ugrás a tartalomhoz

Tippek, hogy biztos válaszoljanak a fórum kérdésedre !

janoszen · 2010. Szep. 21. (K), 18.10

Amivel a kezdők abszolút ki tudják verni a biztosítékot az öreg rókáknál, az a nem megfelelő postolás. Nézzük, mire érdemes figyelni.

Pásztor János (proclub) a Weblabor közösségének aktív tagja, a fórumban rendre segít a bajba jutottakon. Ahhoz, hogy a felvetett problémákra minél jobb minőségű és minél pontosabb (vagy: egyáltalán) megoldást lehessen nyújtani, célszerű a kérdés megfogalmazásakor néhány tanácsot szem előtt tartani. Proclub az alábbiakban 13 pontban sommázta az általa legfontosabbnak vélt szempontot. (a szerk.)

 1. Ha kérdezel valamit, tégy meg mindent annak érdekében, hogy az esetleges válaszoló megértse, mi a problémád. Ő tesz neked szívességet, nem fordítva.
 2. Ha programmal kapcsolatban kérdezel valamit, lehetőleg ragadd ki a program egy lényeges részét és mellékeld a hozzászólásodhoz. Ha hosszabb 10-15 sornál, használd a PasteBint, vagy másold föl az egészet valahová.
 3. Ha a triviálisnál bonyolultabb a kódod, helyezz el valahol egy működő verziót, ahol a válaszolók meg tudják nézni. Senkinek nincs kedve még előbb fejlesztői környezetet hegeszteni azért, hogy válaszolhasson.
 4. Ha kódot másolsz be, takarítsd ki belőle a kérdés szempontjából lényegtelen elemeket. Lehet, hogy ezen folyamat közben Te is megtalálod a hibát.
 5. Ha kódot másolsz be, formázd meg rendesen, ne legyen össze-vissza behúzva.
 6. Ha kódot másolsz be, használj forráskód színezőt. Ha nem teszel így, olvashatatlan lesz az egész.
 7. A mondataidat próbáld meg a magyar helyesírás szabályai szerint összerakni. Használj központozást, és kerüld a „szeró”, „progi” stb. szavakat, mert egyrészt értelmezési kérdéseket vet föl, másrészt meg nem, nem menő.
 8. Tegyél föl kérdést! Megdöbbentő, de a kezdő témák jelentős százalékában nincs kérdés.
 9. Gondold végig, hogy a kérdésed nem túl általános-e. Próbálj meg konkrét kérdést megfogalmazni, nem csak megoldást kérni – ez jelzi, hogy foglalkoztál a témával.
 10. Mielőtt elküldöd, olvasd el még egyszer a témádat. Minden infót megadtál? Értelmesek a mondataid?
 11. Nézd meg, mekkora fába vágod a fejszédet Ha egy beléptető rendszert nem tudsz normálisan összehozni, miből gondolod, hogy a böngészős játék menni fog?
 12. Soha, de soha ne kérj kész megoldást! A fórumon mindenki a szabadidejét áldozza arra, hogy segítsen. Senkiek nem célja az, hogy ingyen dolgozzon, a kérdező pedig ne tanulja meg, hogy kell.
 13. Bónusz feladat: tanulj meg angolul. Enélkül ebben a szakmában nem sok esélyed van, ugyanis a dokumentációk 95%-a nincs meg magyarul. Ez nem ignorancia vagy hazafiatlanság, egyszerűen csak nem éri meg azért a pár ezer hazai fejlesztőért lefordítani az adott doksit.
 
1

Csak egy dolgot nem értek:

kuka · 2010. Szep. 21. (K), 18.40
Csak egy dolgot nem értek: miért blog bejegyzés ami pár hét múlva eltűnik a nyitó lapról és már csak a botok fogják olvasni? Szerintem bekerülhetne a pagenav-ba (az a fekete alapú hivatkozás sor a Weblabor lapok felső fertályán) vagy hasonló kiemelt helyre.
2

Jó ötlet

Török Gábor · 2010. Szep. 21. (K), 18.54
Az ötlet jó. Megkeressük a helyét és formáját, ahol érdemes hivatkozni rá.
4

+1

inf · 2010. Szep. 21. (K), 19.01
Sunáznám a lájkot (ha lenne).
7

Fejlesztenék

janoszen · 2010. Szep. 21. (K), 20.13
Szívesen fejlesztenék egyet. WL szerkesztők, SVN acc? :)
5

I agree :)

ironwill · 2010. Szep. 21. (K), 19.14
Lehetne belőle FAQ, vagy regisztrációkor ezeket a pontokat is el kellene fogadni.. :)
9

Én mindig csak pipát rakok a

deejayy · 2010. Szep. 22. (Sze), 07.56
Én mindig csak pipát rakok a bokszba, aztán [ Reg ], szóval tényleg valami kiemeltebb és elkerülhetetlenebb helyre kéne tenni. A probléma azzal van, hogy nem tudják ezeket.
3

JavaScript, CSS, HTML

Poetro · 2010. Szep. 21. (K), 18.59
Amennyiben JavaScript, CSS vagy HTML problémát kell megoldani, akkor még hasznos tud lenni a jsFiddle, ahol élőben lehet tesztelni, és megosztani is a megoldásokat.
6

+1

a.d.a.m · 2010. Szep. 21. (K), 19.44
Sunáznám a lájkot

...de mint örök elégedetlen javasolnék egy kis kiegészítést:

Mielőtt kérdezel áldozz rá egy kis időt és keress, nincs-e hasonló témájú (vagy épp ugyanilyen) kérdés-válasz, vagy cikk a Weblaboron, ami kielégíti a kíváncsiságod.
13

Ezt a StackOverflow oldotta

tgr · 2010. Szep. 22. (Sze), 15.48
Ezt a StackOverflow oldotta meg szépen, ahogy beírod új kérdés feltételénél a címet, lefut egy ajax keresés, kilistázza a találatokat, és megkérdezi, hogy ezek közül nem lesz-e jó valamelyik.
14

Lezárt kérdések

Török Gábor · 2010. Szep. 22. (Sze), 17.41
Igen, a SO jó példa erre, de amit említesz, az csak a megoldás fele. A funkcionalitás másik oldala, hogy lezárható egy kérdés azzal, hogy azt már máshol (és hol) megválaszolták, valamint ezek a kérdések innentől kezdve egymáshoz kapcsoltak. A kérdés (téma) duplikáció elkerülhetetlen, mert sokféleképpen fogalmazható meg ugyanaz.
8

Plusz 1

Kevlar · 2010. Szep. 21. (K), 22.32
Már a témát is úgy nevezd el, hogy egyértelműen utaljon arra, amit kérdezni akarsz!
A "Segítsetek pls!" és a "Miért nem jó?" nem használ, később pedig ha valakinek hasonló problémája lesz ilyen névvel biztosan nem fogja megtalálni.

És még egy, ugyanezen a vonalon: Egy témában egy kérdés, ha új kérdésed van, nyiss új témát - új , egyértelmű címmel.
10

Mielőtt kérdezel, használd a

Ajnasz · 2010. Szep. 22. (Sze), 09.19
Mielőtt kérdezel, használd a keresőt (Google és weblabor). Minden bizonnyal nem te vagy az első, aki belefutott az adott problémába.

Írd le, hogy eddig hogyan próbáltad megoldani a problémát.

Hasznos lehet, ha a próbálkozásaid leírása mellett elmondod a konkrét feladatot is, mert lehet, hogy teljesen rossz irányba indultál el.
11

Szerintem felesleges az

virág · 2010. Szep. 22. (Sze), 10.57
Szerintem felesleges az egész, akikre leginkább vonatkozik azok fogják legkevésbé elolvasni és főleg betartani, nem hiszek az ilyen szabályzatokban, tele van az internet ilyenekkel, teheted akárhová, mérhető és látható hatása minimális lesz - ha lesz.
12

O igen, de legalabb nem kell

Ajnasz · 2010. Szep. 22. (Sze), 11.03
O igen, de legalabb nem kell mindig leirni ezeket, hanem eleg belinkelni a usernek :)
15

Kód újrahasznosítás :o

inf · 2010. Szep. 22. (Sze), 20.36
Kód újrahasznosítás :o
16

Ez volt a cél

janoszen · 2010. Szep. 23. (Cs), 19.45
Pontosan ez volt a cél, untam már mindig leírni. Valahol a WL szerkesztőségen kallódik még egy írásom, ami a kezdő bakikat és buktatókat taglalja, nem titkoltan hasonló célzattal. Majd egyszer csak kikerül.
19

Jaja, kijutott :-) Szerintem

inf · 2010. Szep. 25. (Szo), 14.54
Jaja, kijutott :-) Szerintem kéne a kezdőknek szóló bejegyzéseknek egy külön menüpont.
17

Mivel én is régi "fórumista"

kayapo · 2010. Szep. 24. (P), 19.54
Mivel én is régi "fórumista" vagyok (ilyen szó nincs is ;) ), kiegészíteném pár dologgal:
14. Mielőtt kérdezel, keress! Használd, az oldal keresőjét, vagy a kedvenc kereső motorodat, a problémádba valószínűleg már belefutott más is és sikerült megoldania.
15. Írd le minél pontosabban, hogy mit tettél a probléma/hiba megoldásának érdekében, mivel próbálkoztál! Nem érdemes arra mások és saját idődet vesztegetni, hogy egy megoldást nem nyújtó javításon törjük a fejünket.
16. Ha hibajelenség javításában kéred a segítséget, MÁSOLD BE(!) a hibaüzenetet (ha van), ha nincs minél pontosabban írd le a jelenséget, illetve, hogy hogyan reprodukálható.
17. Ha megtaláltad, megtaláltuk a megfelelő megoldást, ne felejtsd el leírni, hogy pontosan mi az.

Még annyit hozzá tennék, hogy valahol a GUN project, vagy az FSF oldalain ez évek óta (részletesebben és pontosabban) le van írva, belinkeltem volna, de sehogy nem találom.
18

Hogyan kérdezzünk okosan

Poetro · 2010. Szep. 25. (Szo), 02.14
Hogyan kérdezzünk okosan - erre gondoltál?
20

kár, késő, korábban kell kezdeni

balu.ertl (nem ellenőrzött) · 2010. Okt. 4. (H), 01.25
Sajnos nem (csak) itt van a baj, WL-en...
||
\/
Állami közoktatás, általános iskola 7.-8. oszt. informatika tantárgy anyagába kötelező érvénnyel beépíteni (többek között): http://hu.wikipedia.org/wiki/Netikett
21

OFF: Van baj bőven

Kevlar · 2010. Okt. 4. (H), 13.35
A helyesírást mindenhol oktatják, mégis a magyar Internethasználók döntő többségének problémát okoz értelmes mondatokat összehozni egy fórumon.