ugrás a tartalomhoz

Beszámoló a HTML5 Műhelykonferenciáról

Török Gábor · 2010. Okt. 28. (Cs), 17.49

Október 28-án a W3C Magyar Iroda szervezésében került megrendezésre a HTML5 Műhelykonferencia névre keresztelt rendezvény. A konferencia vendégelőadója Michael Smith, a W3C HTML munkacsoportjának felelőse volt.

Michael Smith délelőtti Why HTML5 and why not XHTML2 előadásában a W3C azon álláspontját fejtette ki, aminek eredményeképpen a korábban általuk előterjesztett XHTML2 ajánlástól elálltak, s a HTML5 támogatása mellett döndöttek. A HTML5 legfőbb célja, hogy a jelenlegi tartalmakat támogassa, és kiszámítható, egyértelmű iránymutatást adjon a helytelen jelölésekből fakadó hibák kezelésére. Don't break the web, hangoztatta. Az Alexa Top 500-as oldalak 93%-a invalid. A HTML5 specifikációja tartalmazza a HTML5 motorral szemben támasztott pontos parse-olási instrukciókat is. Michael Smith egy hallgató kérdésére kifejtett válaszában elejtette, hogy nem lehet olyan HTML inputot definiálni, amelyre a HTML5 nem ad egyértelmű választ a feldolgozásával kapcsolatban. Ennek köszönhetően a HTML5-képes böngészők ugyanúgy kell, hogy értelmezzék az összes weboldalt. Érdekes az a megközelítés is, hogy a HTML5-tel szakítani kivánnak a verziózással. A HTML5 nem zárja ki az XHTML-t; absztrakt nyelvet definiál dokumentumok és alkalmazások leírására, ami implementálástól függően lehet HTML, XHTML vagy DOM.

Konferencia jegyzet az előadásfóliáival
Minden látogatót az előadásfóliákból fűzött jegyzettel vártak a szervezők

Pataki Balázs és Huszák Péter a délutáni szekcióban a SZTAKI Szótár vetületében a HTML5-ről beszéltek. Balázs történelmi betekintést nyújtott a Szótár életébe: a sztaki.hu volt az első magyar domén, NEXT-en futott az első webszerver, Perl scriptekkel HTML2-ben tolták ki a tartalmat; majd a Péter vette át a szót, és a jövőbeni terveiket osztotta meg: API-t nyitnak, és igyekeznek a HTML5 (értsd: HTML5, CSS3, microdata, WAI-ARIA, korszerű Javascript API-k) nyújtotta összes lehetőséget kiaknázni.


Michael Smith a HTML5 Műhelykonferencián (fotó: Pataki Máté)

Őket követte Michael Smith második, és a rendezvényt egyben záró HTML5 in the practice c. előadása, amelyben a HTML5 újdonságaira koncentrált. Felhozott temérdek értékes forrást – html5accessibility.com, html5readiness.com, caniuse.com, Edition for Web Authors -, könyvet, amelyeket alapvető kiinduló pontnak tart a HTML5-tel ismerkedők számára. Beszélt többek között a HTML5 adat attribútumairól – a HTML5 „névterei” –, a Canvas API problémáiról, végül osztályozta az egyes feature-öket kidolgozottságuk és stabilitásuk szerint. Talán a teljes nap legérdekesebb gondolatát is ezen előadása közben tette Michael Smith: mindazon feature-öket, amelyekről valamely nagyobb böngészőgyártó kinyilvánítja, hogy nem fogja implementálni, készek kivenni a specifikációból. Az elsőre talán megalkuvó állásfoglalás valójában a web fejlődését szolgálja hosszú távon. Ha van egy szabványod, de azt nem implementálja egyetlen gyártó sem, akkor az valójában nem tekinthető szabványnak, sommázta Michael. Evolution, not revolution.

Az előadások fóliái a szervezők szerint a következő napokban felkerülnek az iroda honlapjára. Szalóki Róberttel felváltva twitteltünk az esemény alatt #html5konf jeligére.

 
1

Nagyon like

Kevlar · 2010. Okt. 29. (P), 09.37
Sajnos nem tudtam ott lenni, nagyon bánom, így köszönöm a gyors beszámolót!
2

Kiegészítések

Psysoul · 2010. Nov. 2. (K), 11.28
Tehát a szabvány támogatás nélkül semmi, viszont ha mindenki ugyanazt a technológiát használja, de az még nem hivatalos szabvány, akkor de facto szabvánnyá válik.

Az "Evolution, not revolution" arra is vonatkozik, hogy nem lehetett egy új XHTML 2-est bevezetni, mert az nem lett volna visszafele kompatibilis (tehát revolution). Ennek elterjedésével ugyanis újfajta webnek és szoftvereknek kellett volna létrejönniük. Emiatt a HTML szabvány fejlesztése úgy 5 évet csúszott, mire áttértek inkább a HTML 5-re.
3

Előadásfóliák, fotók

Török Gábor · 2010. Nov. 5. (P), 21.31
Felkerültek az előadásfóliák és rendezvényfotók az iroda honlapjára.