ugrás a tartalomhoz

Hogyan jelölnéd egy mű szerzőjét?

Török Gábor · 2010. Okt. 11. (H), 10.41

A HTML5 Doctor rendre magyarázatokkal siet a HTML5 tagek értelmezésével kapcsolatban, a Weblabor blogmarkjai között is fel-felbukkan aktuális témáival. Legutóbbi írásában olvasói számára egy fejtörőt hoz fel, avagy hogyan jelöljük helyesen egy cikkben hivatkozott mű vagy idézet szerzőjét.

<p><q>There was a young man from Nantucket</q>
wrote John Keats in his <cite>Ode on a Grecian Urn</cite>.</p>

Tehát John Keats nevét milyen tagek közé szorítsuk, ha egyáltalán? Válaszadási lehetőségeket is felkínálnak a szerzők, úgy mint: b, i, cite, span (csupán placeholder stílusnak) vagy más egyéb. A helyes megfejtést 14-én, csütörtökön közli a magazin, addig próbálkozzunk meg mi is a feladattal.

A legkézenfekvőbb, ha a HTML5 referenciát (értsd: editor's draft) magunk mellé vesszük, és felcsapjuk a megfelelő fejezeteknél. Lássuk először, mit ír a b és i elemekről. (Bizonyára az olvasó előtt is ismeretes, hogy a szemantikus HTML zászlaja alatt ezen elemek használóit tűzzel-vassal kergették, azonban a HTML4-hez képest a HTML5-ben új értelmezést kaptak az elemek – ez az alábbiakban rögvest ki is derül.)

The b element represents a span of text offset from its surrounding content without conveying any extra emphasis or importance, and for which the conventional typographic presentation is bold text; for example, keywords in a document abstract, or product names in a review.
The i element represents a span of text offset from its surrounding content without conveying any extra emphasis or importance, and for which the conventional typographic presentation is italic text; for example, a taxonomic designation, a technical term, an idiomatic phrase from another language, a thought, or a ship name.

Újságcikkek hasábjain ritkán látjuk a szóban forgó szereplők neveit eltérő szedéssel, a felhozott példák sem igazán relevánsak John Keats esetében: nem terméknév, nem terminus, valójában teljesen érthető az eredeti szövegkörnyezetben a jelentése, semmi sem indokolja a megkülönböztetettségét.

Az i elemnél a WhatWG munkatervezete még említést tesz eltérő intonáció jelzéséről, de akárhogy is ízlelgetem Keats nevét, nem fogom azt más hangsúllyal felolvasni.

Stíluszerűen fordulhatunk még a HTML5Doctor ugyanezen témakörében írodott The i, b, em, & strong elements cikkéhez, de ugyancsak azt a megállapítást kell tennünk, hogy jelen esetben Keats nevét a b és i tagekkel jelölnünk nem indokolt.

A cite már érdekesebb, akár jónak is tűnhet, hiszen mintha pont arra lenne való, hogy hivatkozzunk a forrásra. Ezt támasztja alá az is, hogy a mérvadónak tekintető feladatkiírásban Keats művét ennek megfelelően írták le. A biztonság kedvéért nézzünk bele a referenciába.

The cite element represents the cited title of a work; for example, the title of a book mentioned within the main text flow of a document.

[…]

Although previous versions of HTML implied that the cite element can be used to mark up the name of a person, that usage is no longer considered conforming. The cite element now solely represents the cited title of a work; for example, the title of a book, paper, essay, poem, score, song, script, film, TV show, game, sculpture, painting, theater production, play, opera, musical, exhibition, legal case report, or other such work.

Nem nyert. A cite elem valóban forrás megjelölésre szolgál, de a forrásmű megjelölésére, HTML5-ben személynév leírására nem javasolt. Tehát ezt a lehetőséget biztonsággal kizárhatjuk.

Számomra úgy tűnik, a feladott példában a nevet nem tudjuk arra szoglálaló tagek közé zárni. Megoldás lehet a hCard mikroformátum használata erre, hiszen az valóban nevek leírására szolgál. Egy lehetséges megoldása a feladatnak tehát az alábbi:

<p><q>There was a young man from Nantucket</q>
wrote <span class="vcard fn">John Keats</span> in his <cite>Ode on a Grecian Urn</cite>.</p>
Szerintetek mi a jó megoldás? 
1

Hát attól függ...

Gixx · 2010. Okt. 11. (H), 21.27
...mennyire módosítható. Kicsit megpiszkálva én így is el tudnám képzelni, pl.:

blockquote:before{
	content:"„";
}
blockquote:after{
	content:"”";
}
p.author{
	font-size:smaller;
	text-align:right;
	font-style:italic;
}
<blockquote cite="http://www.bartleby.com/101/625.html">
	There was a young man from Nantucket.
</blockquote>
<p class="author" data-author="John Keats">
	Ode on a Grecian Urn, January 1829
</p>

És ha már HTML5, akkor a data-author attribútom is értelmet nyer.
2

szerző

Gixx · 2010. Okt. 11. (H), 21.33
Mondjuk az előbbi példámban épp csak a mű szerzőjét felejtettem el böngészőben is látható módon feltüntetni :) Sebaj.
3

markup módosítás nélkül

Török Gábor · 2010. Okt. 12. (K), 09.27
De ezzel a tartalmat változtattad meg, ami nem elfogadható. A feladat egy folyószövegből kiragadott részlet, a te példád pedig önálló idézet.

A custom data használata jó ötlet, azt alkalmazhatod az eredeti markupra is.
4

jogos

Gixx · 2010. Okt. 12. (K), 11.55
jogos :)
5

...

carstepPCE · 2010. Okt. 12. (K), 13.14
En author tagek koze tennem

Udv
Sanyi
6

Nem is olyan bonyolult ez

szappantarto · 2010. Okt. 13. (Sze), 07.41
Szerintem ez nem is olyan bonyolult kérdéskör, a w3c-nél elég konkrétan megfogalmazzák a megoldást.
<p>My favorite book is <cite>The Reality Dysfunction</cite> by
Peter F. Hamilton. My favorite comic is <cite>Pearls Before
Swine</cite> by Stephan Pastis. My favorite track is <cite>Jive
Samba</cite> by the Cannonball Adderley Sextet.</p>
A fenti példa szerint a szerzőt nem emeli külön ki, ha valamilyen okból erre mégis szükségünk lenne, akkor pedig a b elemet ajánlja erre.

As mentioned above, the b element might be relevant for marking names as being keywords in certain kinds of documents:
<p>And then <b>Ian</b> said <q>this might be right, in a
gossip column, maybe!</q>.</p>
7

Igazad van, de tegyük hozzá,

Török Gábor · 2010. Okt. 13. (Sze), 09.11
Igazad van, de tegyük hozzá, hogy a „fennebbi említés” arra vonatkozik, hogy néhány esetben a b is jó lehet, de amúgy span, ha mindenféleképpen kell valami.
(In some cases, the b element might be appropriate for names; e.g. in a gossip article where the names of famous people are keywords rendered with a different style to draw attention to them. In other cases, if an element is really needed, the span element can be used.)
8

Igen, ez jogos. :) Bár én

szappantarto · 2010. Okt. 13. (Sze), 14.14
Igen, ez jogos. :) Bár én kicsit erőltetettnek érzem az olyan eredetileg triviálisnak szánt tagek, mint a <b>, <i> átértelmezését, nem vagyok benne biztos hogy ezt keresztül lehet verni a tartalomfeltöltő webszerkesztőkön. Különösen addig amíg a texteditorokban is egy félkövér meg egy dőlt meg egy aláhúzott jelöléssel játszadoznak, nem pedig olyanokkal, hogy "[stilisztikai kiemelés jelentésbeli nyomaték nélkül]", "[eltérő hangszín vagy hangsúly]", "[fontos jelentéstartalom]", stb.

Egyébként itt azt ajánlják, hogy jelentés jelölésére mindenképp classokat javasolt használni a <b>-nél is, a <span> esetében meg egyértelműen, szóval szerintem végeredményben felfogás és ízlés kérdése hogy <b> vagy <span>. Ha a névkiemelést "stylistically offset"-nek értelmezzük, akkor lehet <b>.

De az eredeti kérdés megoldása ezzel együtt is az, hogy az idézetekhez tartozó szerzőt alapértelmezésben sehogy nem jelölik külön. :)
9

A megfejtés

Török Gábor · 2010. Okt. 15. (P), 10.17
A fejtörő szerzője postázta saját megfejtését. Olvasatában a cite a megfelelő, ugyanis dacára, hogy a HTML5-ben ez ellenjavallott, a HTML4 ezt lehetővé tette, és emiatt site-ok tömkelege használja szerzők felvértezésére (példának hozza fel a gyári WordPress sablont, ahol a megjegyzések íróit jelölik így). Másik opciónak a b-t ajánlja.
10

"napalms that cowpath"

Gixx · 2010. Okt. 15. (P), 21.16
LoL ez nagyon tetszik! "napalms that cowpath" :D