ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 2010 - Blog bejegyzés

szeptember 27

Soha ne használd a for…in-t tömbök bejárására!

presidento · 2010. Szep. 27. (H), 07.52

Rejtélyesen viselkedik az éppen megírt JavaScript programom, és nem találom az okát. Látszólag mindent jól csináltam, és mégsem megy! Egyszer csak leesik… hogy erre nem gondoltam… de úgy látom, más sem, ezért leírom, mindannyiunk okulására.

szeptember 25

Kezdő bakik: web 1x1

janoszen · 2010. Szep. 25. (Szo), 08.46

A fórumon többször kerülnek elő olyan kérdések, amelyeknek véleményem szerint nem szabadna előkerülniük, ha lenne egy jó leírás arról, hogyan is működik a web. Annak idején én Stefan Münz SelfHTML-jéből tanultam, ami nagyon alapos és módszeres magyarázattal vezeti be a tanulni vágyót a webfejlesztés világába. Egyetlen hibája van: csak németül érhető el. Ugyan ennyire részletes leírásra nem vállalkozhatom, de ezúttal megpróbálom összeszedni a leggyakrabban elkövetett kezdő bakikat.

szeptember 23

Kedvcsináló Facebook alkalmazás fejlesztéshez

janoszen · 2010. Szep. 23. (Cs), 21.11

Elhatároztad magad, hogy fejleszteni akarsz Facebookba épülő alkalmazást, és értesz kicsit a HTML-hez? Akkor ihun a lehetőség, elmagyarázom, mit kell tenned.

szeptember 22

ECMAScript 5 strict mód és a teljesítmény

presidento · 2010. Szep. 22. (Sze), 18.11

Az ECMAScript 5-ben létrejött strict mód két céllal rendelkezik meglátásom szerint: egyrészt a rossz programozási technikák és véletlen elgépelések ellen véd (lásd: minden változót deklarálni kell, a this nem lesz automatikusan global scope), másrészt a teljesítményre van jó kihatással. Jelen bejegyzésben az utóbbit szeretném megvizsgálni a jelenleg elérhető strict módot támogató JavaScript motorok vizsgálatával.

szeptember 22

budapest.js szeptember 27-én

Török Gábor · 2010. Szep. 21. (K), 22.11

Tárgy hó 27-én a Colabsban kerül megrendezésre a budapesti JavaScript-barátok szeptemberi találkozója. Benne: Farkas Máté az automatikus pontosvessző beszúrás műkődését fejtegeti, Szász Tibor MVC alapokon épít JavaScript keretrendszert, Bácsi László jQuery-s tapasztalataiból merít, végül Hardi János, aki a napokban zajló Disruptive Code konferencián ad elő, kinti élményeiről mesél. A meetupot ezúttal is rögzítjük az utókor számára, élőközvetítés viszont nem lesz.

Tippek, hogy biztos válaszoljanak a fórum kérdésedre !

janoszen · 2010. Szep. 21. (K), 18.10

Amivel a kezdők abszolút ki tudják verni a biztosítékot az öreg rókáknál, az a nem megfelelő postolás. Nézzük, mire érdemes figyelni.

Pásztor János (proclub) a Weblabor közösségének aktív tagja, a fórumban rendre segít a bajba jutottakon. Ahhoz, hogy a felvetett problémákra minél jobb minőségű és minél pontosabb (vagy: egyáltalán) megoldást lehessen nyújtani, célszerű a kérdés megfogalmazásakor néhány tanácsot szem előtt tartani. Proclub az alábbiakban 13 pontban sommázta az általa legfontosabbnak vélt szempontot. (a szerk.)

szeptember 20

miniMIX 2010

Joó Ádám · 2010. Szep. 20. (H), 16.56

Idén október 11-én, a Millenárison első alkalommal kerül megrendezésre a miniMIX konferencia, mely tizennyolc előadáson keresztül mutatja be a Microsoft legújabb webes technológiáit fejlesztőknek, UX dizájnereknek, mobilfejlesztőknek és a számítási felhő iránt érdeklődőknek.

szeptember 19

Egy módszer weblapok specifikálására

tiku I tikaszvince · 2010. Szep. 19. (V), 12.47

Amikor szóba kerül a specifikáció készítés fontossága, mindig felteszi valaki a kérdést, mit is kell tartalmaznia, hogyan is kell megírni egy ilyen dokumentumot. Lentebb szeretném bemutatni az elmúlt években kialakított gyakorlatomat, hogy én hogyan írom meg egy weblap-fejlesztési projekt specifikációját.

szeptember 13

Agile Open Space

zsuffazs · 2010. Szep. 13. (H), 13.20

Több, korábbi hozzászólásból arra következtettem, hogy vannak az olvasók között az agilis szoftverfejlesztés iránt érdeklődők. Sőt tavasszal, nyár elején valaki javasolta a szorosabb szakmai együttműködést is. Az Agilis Szoftverfejlesztők Egyesülete holisztikusan tekint az IT fejlesztésekre, és a kapcsolódási pontok keresése áll a tevékenységünk középpontjában.

szeptember 10

2 + 2 néha 22, avagy összeadás JavaScriptben

Török Gábor · 2010. Szep. 10. (P), 11.29

A Stack Overflown bukkantam a Strangest language feature (röviden: WTF) témára. Érdemes a válaszokat átfutni, számos különc viselkedést vonultatnak fel a válaszadók. Az egyik volt ezek közül a JavaScript (ECMAScript) + operátorának bizonyára már sokatok által megtapasztalt sajátossága.