ugrás a tartalomhoz

Szerkesztési tippek

A Weblabor alapvetően BBCode formázású tartalom beküldést támogat, melynek lehetőségeit az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni. Megfelelő képességű böngészőket használók számára egy billentyűzetről is jól irányítható szerkesztőt biztosítunk, mely jelentősen megkönnyítheti a szövegbevitelt. Ezt a szerkesztőt regisztrált felhasználóink kikapcsolhatják.

BBCodeBBEditorHatás
[b]...[/b]Ctrl+bVastagítás
[i]...[/i]Ctrl+iDőlt szöveg
[u]...[/u]Ctrl+uAláhúzás
[url=http://...]...[/url]Ctrl+lLink
[code]...[/code]Ctrl+oEgyszerű kód
[colorer=nyelvnév]...[/colorer]Ctrl+pSzínes kód
[quote]...[/quote]Ctrl+qIdézet
[list]...[*]...[/list]Ctrl+*Lista
[table]lásd lent[/table]Ctrl+eTáblázat
[img]http://...[/img]nincsKép
Ctrl+fKeresés a szövegmezőben
Szövegbevitel
A soremelések sortörésekként jelennek meg, a folyamatosan gépelt szöveg a böngészőkben automatikusan tördelődik. Hosszabb szövegek, fórum témák vagy blog bejegyzések beküldésénél használható a <!--break--> elválasztó, mely a bevezető egyedi megjelölésére alkalmas. A szójegyzékben található rövidítések automatikusan linkekké alakulnak.
Egyszerű formázás
A [b], [i], [u] jelölők használhatóak vastag, dőlt illetve aláhúzott szövegek megjelenítésére. Hatásuk a [/b], [/i] illetve [/u] lezáró párokig tart.
Linkek elhelyezése
Minden szövegbe írt egyértelműen felismerhető (http:// előtaggal ellátott és/vagy www. kezdetű) webcím automatikus linkké alakul. Szebb linkek alakíthatóak ki az [url=http://example.com]link szövege[/url] forma használatával. Az email címek hasonlóképpen automatikusan linkekké alakulnak. A kapcsolódó cikkünkben leírt JavaScript alapú módszert alkalmazzuk az email linkek spamvédelmére. Ez semmit nem garantál, de a gyakorlat azt mutatja, hogy hatásos. Minden link úgy kerül megjelenítésre, hogy a keresők indexelői nem követik, tehát kéretlen linkek beküldésének nincs értelme.
Forráskódok formázása
Fájlnevek, függvénynevek szövegbeli jelölésére használható a [code]mail()[/code] forma. A [code] jobban meg nem határozható nagyobb kódblokkok formázására is alkalmas, de a [colorer=nyelvnév]forráskód[/colorer] sokkal hatásosabb, ha ismert nyelvű kódról van szó. A nyelvnév lehet html, javascript, xml, css, és így tovább. A cmd típussal megadható parancssori részlet is.
Idézetek
A [quote]idézet szövege[/quote] használható más webhelyekről vagy korábbi hozzászólásokból szöveg idézéséhez. Az idézetek mindig blokk elemként jelennek meg.
Listák
Listák bevitelére a [list] és [/list] jelölők között van lehetőség, ahol a kezdőelem típust is megadhat [list=típus] formában, melyben a típus "i", "I", "1", "a" és "A" egyike a kívánt lista formázás szerint. A lista elemeit [*] jelzéssel lehet felvenni. A BBEditor a sortörések és * jelek által határolt listákat alakítja a BBCode szabályainak megfelelő formájúra.
Táblázatok
A táblázatok a [table] és [/table] elemek között adhatóak meg. A HTML-hez hasonló szerkezetben, ám eltérő nevekkel sorokat a [row] és [/row], cellákat a [cell] és [/cell] elemekkel lehet megadni egymásba ágyazottan, a fejléc cellák a [hcell] illetve [/hcell] által határoltak. A BBEditor a szövegszerkesztőből vagy böngészőből másolt tabokkal elválasztott cellás formázását tudja táblázattá alakítani automatikusan.
Képek
Képek megjelenítésére szükség esetén a [img]http://example.com/image.gif[/img] formában van lehetőség.