ugrás a tartalomhoz

Archívum - Ápr 2, 2015 - Fórum téma

Mysql szerkezet

iddqd · 2015. Ápr. 2. (Cs), 17.35
Sziasztok, segítségre lenne szükségem.

Rendszer: PHP / Codeigniter + Mysql

A jelenlegi meglévő szerkezet:
Adva vannak elemek, kategóriák szerint csoportosítva - 10 különböző - és így listázva az adott oldalon. Ezek közül van olyan kategória, ami további alkategóriákra oszlik. Az alkategóriáknak több csoportjuk van és 1 elem több csoportba is tartozhat. Jelenleg az összes alkategória és hozzá tartozó elem 1 táblában van tárolva. Pl.: Szállások kat. : típusa ( Hotel *** ) + jellege ( wellness ). Többféle típus és jelleg van, 1 szállás rendelkezik 1 típussal és akár több jelleggel. Ez mind 1 táblában van, mint alkategória tábla: alkategoria_neve | elem_id.

Feladat: Szeretnék szűrhetővé tenni alkategóriák alapján a lekérdezett listát.
Értelemszerűen több típus és jelleg lehet egyszerre a feltétel, így azt gondolom ezzel a felállással ez nem megoldható.

Az én megoldásom az lenne eddig:
Mivel a különböző kategóriák különböző alkategóriákkal rendelkeznek, vagy egyel sem, így az hogy kibővítem a táblát több oszloppal ( szállás típusa, jellege, stb ) szerintem nem jó megoldás, mivel sok üres cella maradna.

Amire gondoltam az az, hogy minden alkategóriának létrehozok egy külön táblát ( ez jelenleg kb 6 db ) pl: szállás típusa tábla: típus | elem
Így megoldható, hogy megkapjam a keresett alkategóriák halmazát ( hotel** + hotel*** / wellness ) és nem lesznek redundáns tábláim se. Könnyen bővíthető.
Viszont egy komplett lekérdezésben így akár lehet 6 JOIN is!

Ez mennyire lenne problémás?
Mi a véleményetek erről a megoldásról? Van más lehetőség is amire nem gondolok?

Előre is köszönök minden tanácsot és tippet!

Üdv!