ugrás a tartalomhoz

Tudom, hol vagy

Joó Ádám · 2010. Már. 12. (P), 23.10
Mivel elérkezett az a pont, ahol szerkesztőségünk tagjai belefáradtak a webes technológiák évről évre gyorsuló ütemű fejlődésébe, és nincs több kapacitásunk a szakmai híroldalak követésére, így úgy döntöttünk, hogy mostantól fogva kizárólag a méltán elismert xkcd képregényblog alapján adunk hírt az arra érdemes történésekről.

Na jó, nem, de azért ma tényleg.

Szóval az egész a targetált szexhirdetésekkel kezdődött, majd kiderült, hogy a hordozható eszközökön a felhasználói élmény egészen új dimenzióit jelenti a földrajzi helymeghatározás.

A régi, jól ismert módszer erre a GeoIP, mely az IP-cím alapján próbálja a felhasználót a térben elhelyezni. Ezzel két gond van: pontatlan és megbízhatatlan. Egyrészt, az IP-címhez tartozó földrajzi pontot az azt kiosztó szolgáltató határozza meg, másrészt mobilon értelmezhetetlen.

A megoldás a W3C Geolocation API-ja, mely lehetővé teszi, hogy akár a beépített GPS adataihoz is hozzáférjünk JavaScripten keresztül. Modern böngészőkben már lehet vele játszani.

Ez azonban a valós életben felmerülő problémákra még nem nyújt kész megoldást, szemben a Chris Heilmann által tegnap közzétett YQL Geo Library-val.

A JavaScript könyvtár nagyrészt Yahoo szolgáltatásokon keresztül tesz lehetővé mindenféle hasznos lekérdezést.

Miután az állományt behúztuk oldalunkba, a yqlgeo.get(what, callback) függvényt kell hívnunk. Mondjuk ahhoz, hogy egy szélességi és hosszúsági számból megkapjuk a helységet:

yqlgeo.get([47.471944, 19.050278], function (geo) {
    alert(geo.place.country.content + ', ' + geo.place.name);
})
vagy fordítva:

yqlgeo.get('Budapest', function (geo) {
    alert(geo.place.centroid.latitude + ', ' + geo.place.centroid.longitude);
})
de megadhatunk egy URL-t is, ahonnan kigyűjti, amit talál:

yqlgeo.get('http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország_városai', function (geo) {
    var places = '';

    for(var i = 0; i < geo.place.length; i++) {
        places += geo.place[i].name + "\n";
    };

    alert(places);
});
Természetesen lehet IP alapján is keresni.

yqlgeo.get('216.239.33.96', function (geo) {
    alert(geo.place.country.content + ', ' + geo.place.name);
});
És azt is tudjuk, a Nyájas Olvasó honnan szemlézi a Weblabort:

yqlgeo.get('visitor', function (geo) {
    alert(geo.place.country.content + ', ' + geo.place.name);
});
Ez utóbbi a W3C Geolocation API-t használja, ha nincs más, akkor az IP-re hagyatkozva.

Van már ötlet, hol próbáljátok ki?
 
1

Már előre látom, ahogy az

Török Gábor · 2010. Már. 13. (Szo), 08.35
Már előre látom, ahogy az érdekes és új weblapokon ezentúl nem az jelenik meg, hogy a "te IP-címed: omg.lol", most már a várost fogják közölni egyből. Várom!
2

privacy

presidento · 2010. Már. 13. (Szo), 10.28
Aki engedélyezi a böngészőnek a GPS adatok elérését az meg is érdemli? ;)

Tudom, hogy manapság (főleg tőlünk nyugatabbra) az emberek önként adják fel a magánszférájukat, de ebben több a kockázat, mint a várható haszon, nem? (Felhasználói szempontból természetesen, mint webfejlesztő, az az érdekünk, hogy minél vonzóbb tartalmat tudjunk nyújtani, amiben ez is segíthet…)
4

Árnyaltabb a kép

Joó Ádám · 2010. Már. 13. (Szo), 18.40
Aki engedélyezi a böngészőnek a GPS adatok elérését az meg is érdemli? ;)


Oldalanként rákérdez, hogy megosztod-e az alkalmazással, illetve hogy tartósan vagy csak egyszeri alkalommal.

Tudom, hogy manapság (főleg tőlünk nyugatabbra) az emberek önként adják fel a magánszférájukat, de ebben több a kockázat, mint a várható haszon, nem?


Nem tehetsz mást. Először a trend (ami hatalmas kényszerítő erő!), később akár a jog is rákényszerít. Neked is van bankszámlád, először csak kényelmes volt, menő, aztán kellett, hogy komolyan vegyenek, végül már törvényileg kötelező. A mobiltelefon is ilyen, az internet és online identitás is. A következő az emberbe ültetett chip lesz, aminél ugyanez a forgatókönyv játszódik majd le.

Egyébként meg tényleg marha kényelmes dolgokat tud így nyújtani a mobil.
5

Online identitás

Max Logan · 2010. Már. 13. (Szo), 20.30
Azt gondolom, hogy az online identitás bőven elég, ha kimerül egy e-mail címben. Na jó, még egy Skype account belefér (csak azért Skype, mert ki lehet vezetni a rendes telefonos hálózatra; visszafelé kompatibilis, ha úgy tetszik).

Amúgy sem a bankkártya, sem a mobil nem létszükséglet, sőt még az internet sem. Csak annak az, aki akarja. Nemrég volt riport olyan ismert emberekkel, akik vagy nem ismereik a szgépet és mobil kütyüket, vagy nem élnek ezen technikai vívmányokkal.

Fáy Miklós például nem használ bankkártyát, mobilt. És alapvetően milyen igaza van. Az csak átb@szás, hogy a világ felgyorsult (egyáltalán nem, csak a technikai fejlődés, ami pedig megkérdőjelezhető, hogy jó-e az emberiségnek; mivel elég nehezen tudjuk követni, én egyre inkább úgy gondolom, hogy nem olyan jó, legalábbis sok esetben nem jó) és hogy szükség van az ilyen technikai dolgokra.

Nem, nincsen szükség, de tagadhatatlan, hogy sok esetben meg tudja könnyíteni az ember boldogulását. De amint valami kötelező, akkor igazából nincsen szükség rá, mert az ember szabad. Ezt az alapvető, természetből fakadó jogát senki, semmilyen módon nem korlátozhatja, mert egyszerűen nincsen senkinek a másik szabadságának korlátozására jogalapja.
6

Kötelező-e

Joó Ádám · 2010. Már. 13. (Szo), 21.13
Azt gondolom, hogy az online identitás bőven elég, ha kimerül egy e-mail címben.


Azt már nagyon sok helyen meg is követelik tőled, de emellett ma már nehezen boldogulsz ha egyáltalán nem használsz IM-et, valamilyen közösségi hálót stb. Egyszerűen mert mindenki más használ, és ha te nem, akkor kimaradsz (hány de hány fontos levelezés zajlik az iWiW-en, hiába fapados a felülete, mégsem tudom meggyőzni az embereket, hogy emailt küldjenek).

Amúgy sem a bankkártya, sem a mobil nem létszükséglet, sőt még az internet sem.


Egyetemen ugye már megkövetelik tőled, hogy legalább hetente csatlakozz az internethez, és hogy legyen bankszámlád. Ha fizetést akarsz kapni, akkor is kötelező a bankszámla. Mobil nélkül szinte senki sem vesz komolyan, mert egyszerűen nem fognak elérni.

A felgyorsult fejlődéssel kapcsolatban részben igazat adok az aggályaidnak, hozzátéve, hogy szerintem bizony nagyságrendekkel tudná a technológia jobbá tenni az emberek életét, ha megfelelően használnánk ki a lehetőségeit, nem úgy, mint most.

Az ember pedig nem szabad, mert társadalomban él. És még szerencse, hogy így van.
7

Re

Max Logan · 2010. Már. 13. (Szo), 21.48
Valóban, a társadalom szab bizonyos kereteket. Ha nem akarja valaki, hogy a társadalom kierekessze, akkor kénytelen bizonyos mértékig a közösség konvenciónak eleget tenni.

Viszont azt gondolom, hogy nem szabad alapvető dologként kezelni azt, hogy kell. Semmit sem kell. Ha én egy olyan munkahelyet hozok létre, ahol nem követelem meg a bankkártyát, mert mondjuk mindenkinek személyesen adom oda fizetését, akkor nem kell a bankkártya. Ő majd eldönti, hogy van-e neki és él-e ezzel a technikai eszközzel, amit adott esetben megkönnyíti az életét, cserébe viszont lenyomozható -- ami a digitális élet legnagyobb kérdőjele és fontos problémája; szűkül a személyes tér.

Ha én olyan munkát adok, ahol nem kell elérnem a munkásokat, akkor nem követelem meg a mobilt, mégis komolyan van véve az ember. Egyébként a mobilt sokan félreértik, mert a mobil az a nevéből adódva a helyhezkötöttségre ad megoldást. Ebből következik az elvileg bármikor elérhetőség. Na ez az, amivel sokan visszaélnek.

Szóval én azt gondolom, hogy a technikai fejlődés (és itt tágabban is értem ezt, pl. biológia) jó dolog, de ne mondjuk azt, hogy a világ felgyorsult és hogy bizonyos dolgokat kell, mert nem kell. Csak kialakultak szokások, melyeket megváltoztatni egyrészt lusták az emberek (ez következik részben abból, hogy az emberek nagy átlagban nem elég nyílt felfogásúak), másrészt pedig érdekeket sértenek (igen, anyagi és hatalmi érdekeket).

És ez utóbbi az, ami a mai, modern társadalom rákfenéje. Nem véletlenül hangoztatom, hogy ha nem lesz gyökeres változás az emberiség gondolkodásmódjában és viselkedésében (egymással és a természettel szemben), akkor lesznek itt komoly gondok a köv. 100-200 évben. Egyébként a mostani válság csak részben gazdasági, főként társadalmi.

Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy az informatika jelenléte a bürokráciában sok esetben nagyobb átok, mint áldás. Ez több dologból fakad, de ez a téma megérne egy külön beszélgetést.
8

Informatika

Joó Ádám · 2010. Már. 13. (Szo), 21.51
Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy az informatika jelenléte a bürokráciában sok esetben nagyobb átok, mint áldás.


Szerintem éppen az informatika hozhatna valódi változást. A valóság az, hogy az informatika nem igazán van jelen a bürokráciában, vagy ha jelen is van, akkor egyrészt a rossz technológia a képzetlen kezekben. De valóban megérne egy külön társalgást, ha van kedved bővebben értekezni, talán még a blogba is beférne.
9

Egy példa

Max Logan · 2010. Már. 13. (Szo), 21.59
A könyvelőm legszívesebben legyilkolná azt a bandát, amelyik az ő munkájának alapját képező rendszereket tervezte és üzemleteti ...

Sajnos az ilyen helyeken is azok vannak közel a tűzhöz, akiknek nem kellene, mert csak elfolyik a pénz, érdemi szakmai munka meg nem nagyon van.
10

Mi kötelező?

Kevlar · 2010. Már. 15. (H), 02.55
Lehet, hogy azért, mert éjjel 2 van, de ez nekem nem áll össze:
"Neked is van bankszámlád, először csak kényelmes volt, menő, aztán kellett, hogy komolyan vegyenek, végül már törvényileg kötelező. A mobiltelefon is ilyen, az internet és online identitás is."

Bankszámlám azért van, mert arra kapom a fizetésem. De ez törvényileg kötelező?
És ha nincs mobilom, akkor megbírságolnak? És ha nem engedem meg a Firefoxnak, hogy tudassa a világgal, hogy éppen hol vagyok, akkor már nem leszek menő? Vagy még le is tartoztatnak?

Azt aláírom, hogy ez kényelmes és hasznos dolog lesz. De kötelező sose legyen.
3

Privát szféra

erenon · 2010. Már. 13. (Szo), 14.41
hol kell kikapcsolni?...