ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2008 - Fórum téma

szeptember 23

Eclipse és ftp

vbence · 2008. Szep. 23. (K), 12.35
Sziasztok!

Minden ellenérzésem ellenére telepítettem az eclipse-t. Szeretnék egy távoli site-ot ftp-n keresztül bemapponi, annak ellenére, hogy blogokban mindenütt azt olvasom, hogy lehetséges (és eddig nem tartottam magam számítástechnikai analfabétának), képtelen vagyok rá.

Aztán kis keresgélés után találtam egy ilyet:
http://www.eclipse.org/eclipse/platform-team/target.php

Megörtültem, hogy biztos ezzel a pluginnel fog menni a dolog, aztán ebből is valami furcsaság lett, és azt se tudom elyik oldalán fogjam meg (bejön néhány fájl és könyvtár), instrukciók sehol...

Úgyhogy kedves Eclipse-használók, útba tudnátok igazítani?

Hova tüntek a gyorslinkek az új weblaboron?

troy1979 · 2008. Szep. 23. (K), 11.52
Sziasztok,

Számomra ez volt az egyik legszembetünőbb változás :(

Visszakerül ez a funkció/modul vagy végleg lemondhatok a régi linkjeimről?

hibakezelés

szabo.b.gabor · 2008. Szep. 23. (K), 07.28
Kérdésem az volna, hogy ki milyen függvényeket, megoldásokat használ és mire?

set_error_handler()
saját hibaüzenetkezelés, logolás..

trigger_error()
hiba létrehozása (akár logolásra..)

set_exception_handler()
a nem elkapott kivételek kezelésére. ez mondjuk mire jó? bizonyos exception-öknél visszacsinálok dolgokat (pl db, rollback), vagy kezeletlen hibáknál vmi egységes hibaüzenet. de ugye jól érzem, hogy amikor ezt használjuk, akkor a program futása megszakad?

try{

}catch{

}

ha a try-ban valami hiba van, catch-ben hatástalanítom / megcsinálom másképp (pl. db insert-et akartam, de duplicate entry lett volna, így update-et csinálok), aztán mehet tovább a program futása, vagy akár ki is léphetek..

register_shutdown_function()
érdekes felhasználást láttam itt a hozzászólások között. biztosan jó másra is.

egyéb lehetőségek? hasznos felhasználási módok? tippek trükkök? ilyesmik (:

szeptember 23

PHP5 UML Editor

Ktamas · 2008. Szep. 22. (H), 23.55
Sziasztok!

Már egy ideje fontolgatom, hogy egy UML szerkesztőt kellene használni az osztályaim/interfészeim megtervezéséhez, de idáig nem találtam olyan programot, ami rendelkezik minden szükséges funkcióval, kényelmesen kezelhető, és teljes mértékben támogatja a php5-öt.

Számmal megkülönböztetett form elemek elenőrzése javascriptel.

Skyzetor · 2008. Szep. 22. (H), 19.58
Adva van a következő ürlap:

<form name="urlap">
...<input type="text" name="nev_1" />
...<input type="text" name="nev_2" />
...<input type="text" name="nev_3" />
......
...<input type="text" name="nev_n" />
...<input type="button" value="Ok" onclick="ell(n)" />
</form>

A mezők száma nem ismert, mert php hozza létre őket, a user előző bevitele alapján, és a számokat a program biggyeszti a mezők nevének a végére. Szeretném leellenőrizni js-sel, hogy minden mező ki van e töltve.

function ell(szam){
...for(var i=1; i<=szam; i++){
......if(document.urlap.mezo_+i+.value==''){
.........alert('Üres mező');
......}
...}
}

Na most ez a mezo_+i+ nem igazán akar működni. Több megoldást is kipróbáltam, de egyik sem működött, és leírást nem nagyon találtam a problémára. Mi a megoldás? V.színűleg láma kérdés, de újszülöttnek minden vicc új! Aki segít, annak előre is kösz.

Cache-elés folyamata

Max Logan · 2008. Szep. 22. (H), 01.46
Tegyül fel, hogy van egy blogunk, ami megjeleníti a kezdőlapon az utolsó 10 bejegyzést. Ezt mi szeretnénk cache-elni, hogy ne kelljen minden oldaltöltésnél lekérni az utolsó 10 bejegyzés adatait (cím, dátum, szerző, címkék, stb.) az adatbázisból.

Folyamat: Ellenőrizzük, hogy a cache érvényes-e még. Ha nem, akkor generáljuk, ha igen beolvassuk. A cache akkor érvénytelen, ha nem létezik, valamint ha létezik és a készítése óta van már újabb bejegyzés. Akkor érvényes, ha van cache fájl és a készítése óta nem született újabb bejegyzés.

Azt egy, az adatbázisban tárolt flag alapján döntük el, hogy van-e újabb bejegyzés. Vagy itt kérjük le az utolsó bejegyzés ID-ját és azt csapjuk hozzá a cache file nevéhez? (előbbi nekem szimpatikusabb)

És itt jön a dilemmám: a cache-elést hol valósítsam meg?

A model-ben? Szedjem össze a 10 bejegyzés adatát, írjam ki egy file-ba (pl. serializált tömbként), majd kiírásnál olvassam be és adjam át a view-nak?

A controller-ben? Kérjem le a flag-et, hogy van-e újabb bejegyzés és ennek függvényében hozzam létre a teljes html kimenetet és azt cache-eljem?

szeptember 20

weblabor redizájn, eszi-nem eszi

winston · 2008. Szep. 20. (Szo), 15.51
az imént klikkelek wl-re, hogy hátha van valami érdekes thread, és eléggé meglepődve láttam, hogy új design van. ami az igazat illeti, elég régi volt már az előző, szóval rosszat nem tett neki, de mégis megilletődtem. Főleg ezen a blogos feelingen. nos, nyilván még valamelyest béta, de gondoltam megosztom az első benyomásom, meg ez a téma jó lesz arra is, hogy mások is megosszák. tehát:

- nagyok a betűk, most is ahogy gépelek, elég kevés fér ki egy sorba
- a fő tartalomban kevés a hely, főleg a régi threades fórumnak, nagyon összenyomja a két jobboldali blokk
- zavaró, hogy nincs kiírva az aktív témáknál a válasszám, mert abból szoktam tudni, van e új, meg kell e nézzem (bár gondolom most a színek akarnak hasonlót jelezni, de nem tudom, lehet hogy az csak visited link színezés)
- meg sikerült tagokat listázni, ami régen úgy volt, hogy ne lehessen, különböző okokból

a negatívumokról elsőre ennyi, teljességgel építő szándékkal, hisz sokan vagyunk, akik nap mint nap nézik az oldalt, és jó, ha minél jobb érzés kezelni. ami pedig pozitív, azt az ember annyira nem szokta kiemelni, mindenesetre jó, a törekvés is nagyon tetszik, meg hogy a szerkesztőknek volt ideje, és ahogy hallom, még drupal is cserélődött. szóval részemtől köszönöm az igyekvést, és gondolom a többiek is örülnek :) szép napot. kiváncsi vagyok a többiek véleményére :)

RSS

GabeszNo.1 · 2008. Szep. 20. (Szo), 10.19
Sziasztok

Egy recept oldalon rss segítségével jelenítek meg friss recepteket, úgy 10 darabot, hozzávalókkal és elkészítéssel együtt.
A php-t csak most kezdtem el tanulni igy még nem igazán van rálátásom a megoldásokra.... még :)
Az RSS-ből szeretném kiolvasni csak a <title>RECEPT NEVE</title> részt, hogy felsorolhassam a napi friss recepteket.
Nektek valószínű 5 perc a megoldás :)
Előre is Thanks!
Gabesz

szeptember 20

Joomla formázás

konda · 2008. Szep. 19. (P), 22.44
Hello! Valaki meg tudná mondani hogy-hogyan tudok bal és/vagy jobb oldalra modulokat létrehozni joomla rendszerben? Nem találom a GYIK-ban sem a választ...

PHP webshopban törlés

DarkRaptor · 2008. Szep. 19. (P), 19.30
Sziasztok!

azt szeretném csinálni, hogy amit felveszek a kosárba terméket, azt ki is lehessen törölni. A törlés működik ugyan, de utána teljesen bekattan a szkript. Hogyan kéne ezt módosítani?

[colorer=css]
<html>
<body>

A kosarad tartalma: <br>

<?php

session_start();

if (isset($_POST['id'])) {

if (@array_key_exists($_POST['id'], $_SESSION['kosar'])) {
$_SESSION['kosar'][$_POST['id']]['darab'] += $_POST['darab'];
}

else {
$_SESSION['kosar'][$_POST['id']]['termek'] = $_POST['termek'];
$_SESSION['kosar'][$_POST['id']]['darab'] = $_POST['darab'];
}

if (!isset($_GET["termekkod"])) {
foreach ($_SESSION['kosar'] as $key => $val) {
echo $_SESSION['kosar'][$key]['termek'] ." : ".$_SESSION['kosar'][$key]['darab']."&nbsp;<a href='webshop.php?termekkod=".$key."'>töröl</a>".$key."<br>";
}
}

}

if (isset($_POST['urit'])) {
unset($_SESSION['kosar']);
}

if (isset($_GET["termekkod"])) {
$termekkod = (int)$_GET["termekkod"];

if (array_key_exists($termekkod, $_SESSION['kosar'])) {
unset($_SESSION['kosar'][$termekkod]);
}

foreach ($_SESSION['kosar'] as $key => $val) {
echo $_SESSION['kosar'][$key]['termek'] ." : ".$_SESSION['kosar'][$key]['darab']."&nbsp;<a href='webshop.php?termekkod=".$key."'>töröl</a>".$key."<br>";
}
}

?>

<br>

<form method='post'>
<input type='hidden' name='id' value='1'>
<input type='hidden' name='termek' value='polo'>
<input type='text' name='darab' value='1' maxLength=1 size=1>
<input type='submit' value='Kosárba'>
</form><br><br>
<form method='post'>
<input type='hidden' name='id' value='2'>