ugrás a tartalomhoz

A Weblabor arcai 1.

janoszen · 2010. Ápr. 6. (K), 18.02

Proclub

Sziasztok. Pásztor János rendszergazda vagyok és 2005 óta vagyok a Weblabor tagja proclub néven.

Új bejegyzés sorozatunkkal célunk a Weblabor közösség legaktívabb tagjainak, az őket leginkább foglalkoztató technológiáknak, általuk alkalmazott metodológiáknak bemutatása egy-egy személyesebb hangvételű írás keretében. Reméljük ezzel sikerül felvillantani a nickek mögött rejtező arcokat. Köszönjük proclubnak, hogy a felkértek közül elsőként vállalkozott egy ilyen rendhagyó megszólalásra. (a szerk.)


Még gimnazista koromban kezdtem el a webbel foglalkozni és azóta is ezen a területen ragadtam meg, igaz, most már janoszen néven teszem veszélyessé a netet mint Linux rendszergazda. 1984. augusztus 16-án születtem német anya és magyar apa gyermekeként. Kedvenc szakmai időtöltésem az informatikai témájú kutatás és fejlesztés, nem-kocka hobbim az edzés (falmászástól a futásig minden).

A Karinthy

Véres kezdő koromban a Karinthyban kezdtem el a saját honlapomat készíteni. Itt ragadt rám a programozó szakkörön a proclub név is. A volt iskolámtól azóta sem sikerült igazán elszakadni, mivel minden péntek este tanítás után egy jó hangulatú társaság gyűlik össze denevér szakkör néven. Amellett, hogy az iskola hálózatát karban tartjuk, időnként születnek izgalmas web-orientált projektek is, például az iskola-szerte üzemelő terminál-rendszer, ami egy XUL-alapú kiosk böngészőt futtat chipkártya-támogatással, amelyen a diákok és tanárok értesülnek a helyettesítésekről vagy megnézhetik az elektronikus naplót (amiről a Networkshop 2010-en lesz szó Hutai és Perger László előadásában). De hogy más érdekességet mondjak, az iskolában üzemel egy Pythonban írt chipkártya-alapú ebédeltető rendszer is amit rövidesen úgyszintén a terminálon (vagy a weben) fognak tudni kezelni az érintettek.

A DotRoll

Bevallottan minőségi okokból mintegy két, két és fél éve váltottam bérelt tárhelyről saját szerverre. Azóta foglalkoztatott a minőségi osztott tárhely problematikája. Itt nem pusztán egy webszerver helyes konfigurációjára gondolok, hanem egy olyan megoldásra, amellyel a felhasználónak nyugodt szívvel lehet akár SSH hozzáférést is adni, és a PHP alkalmazása akkor sem tud problémát okozni, ha magában a PHP-ban éppen van egy elég gyakran megjelenő open_basedir bypass sebezhetőség. Két év kísérletezés, C programozás, Apache modul írás és több próbaverzió előállítása után úgy érzem, a feladatot sikerült megugrani. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy 2008 decembere óta a DotRoll Kft.-nél dolgozom mint rendszergazda, ahol nem csak ezt a szolgáltatást kellett fölépítenem, hanem a nemsokára megszűnő extra.hu-t kellett karban tartanom és több minőségi javítást eszközölnöm.

A végeredmény egy olyan munka, amit kicsit sajátomnak tekintek, és amire büszke is vagyok. Sikerült egy olyan tárhely és e-mail szolgáltatást készíteni, ami megfelel első sorban a saját magam által támasztott nem kis követelményeknek.

A jövő

Mivel 2009 ősze óta vezető rendszergazda pozícióban vagyok, próbálgatom a vezetői cipőket is. Leginkább a projekt tervezés/vezetés, a munkavégzés hatékonyabbá tétele érdekel, és ezt szeretném magasabb szintre vinni. Annál is inkább, hogy mind a karinthys tevékenységem, mind a DotRollnál végzett munka rávilágított arra, hogy mint technikai orientáltságú ember, hajlamos vagyok túlértékelni magát a technológiát, és alábecsülni az emberi(bb) oldal (vezetés, marketing, jó ötlet stb.) értékét. Úgy érzem, egy projekt sikere nem feltétlenül azon múlik, hogy mennyire briliáns programozók dolgoznak rajta, hanem legalább ekkora részben az alapötlet és a vezetés minőségén.

Ami az imént kicsit lehúzott technológiát illeti, természetesen nem adtam föl. Jelenleg a XUL-t és a Zend Frameworköt tanulgatom, és próbálom valamiképpen összeházasítani. Emellett sikerült egy érdekes Wordpress-kiegészítőt gyártanom, ami lehetővé teszi a WP jellegzetes jegyeinek eltüntetését. Ezt a kiegészítőt szeretném tovább fejleszteni. Ha mindez még nem lenne elég, és még marad időm ennyi minden mellett, írok a nemrég végre összerakott blogomba a fenti technológiákról cikkeket.
 
1

Köszönjük!

solkprog · 2010. Ápr. 6. (K), 21.26
Köszönjük!

Mit ha már szóbakerült volna (lehet hogy pont én kérdeztem), de nincs kedved és időd egy szerver témájú cikk (sorozat) elkészítésében? Cluster? Biztonsági buktatok? Mennyire legyen hibatűrő? Akár beállítási szintjén, vagy csak nagy vonalakban. De főleg az érdekel hogy néz ki az a szerver (park?) ami megfelel az általad támasztott követelményeknek?
De akár rengeteg dolog van amiről akár tapasztalatból tudnál mesélni és érdekes lehetne, ilyen például meghibásodási gyakoriság, szűk keresztmetszet (ok, korábban írtad hogy a wichester)...
Szerintem akár itt a weblaboron, vagy a blogodon lenne olvasottsága ennek. Gondolom csak az időd a kérdéses.
2

Több cikk

janoszen · 2010. Ápr. 7. (Sze), 00.16
Az ötlet egyáltalán nem rossz, bár egy ilyen volumenű cikk megírása igen sok munka (a blogomon található Exim tutorial ex has több mint 20 óra munka volt). Ha van rá érdeklődés, mind a high availability mind a load balance témakörben írhatok cikkeket.
3

Érdeklődés van

Max Logan · 2010. Ápr. 7. (Sze), 00.38
Bár a gyakorlatban már nem szeretnék ilyen rendszerek közvetlen közelébe kerülni, azért érdekelnek az említett témakörök (az input sosem árt :-)).
4

Pedig...

janoszen · 2010. Ápr. 7. (Sze), 01.50
Pedig izgalmas dolgok ezek es ha egy uzleti vallalkozas sikeres, eljon az a pont amikor egynel tobb gepe van.
5

Valóban ...

Max Logan · 2010. Ápr. 7. (Sze), 02.03
Pár éve még komoly terveim voltak ilyen téren és hasonló utat szerettem volna bejárni, mint amit te (programozni csapatban, majd megismeri a vasat a SW alatt). Aztán rájöttem, hogy más utat akarok járni az életben, így már féllábbal kint vagyok én az aktív programozásból/webfejlesztésből -- a saját (tervezés/megvalósítás alatt álló) projekteket még viszem a hátamon pár évig, de utána ha már nem muszáj, akkor a robotmunka részét már másnak adom át.

Ettől függetlenül viszont érdekel a téma, mert alapvetően elméleti beállítottságú vagyok, mindig is érdekelt, hogy mi hogyan működik (nem csak IT fronton).
9

In progress

janoszen · 2010. Ápr. 11. (V), 19.30
Nos, in progress állapotba lépett a projekt hathatós segítséggel több kiváló szakember részéről is.
6

Valahonnan ismeros nekem ez a

Tyrael · 2010. Ápr. 7. (Sze), 10.29
Valahonnan ismeros nekem ez a srac. :)
Szoval en is szivesen latnek a cikkben szereplo fiatalember tollabol tovabbi, hasonloan szinvonalas szakmai cikkeket.

Tyrael
7

Köszi!

nevemrock · 2010. Ápr. 7. (Sze), 16.51
Köszi azt a sok hasznos infót, amivel ellátsz minket!
Ne hagyd abba!
8

Grat

partisan1991 · 2010. Ápr. 11. (V), 09.58
Szép cikk, gratula. Örülök, hogy ilyen mérvű emberek segédkeznek az egyszerű felhasználók és Tákoló Pistikék világában, ahol a valódi szakemberek aranyat érnek :D
Csak így tovább