ugrás a tartalomhoz

IE9 előzetes

Joó Ádám · 2010. Már. 19. (P), 17.53
A minap a Microsoft bejelentette az Internet Explorer 9-et, és közzétett egy fejlesztőknek szánt technológiai előzetest.

Az új IE jelentős javulást fog hozni sebesség terén a grafikus megjelenítésben kihasznált hardveres gyorsítás alkalmazásával, illetve az új, Chakra névre hallgató JavaScript motorjával, aminek a teljesítménye már megközelíti a versenytársak futtatókörnyezeteinek eredményeit.

Hosszú évek után a Microsoft böngészője érteni fogja az XHTML nyelvet, tehát a jövőben már nincs akadálya application/xhtml+xml MIME-típussal kiszolgálni oldalainkat. Ez már csak azért is időszerű, mert végre egy SVG implementációval is előrukkol a fejlesztőcsapat, a <canvas>-ról sajnos még nem tudni bíztatót. Az új HTML5 elemek már trükközés nélkül is formázhatók, és a <video> elem is elérhetővé válik, a Microsoft azonban a H.264 kodeket licenceli, így az Ogg támogatásának hiánya továbbra sem fog kedvezni a nyílt videóformátumoknak.

A CSS3 tekintetében várhatóak a border-radius és az RGBA támogatása, s majdnem teljes támogatás a CSS3 kiválasztóihoz, ennél több azonban nem, míg a JavaScript újdonságok kimerülnek a régóta várt DOM Events implementációban.

És a végére egy rossz hír: XP-n nem lesz elérhető, ami sajnos az IE8 hosszú életét vetíti elénk.

Aki ki akarja próbálni az előzetest, az letöltheti a Microsoft dedikált oldaláról, ahol az újdonságokat bemutató demókat is talál.
 
1

Canvas

Joó Ádám · 2010. Már. 20. (Szo), 18.03
Az Ajaxian tudósítása szerint az AMD elszólta magát a hardvergyorsított Direct2D-s canvas-ról. Úgy tűnik nyugodtabban alhatunk.
2

firefox

4mn3514 · 2010. Ápr. 4. (V), 14.02
Firefox örökké melletted maradok! :) Túl sok a megszokott addonom hogy átáljak explorerre.