Archívum - 2011 - Fórum téma
július 10
JS visszaszámláló
Halló az lenne a kérdésem , hogy milyen JS Kóddal lehet ezt megvalósítani:
(1.variáció)
Amit beírtam szöveget másodpercenként változtatja de nem ismétli.
(2.variáció azért,hogy ne keljen még egyszer nekifutni)
Amit beírtam szöveget másodpercenként változtatja és ismétli.
■ (1.variáció)
Amit beírtam szöveget másodpercenként változtatja de nem ismétli.
(2.variáció azért,hogy ne keljen még egyszer nekifutni)
Amit beírtam szöveget másodpercenként változtatja és ismétli.
Szép url:.htaccess probléma :(
Sziasztok!
Igen, tudom hogy óvódásnak való feladat, meg már millió téma van erről sok-sok fórumon, de nekem mégsem sikerül megműködtetni. A rövid url címekről lenne szó.
ebből szeretném: http://valami.hu/index.php?oldal=szolgaltatasaink
ezt megcsinálni: http://valami.hu/szolgaltatasok
Tehát ha a felhasználó beírja, hogy "http://valami.hu/szolgaltatasok" akkor a "http://valami.hu/index.php?oldal=szolgaltatasaink" oldal jöjjön be és a címsorban ez látszódjon "http://valami.hu/szolgaltatasok"
Kipróbáltam már mindenféle módszert, de egyik sem működik.
Próbáltam ezt:
Meg ezt is:
Meg még próbáltam nagyon sok mindent de sehogy nem sikerült elérni, hogy jó legyen.
Annyi is elég ha valaki elmagyarázza, hogy hogyan működi vagy leír nekem egy egyszerű példakódot.
Erre az oldalra kéne megcsinálnom az url-eket: http://thanior.co.cc/
Ha tudtok segíteni akkor nagyon megköszönöm!
Üdv.: vitya
■ Igen, tudom hogy óvódásnak való feladat, meg már millió téma van erről sok-sok fórumon, de nekem mégsem sikerül megműködtetni. A rövid url címekről lenne szó.
ebből szeretném: http://valami.hu/index.php?oldal=szolgaltatasaink
ezt megcsinálni: http://valami.hu/szolgaltatasok
Tehát ha a felhasználó beírja, hogy "http://valami.hu/szolgaltatasok" akkor a "http://valami.hu/index.php?oldal=szolgaltatasaink" oldal jöjjön be és a címsorban ez látszódjon "http://valami.hu/szolgaltatasok"
Kipróbáltam már mindenféle módszert, de egyik sem működik.
Próbáltam ezt:
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/szolgaltatasaink(/.*)$
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^(.*)$ index.php?oldal=szolgaltatasaink [QSA]
</IfModule>
RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/szolgaltatasaink(/.*)$
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^(.*)$ index.php?oldal=szolgaltatasaink [QSA]
</IfModule>
Meg ezt is:
RewriteRule ^szolgaltatasaink(.*)$ index.php?oldal=szolgaltatasaink [L]
Meg még próbáltam nagyon sok mindent de sehogy nem sikerült elérni, hogy jó legyen.
Annyi is elég ha valaki elmagyarázza, hogy hogyan működi vagy leír nekem egy egyszerű példakódot.
Erre az oldalra kéne megcsinálnom az url-eket: http://thanior.co.cc/
Ha tudtok segíteni akkor nagyon megköszönöm!
Üdv.: vitya
Php oo tervezési módszerek
Nos. Kérdésem az, hogy van-e valakinek bevált PHP OOP tervezése? Ha igen, milyen módszerrel csinálod?
■ Ruby - on Rails nélkül?
A Ruby valóban olyan elhanyagolt nyelv, amilyennek látszik?
Megnéztem, hogyan lehet MySQL-t elérni Ruby alól és úgy látom, finoman szólva nem törődik senki a "driver"-ek fejlesztésével. A mysql modult író srác lapja 2004 v. 2006 óta nem frissült, ugyanakkor alapvető funkciók hiányoznak az általa írt szoftverből (pl. a linuxomra települt, legfrissebbnek tűnő változat leírásában nyoma sincs olyasminek, mint a PHP PDO-jában a bindParam v. bindVariable)
Emlékszem, amikor pár hónapja valami használhat doksit kerestem a nyelvhez, akkor is egy eléggé elavult szerkezetű, alig használható anyagot találtam róla...
Én keresgélek/-tem rossz helyen? Vagy ennyire nem érdekel senkit a nyelv?
(a rails egy jópofa keretrendszer, de mégiscsak egy webes rendszer, másra nem tűnik optimálisnak)
ui: nem akarok nagyon belemászni a témába, hirtelenjében kellett volna összedobni egy pár soros scriptet, amivel mysql-ből generálok pár file-t. Emiatt néztem meg, hogy mit találok róla a neten és hát... nem voltam elájulva a megtalált anyagok frissességétől.
■ Megnéztem, hogyan lehet MySQL-t elérni Ruby alól és úgy látom, finoman szólva nem törődik senki a "driver"-ek fejlesztésével. A mysql modult író srác lapja 2004 v. 2006 óta nem frissült, ugyanakkor alapvető funkciók hiányoznak az általa írt szoftverből (pl. a linuxomra települt, legfrissebbnek tűnő változat leírásában nyoma sincs olyasminek, mint a PHP PDO-jában a bindParam v. bindVariable)
Emlékszem, amikor pár hónapja valami használhat doksit kerestem a nyelvhez, akkor is egy eléggé elavult szerkezetű, alig használható anyagot találtam róla...
Én keresgélek/-tem rossz helyen? Vagy ennyire nem érdekel senkit a nyelv?
(a rails egy jópofa keretrendszer, de mégiscsak egy webes rendszer, másra nem tűnik optimálisnak)
ui: nem akarok nagyon belemászni a témába, hirtelenjében kellett volna összedobni egy pár soros scriptet, amivel mysql-ből generálok pár file-t. Emiatt néztem meg, hogy mit találok róla a neten és hát... nem voltam elájulva a megtalált anyagok frissességétől.
július 9
Táblázat szélessége
Hali! Az a problémám, hogy van egy oldal ahol kilistázza egy adatbázisból a termékeket. Kép is van hozzá. Az a probléma vele, hogy nem jeleníti meg jól. Raktam már táblázatba divbe sehogy se jó. Valahogy így kéne kinéznie: http://puh-pilot.pl/products/ És e helyett így néz ki http://ultratop.byethost7.com/list.php?id=1 Lécci segítsetek.
■ Többnyelvűség
Valakinek van ötlete a többnyelvűségre? Több verzió is érdekel. Database/Smarty/PHP stb.
■ E-mailban leiratkozó kód
Hello!
Az egyik online újságtól kaptam nemrég egy linket, hogy a hirdetésemet hosszabbítsam meg. A link olyan volt, hogy rákattintva be is jelentkeztetett.
1. Hogyan lehet olyan linket küldeni valakinek, hogy (ezek szerint) az egyben a felhasználónevet és jelszót is tartalmazza?
És lehet ezt biztonságosan, tehát kódolva, hogy ne lehessen visszafejteni?
És időkorláttal ellátni? Mert ugye így más is be tud lépni, ha az e-mailhoz hozzájut.
2. Hogyan lehet olyan linket csinálni, küldeni, amely egy asztali levelezőben, vagy webes levelezőben működne úgy, hogy ha rákattint a címzett, akkor az automatikusan elküld egy levelet nekem vissza, amelyben benne van a címzett e-mail címe és az, hogy melyik linkre (gombra) kattintott?
■ Az egyik online újságtól kaptam nemrég egy linket, hogy a hirdetésemet hosszabbítsam meg. A link olyan volt, hogy rákattintva be is jelentkeztetett.
1. Hogyan lehet olyan linket küldeni valakinek, hogy (ezek szerint) az egyben a felhasználónevet és jelszót is tartalmazza?
És lehet ezt biztonságosan, tehát kódolva, hogy ne lehessen visszafejteni?
És időkorláttal ellátni? Mert ugye így más is be tud lépni, ha az e-mailhoz hozzájut.
2. Hogyan lehet olyan linket csinálni, küldeni, amely egy asztali levelezőben, vagy webes levelezőben működne úgy, hogy ha rákattint a címzett, akkor az automatikusan elküld egy levelet nekem vissza, amelyben benne van a címzett e-mail címe és az, hogy melyik linkre (gombra) kattintott?
július 8
Zend .htaccess probléma?
Sziasztok!
Szeretnék egy óriási segítséget kérni: Zend Framework-ben írok egy miniadmint, és eljutottam ahhoz a részhez, hogy szükségem lenne egy wysiwyg szerkesztőre (tinyMce-t választottam). Be is raktam az index.php-vel egy szinten lévő js/tiny_mce könyvtárba. Behúztam, tök jó, megjelent. Szerettem volna beilleszteni képet, és ehhez a tinyMce editor menüsorán a kép beillesztése gombra kattintottam (még alap tinyMce-m van, nem telepítettem fel hozzá semmilyen kiegészítőt). Ekkor jött fel egy popup ablak, és egy üzenet, hogy letöltöm e az image.htm fájlt. Elméletileg ennek le kéne futni, nem pedig letöltődnie. (ez a fájl a [public_html]/js/tiny_mce/plugins/adimage könyvtárban van).
Elkezdtem agyalni, mi lehet a probléma, és oda jutottam, hogy biztos a .htaccess-ben van valami gebasz. Megnéztem, Zend-ék által ajánlott alap .htaccess fájlom van, a következő tartalommal:
Mivel annyira - leginkább semennyire - nem értek a .htaccess-es dolgokhoz, elkezdtem kutakodni, mit kéne módosítanom, hogy szeresse. Rengeteg dolgot találtam, próbálkoztam, de mégsem működött semmi. Aztán megpróbáltam direktbe beírni a böngészőbe a file-t a teljes útvonallal, de arra is ugyanazt küldte. Aztán egy időre átneveztem a .htaccess fájlt .htaccessx-re, hogy megpróbáljam a nélkül, de úgy sem működöt! :( Viszont megpróbáltam .js fájlokat beadni url-be, működött .htaccess-el és nélküle is.
Fizetős tárhelyet használok, nem lokált és nem ingyeneset. Igazából a szolgáltatóval sosem volt problémám.
Valakinek van ötlete, hogy mi a frászkarikát nézek be, mielőtt a maradék hajállományomat is kitépem? :)
Előre is köszönök minden hozzászólást!
■ Szeretnék egy óriási segítséget kérni: Zend Framework-ben írok egy miniadmint, és eljutottam ahhoz a részhez, hogy szükségem lenne egy wysiwyg szerkesztőre (tinyMce-t választottam). Be is raktam az index.php-vel egy szinten lévő js/tiny_mce könyvtárba. Behúztam, tök jó, megjelent. Szerettem volna beilleszteni képet, és ehhez a tinyMce editor menüsorán a kép beillesztése gombra kattintottam (még alap tinyMce-m van, nem telepítettem fel hozzá semmilyen kiegészítőt). Ekkor jött fel egy popup ablak, és egy üzenet, hogy letöltöm e az image.htm fájlt. Elméletileg ennek le kéne futni, nem pedig letöltődnie. (ez a fájl a [public_html]/js/tiny_mce/plugins/adimage könyvtárban van).
Elkezdtem agyalni, mi lehet a probléma, és oda jutottam, hogy biztos a .htaccess-ben van valami gebasz. Megnéztem, Zend-ék által ajánlott alap .htaccess fájlom van, a következő tartalommal:
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^.*$ - [NC,L]
RewriteRule ^.*$ index.php [NC,L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^.*$ - [NC,L]
RewriteRule ^.*$ index.php [NC,L]
Mivel annyira - leginkább semennyire - nem értek a .htaccess-es dolgokhoz, elkezdtem kutakodni, mit kéne módosítanom, hogy szeresse. Rengeteg dolgot találtam, próbálkoztam, de mégsem működött semmi. Aztán megpróbáltam direktbe beírni a böngészőbe a file-t a teljes útvonallal, de arra is ugyanazt küldte. Aztán egy időre átneveztem a .htaccess fájlt .htaccessx-re, hogy megpróbáljam a nélkül, de úgy sem működöt! :( Viszont megpróbáltam .js fájlokat beadni url-be, működött .htaccess-el és nélküle is.
Fizetős tárhelyet használok, nem lokált és nem ingyeneset. Igazából a szolgáltatóval sosem volt problémám.
Valakinek van ötlete, hogy mi a frászkarikát nézek be, mielőtt a maradék hajállományomat is kitépem? :)
Előre is köszönök minden hozzászólást!
CodeIgniter session elveszik post után
nem tudok rájönni hogy miért, 1.7.2. ben minden jol mukodott, frissitettem 2.0.2-re a CI-t és uabban az alkalmazasban a
$user=$this->session->userdata('user');
elveszik, de csak miutan a formot postolom uazon az oldalon, vkinek vmi ötlete?
ja és ha kiirom a usert:
print $user;
//..többi programrész
akkor bar figyelmeztet h :
Message: Cannot modify header information - headers already sent by ...application/controllers/menu.php:56)
hiszen a controllerben irom ki, még a view elott, ez értheto is,
viszont a session megmarad, nem veszik el, nem értem..
kösz
■ $user=$this->session->userdata('user');
elveszik, de csak miutan a formot postolom uazon az oldalon, vkinek vmi ötlete?
ja és ha kiirom a usert:
print $user;
//..többi programrész
akkor bar figyelmeztet h :
Message: Cannot modify header information - headers already sent by ...application/controllers/menu.php:56)
hiszen a controllerben irom ki, még a view elott, ez értheto is,
viszont a session megmarad, nem veszik el, nem értem..
kösz
Összetett folyamat hibakezelése
Adott egy összetett folyamat, jelen esetben egy megrendelés feladás. Ezen folyamat kapcsán nem igazán tudom, hogy mi lenne a jó megoldás a hibakezelésre.
A felállás: adott egy rendszer, melyben a felhasználó összeállít egy megrendelést. A megrendelés első körben elmegy SOAP kérésként. Ha a SOAP hívás sikeres, akkor létre kell hozni egy PDF dokumentumot a megrendelésből, majd ezt letárolni fájl szinten. Ezt követőn egy e-mail csatolmányaként ki kell küldeni a PDF-et. Majd ezt követően a megrendelés végösszegével növelni kell egy counter-t (amit aztán a rendszer egy másik funkciója használ majd).
Ez az egész tekinthető egy megrendelési folyamatnak. Ha mind a SOAP kérés (helyi hálón, másik szerver felé), mind a fájl letárolás (local), mind az e-mail küldés (SMTP-n keresztül), mind a counter növelése (DB szerver, szintén helyi hálóban másik szerveren) sikeresen megtörtént, akkor joggal mondhatom, hogy a megrendelési procedúra sikeres volt.
De mi van akkor, ha mondjuk a SOAP kérés sikeres, de a PDF fájlba mentése már nem ok. Ekkor nem tudom e-mailben küldeni, ami szükségszerű lépés lenne, mert akkor teljes a folyamat, ha az is megvan.
Mi ilyenkor a célszerű megoldás? Az egész folyamatot kezeljem "tranzakcióként" és csak akkor mondjam, hogy sikeres mentés, ha tényleg minden művelet sikeres volt (ekkor pl. kellene a SOAP hívás visszavonhatósága, ami jelenleg pl. megoldhatatlan)? Vagy?
Van erre valami irodalom, hogy ilyen komplex megoldások (folyamatok) esetén miképpen kell/célszerű eljárni? Vagy minden eset más és más és az adott folyamat esetén magunknak kell felállítani, hogy mit miképpen kezelünk le?
■ A felállás: adott egy rendszer, melyben a felhasználó összeállít egy megrendelést. A megrendelés első körben elmegy SOAP kérésként. Ha a SOAP hívás sikeres, akkor létre kell hozni egy PDF dokumentumot a megrendelésből, majd ezt letárolni fájl szinten. Ezt követőn egy e-mail csatolmányaként ki kell küldeni a PDF-et. Majd ezt követően a megrendelés végösszegével növelni kell egy counter-t (amit aztán a rendszer egy másik funkciója használ majd).
Ez az egész tekinthető egy megrendelési folyamatnak. Ha mind a SOAP kérés (helyi hálón, másik szerver felé), mind a fájl letárolás (local), mind az e-mail küldés (SMTP-n keresztül), mind a counter növelése (DB szerver, szintén helyi hálóban másik szerveren) sikeresen megtörtént, akkor joggal mondhatom, hogy a megrendelési procedúra sikeres volt.
De mi van akkor, ha mondjuk a SOAP kérés sikeres, de a PDF fájlba mentése már nem ok. Ekkor nem tudom e-mailben küldeni, ami szükségszerű lépés lenne, mert akkor teljes a folyamat, ha az is megvan.
Mi ilyenkor a célszerű megoldás? Az egész folyamatot kezeljem "tranzakcióként" és csak akkor mondjam, hogy sikeres mentés, ha tényleg minden művelet sikeres volt (ekkor pl. kellene a SOAP hívás visszavonhatósága, ami jelenleg pl. megoldhatatlan)? Vagy?
Van erre valami irodalom, hogy ilyen komplex megoldások (folyamatok) esetén miképpen kell/célszerű eljárni? Vagy minden eset más és más és az adott folyamat esetén magunknak kell felállítani, hogy mit miképpen kezelünk le?