.

október 23

HTML5 konferencia Budapesten

Török Gábor · 2010. Okt. 23. (Szo), 14.26

2007 márciusában Merre tart a web? címmel értekeztünk naívan az akkor még friss XHTML 2 és HTML 5 csapásvonalakról, majd két évvel később, tavaly nyáron a W3C bejelentette, hogy ejti az XHTML 2-t, a továbbiakban a HTML 5-öt támogatja. Hogy merre tart most a web, mi a helyzet a HTML5-tel? Ezekre a kérdésekre keresi a választ október 28-án, jövő hét csütörtökön a W3C Magyar Iroda HTML5 Műhelykonferencia rendezvényükön. A részvétel ingyenes.

október 20

budapest.js október 25-én

Török Gábor · 2010. Okt. 20. (Sze), 15.17

Október 25-én, hétfőn, 19 órai kezdettel jelentkezik az e havi budapest.js meetup. A találkozó különlegessége, hogy Kovács Zoltán és Ancsin Gábor Makóról jelentkeznek be, és online streaminggel tartják meg előadásukat. Témájuk a GeoGebra matematikai szoftver GWT alapú átültetésének JavaScript aspektusai. A Weblaboron is már több ízben előkerült a JavaScript sajátos számkezelése. Farkas Máté ennek járt utána, arról mesél, mi az IEEE 754, avagy mit ért a JavaScript a Number alatt. Bártházi András a saját fejlesztésű, frontenden és backenden egyaránt JavaScriptre építkező susmus.hu webes Twitter kliensét mutatja be. Végül Török Gábor a Dojo keretrendszer build eszközét ismerteti. A meetup helyszíne a Kitchen Budapest. A GeoGebra előadás természetesen élőben követhető lesz, a többi előadást szalagra rögzítjük.

október 11

Hogyan jelölnéd egy mű szerzőjét?

Török Gábor · 2010. Okt. 11. (H), 10.41

A HTML5 Doctor rendre magyarázatokkal siet a HTML5 tagek értelmezésével kapcsolatban, a Weblabor blogmarkjai között is fel-felbukkan aktuális témáival. Legutóbbi írásában olvasói számára egy fejtörőt hoz fel, avagy hogyan jelöljük helyesen egy cikkben hivatkozott mű vagy idézet szerzőjét.

<p><q>There was a young man from Nantucket</q>
wrote John Keats in his <cite>Ode on a Grecian Urn</cite>.</p>

Tehát John Keats nevét milyen tagek közé szorítsuk, ha egyáltalán? Válaszadási lehetőségeket is felkínálnak a szerzők, úgy mint: b, i, cite, span (csupán placeholder stílusnak) vagy más egyéb. A helyes megfejtést 14-én, csütörtökön közli a magazin, addig próbálkozzunk meg mi is a feladattal.

Logging integráció Django 1.3-ban

Török Gábor · 2010. Okt. 11. (H), 09.06

Januárra várható a Django 1.3. Míg az 1.2-es kiadás a nagyobb fejlesztésekre koncentrált, addig az 1.3-ban apróbb javításokra, a feature-ök zajában figyelmen kivül hagyott ticketek lezárására koncentrálnak a fejlesztők. Mindezek mellett két izgalmas területen is történik előre lépés. Az általános nézeteket osztály alapon szervezik újra (meghagyva a megszokott procedurális megközelítést), továbbá integrálják a keretrendszerhez a standard Python logging modult. Most ez utóbbiról szólok.

október 6

Pénteken Szabad Szoftver Konferencia 2010

Török Gábor · 2010. Okt. 6. (Sze), 17.11

A hagyományokhoz hűen, október 8-án, pénteken, a szabad szoftverek világnapja alkalmából idén is megrendezésre kerül a szegedi Szabad Szoftver Konferencia. A rendezvény témáit négy párhuzamos szekcióra osztották a szervezők, amelyek között a webfejlesztés iránt érdeklődők is találnak kedvükre valót.