ugrás a tartalomhoz

Archívum - Már 2010 - Blog bejegyzés

március 30

Olvasónapló: Web Semantics

Baranyai László · 2010. Már. 30. (K), 11.05
Úgy érzem nagyon hasznos, ha kissé tágabb kitekintést kapunk az informatika egy-egy területének aktuális kérdéseire és fejlesztéseire. A tudományos cikkeket csak javasolni tudom, hiszen az IT szektor olyan gyorsan fejlődik, hogy a kutatók által leírt eredmények rövid időn belül elérhető és megvásárolható alkalmazásként köszönhetnek vissza. A remélhetően sorozattá váló olvasónapló első részében a Web Semantics folyóirat aktuális számát ajánlom mindenki figyelmébe.

március 24

Légies elemek

Joó Ádám · 2010. Már. 24. (Sze), 04.23
A pointer-events CSS tulajdonság az SVG-ben kezdte pályafutását, de már a stíluslapjainkból is átkattinthatóvá tehetünk elemeket.

március 22

Az alternatív böngészők elégedetlenek a választóképernyővel

Joó Ádám · 2010. Már. 22. (H), 19.12
A március elsejével a Windows rendszereken üzembe helyezett választóképernyő nem nyerte el az alternatív böngészők fejlesztőinek tetszését, így most petíciót kezdeményeznek.

március 20

Johnny Cage Wins

yaanno · 2010. Már. 20. (Szo), 15.49
Johnny Cage és Sub Zero újra összecsap, ezúttal azonban a böngészőben. Nem, nem egy újabb canvasra épülő játékról van szó, hanem arról, ahogyan a CSS, HTML és JavaScript együttes működése befolyásolja a megjelenítendő tartalmat.

március 19

IE9 előzetes

Joó Ádám · 2010. Már. 19. (P), 17.53
A minap a Microsoft bejelentette az Internet Explorer 9-et, és közzétett egy fejlesztőknek szánt technológiai előzetest.

Az új IE jelentős javulást fog hozni sebesség terén a grafikus megjelenítésben kihasznált hardveres gyorsítás alkalmazásával, illetve az új, Chakra névre hallgató JavaScript motorjával, aminek a teljesítménye már megközelíti a versenytársak futtatókörnyezeteinek eredményeit.

március 18

Új fórum rovat az eladó könyvekre

Török Gábor · 2010. Már. 18. (Cs), 20.24
Hébe-hóba érkeznek a fórumba eladó könyvekre vonatkozó hirdetmények, amelyek ezidáig dedikált témakör hiányában a Minden más rovatba kerültek. Többen hangoztattátok bizonytalanságotokat, vajon jó helyre küldtétek-e a hirdetéseket. Hogy a jövőre nézve ennek elejét vegyük, létrehoztunk egy Eladó könyvek rovatot, ahol a megszokott rendben bárki meghirdetheti feleslegessé vált kiadványait. Egy feltétellel.

március 17

$(this).will().be().awesome();

Török Gábor · 2010. Már. 17. (Sze), 14.05
Miként blogmarkban jeleztük, új színfolttal gazdagodott a budapesti meetup paletta. A budapest.js rendezvény célja, hogy hónapról hónapra színtere legyen a JavaScript iránt érdeklődők és fejlesztők eszmecseréjének. Az első találkozó március 30-án 19 órakor esedékes a Colabsban, amelyen három nagyobb lélegzetvételű előadás várható. Bártházi András a V8 JS értelmezőre épülő Node.js futtatókörnyezetet, Bácsi László a JQuery-re építkező Sammy.js ajaxos keretrendszert, Szász Tibor pedig az Adobe AIR alapú alkalmazásfejlesztést mutatja be.

budapest.rb – márciusi Ruby meetup

gbence · 2010. Már. 17. (Sze), 12.52
A márciusi budapest.rb Ruby meetupon Fleischmann Bonaventura fog tartani egy érdekes előadást a Capistrano keretrendszerről, amellyel webes alkalmazásaink telepítését, frissítését és felügyeletét automatizálhatjuk. Mindenkit szeretettel várunk március 18-án, este 7-re a CoLaBs főhadiszállásán (V. kerület, Vécsey utca 3.). RSVP-zz most!
 

március 16

Ruby tervezési hiba?

Joó Ádám · 2010. Már. 16. (K), 20.25
A Ruby nyelv egyik legszebb vonása az, hogy minden nyelvi konstrukció rendelkezik értékkel. Nem csak a hagyományos kifejezések helyettesíthetők be egyetlen objektummal, de más nyelvekben szokatlan módon a vezérlési szerkezetek is.

március 13

Tudom, hol vagy

Joó Ádám · 2010. Már. 12. (P), 23.10
Mivel elérkezett az a pont, ahol szerkesztőségünk tagjai belefáradtak a webes technológiák évről évre gyorsuló ütemű fejlődésébe, és nincs több kapacitásunk a szakmai híroldalak követésére, így úgy döntöttünk, hogy mostantól fogva kizárólag a méltán elismert xkcd képregényblog alapján adunk hírt az arra érdemes történésekről.