ugrás a tartalomhoz

Logging integráció Django 1.3-ban

Török Gábor · 2010. Okt. 11. (H), 09.06

Januárra várható a Django 1.3. Míg az 1.2-es kiadás a nagyobb fejlesztésekre koncentrált, addig az 1.3-ban apróbb javításokra, a feature-ök zajában figyelmen kivül hagyott ticketek lezárására koncentrálnak a fejlesztők. Mindezek mellett két izgalmas területen is történik előre lépés. Az általános nézeteket osztály alapon szervezik újra (meghagyva a megszokott procedurális megközelítést), továbbá integrálják a keretrendszerhez a standard Python logging modult. Most ez utóbbiról szólok.

A naplózást eleddig is kitűnően meg lehetet valósítani a logging modulon keresztül, ehhez nem volt szükség a keretrendszer bárminemű támogatására. Az 1.3-as verziótól azonban a naplózás konfigurációját a Django settings modulján keresztül is megtehetjük. Kapunk emellett három Django specifikus loggert, amelyek típusuktól függően a HTTP request objektumot vagy az adatbázis lekérdezés idejét, SQL utasítását is visszaadják, hogy még pontosabban írják le az eset körülményeit. Végül (egyelőre egy) AdminEmailHandler logkezelő is bekerült a pakkba, amivel a naplóbejegyezések e-mailben kiküldhetők az ADMIN csoportnak.

A beépített logging támogatás akkor lesz különösen érdekes, ha a Django eddig nyújtott hibajelentő módozatait is újraszervezik ennek szellemében. Erről egyelőre még nem olvastam. A logging modul integrációja egyébként már befejeződött, SVN-ben elérhető a kód.