ugrás a tartalomhoz

Archívum - 139437 - Fórum téma

január 15

Reguláris kifejezés segítség

Meredith · 2013. Jan. 15. (K), 02.53
Sziasztok!

Már vagy 2 órát senyvedek, de nem tudtam készíteni egy megfelelő reguláris kifejezést az alábbi problémára:

Adott egy hasonló felépítésű string:
[code id="4" data="120,12,36,135,2036" extra="0"]
Ebből szeretném kinyerni egy tömbbe a data-hoz rendelt számokat.
Ameddig sikert értem el, az a számok kinyerése a strinből, így:
preg_match_all('~[0-9]+~', $code, $result);
Persze ez tartalmazza a 4-et és a 0-át is, ami nem kellene...

Tudna ebben valaki segíteni összehozni?:)

És ha már itt tartunk:
Nekem valahogy nem áll rá az agyam a regexp minták megértésére. Egy jó tutoralt is tudna valaki linkelni? Amolyan jó sok példásat, egyszerűtől a bonyolultig.

Előre is köszönöm a segítséget!
 ■

január 12

PHP Include () Content

mctom · 2013. Jan. 12. (Szo), 12.19
Sziasztok!

Kezdő PHP-s vagyok és egy tartalmilag eléggé maassziv weboldal készítésén fáradozom, és Hardcore PHP-sek javaslatát szeretném kérni az alábbi probléma abszolválásában :).

Framek helyett kezdtem el használni a PHP Include () parancsot a Content és a navigation elkülönítésére.

Általánosságban evvel a paranccsal rendelik hozzá a tartalomhoz a navigációs menüket.

Na mármost én egy "fordított" megoldásra keresem a választ, éppen a webodal terjedelme miatt, hogy későbbi korrekcióknál ne keljen átírni minden oldalnál pl. a meta adatokat.

Szóval én ezt úgy értem hogy adott egy Index.php fájlunk ami tartalmazza alapból a navigációt ("a weboldal keretét"), és a a menü pontokkal hozzuk be a tartalmat PHP Include parancs által.

Ha esetleg valaki tud valaki hasznosat mondani, vagy valami használható leírást/tutorialt linkelni akkor azt megköszönném.

Mctom
 ■

január 11

ugyanolyan típusú url

kemmma · 2013. Jan. 11. (P), 15.24
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy a Routing-nál, hogy oldhatom azt meg, hogy két ugyanolyan típusú url-t használjak?
(konkrétan Silex-ben kellene, de ha megadjátok, hogy más rendszereknél mi a megfelelő utasítás, akkor már el tudok indulni)
Jelenleg mappákat használok, de ezt el kellene hagyni. Egy egyszerű példa, amit át kellene alakítani:

$app = new Silex\Application();
$app->get('/cikk/{id}', function ($id) use ($app) {
	$contents = array('kapcsolat', 'linkek');
	if (in_array($id, $contents)) {
		return 'En vagyok a cikkoldal: ' . $id;
	}
	$app->abort(404, 'A keresett cikk nem talalhato');
});
$app->get('/termek/{id}', function ($id) use ($app) {
	$contents = array('alma', 'korte');
	if (in_array($id, $contents)) {
		return 'Ez itt a termekbemutato: ' . $id;
	}
	$app->abort(404, 'A keresett termek nem talalhato');
});
$app->error(function (\Exception $e) use ($app) {
	return 'Ajjajj...' . $e->getMessage();
});
$app->run();
Tehát itt a /cikk/kapcsolat, /cikk/linkek, /termek/alma, /termek/korte oldalakra kapunk tartalmat, máskülönben hibaoldal. Az a feladat, hogy le kellene vágni a mappákat, azaz ezután a következő url-eket szeretnem /kapcsolat, /linkek, /alma, /korte Sajnos nem jövök rá, hogy miként tudnék a cikkek részből úgy kiugrani, hogy a termékek részhez jussak.
Persze egy új osztállyal ezt könnyen megoldhatnám, de az nagyon nem tetszik.
 ■

Véletlenszerű kép lekérése

drext0r · 2013. Jan. 11. (P), 05.19
Szeretnék egy oldalon véletlenszerűen képeket megjeleníteni de nem egészen tudom, hogy hogyan tegyem ezt a képeket a webszerveren tárolom a képek adatai pedig adatbázisban vannak.

Én elsőre úgy gondoltam, hogy minden feltöltött kép kap egy id-t és akkor lekérem az adatbázisból a képeknél a legkisebb és a legnagyobb id-t szóval az első és az utolsó képet majd ezt a két számot berakom egy mt_rand()-ba és a véletlen szám alapján jelenítem meg a képet.

De aztán gondolkodtam és olyan problémák lehetnek, hogy az oldalon lehet képet törölni szóval ha a generált képnek az id-jét már törölték akkor nem fog megjelenni semmi szóval nem tudom, hogy tudnám ezt megoldani.

Ha valaki tudna segíteni ebben azt nagyon megköszönném.
 ■

január 10

Egy nagy alkalmazás vagy több kisebb

Max Logan · 2013. Jan. 10. (Cs), 14.36
Adott egy gyártó cég, ahova most készül egy komplex intranetes rendszer. A rendszert alapvetően a művezetők fogják használni (a későbbiekben lesz desktopon használt rész, amit az irodából matatnak a kollégák), egy-egy tablet segítségével.

A dilemmám az, hogy egy nagy alkalmazás legyen létrehozva, melynek van egy menüje, mely révén kiválaszthatók az egyes funkciók vagy legyen minden funkcióhoz egy-egy külön felület, amihez lehet a tablet kezdőképernyőjén egy-egy ikont rendelni?

Azért van létjogosultsága a külön programoknak (felületeknek), mert az egyes munkafázisok egy-egy emberhez vannak dedikálva, így a többieknek a hozzájuk nem tartozó felületet nem is kell látnia és nem kell hozzáférnie.

Ti hogyan csinálnátok: egy program és elrejtve a funkciók vagy több program és csak annak a tabletjére van kirakva az indító ikon, akihez tartozik a munkafázis?

Az én véleményem az, hogy érdemes lenne külön venni a felületeket, mert így kisebb, könnyebben karbantartható programok jönnek létre.

(Külön programok esetén a hozzáférés IP alapján lenne engedélyezve vagy tiltva, a programok pedig az Androidos tablet teljes képernyős böngészőjében futnak.)
 ■

jelszó titkosítás

szobek · 2013. Jan. 10. (Cs), 11.36
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a weblapon amit csinálok, szeretném a jelszavakat kódolva tárolni. Viszont az md5() és sha1() eléggé elavult és simán visszafejthető.
Kitaláltam valamit és a véleményeteket kérném:

function pass_sajat($post_pass) {
			$mirol = array('A','B','C','D','E','F','G','H','I','J','K','L','M','N','O','P','Q','R','S','T','U','V','W','X','Y','Z','a','b','c','d','e','f','g','h','i','j','k','l','m','n','o','p','q','r','s','t','u','v','w','x','y','z','0','1','2','3','4','5','6','7','8','9');
			$mire = array('1','27','39','41','84','22','19','85','4','7','21','85','54','39','87','10','60','94','8','11','73','57','79','29','39','45','19','33','74','62','50','12','82','32','77','5','80','66','3','82','43','18','31','40','15','59','20','28','93','81','52','8','5','7','2','1','4','8','3','6','0','9');
			$pass_new = str_replace($mirol, $mire, $post_pass);
			return md5($pass_new);
		}
A postolt jelszót amit leellenőriztem, hogy csak angol ABC kis és nagybetűk illetve számok lehetnek, beküldöm ebbe a kódba és az így készült kódot tárolom és ellenőrzöm. Ennek van értelme vagy felesleges programlassítás?

A válaszotokat előre is köszönöm!

Norbi
 ■

Div frissítése

drext0r · 2013. Jan. 10. (Cs), 04.53
Van egy div-em és azt szeretném ha automatikusan az oldal teljes újratöltése nélkül frissülne szoval így működnie kéne a dolognak nem ?

$.get("fr.php", function(data){
  $("#t").html(data);
  });
Mert így simán nem csinál semmit viszont ha belerakom egy függvénybe és onClick-el meghívom akkor már rögtön működik szal nemértem...
 ■

Rewriterule htaccess

zepic · 2013. Jan. 10. (Cs), 01.50
Sziasztok!

Van egy jól működő rewrite szabályom ezt kéne kibővíteni ami nem nagyon sikerült :)

Arról van szó hogy van egy portál közös motorral 3 site

oldal.hu/site1
oldal.hu/site2
oldal.hu/site3

A htaccesem most igy néz ki, mindhárom sitehoz tartozik egy rewriterule, lehet ezt is lehetne egyszerűbben:

RewriteCond %{REQUEST_URI} !^(/site1/images|/site1/userfiles)(.*)$
RewriteRule ^site1(.*\.(htm|html|php|jpg|png|css|js|swf|gif|ico)).* /$1?siteid=site1&%{QUERY_STRING} [L]

tehát ha oldal.hu/site1/teszt/teszt.php irjuk be a böngészőbe valójában az oldal.hu/teszt/teszt.php nyilik megy siteid=site1 paraméterrel. Az images, userfiles könyvtárak pedig a kivételek.

Na most ezt kéne kibővíteni még egy szinttel, h mindegyik sitenak lehet még 2-3 aloldala, tehát:

oldal.hu/site1/alsite1/teszt/teszt.php esetén:

oldal.hu/teszt/teszt.php nyilik megy siteid=site1 alsiteid=alsite1 paraméterrel. A kivételek itt is uazok.
 ■

január 9

include-olt fájlban lévő képek megjelenítése

istvan13 · 2013. Jan. 9. (Sze), 19.22
Sziasztok!

Van egy index.php fájl, amelyben van egy include 'lista.php' rész. Mindkét fájl a gyökérkönyvtárban van.
A lista.php egy mysql-ből beolvasott, képekre mutató (http-vel kezdődő) hivatkozásokat tartalmaz. Amikor megnyitom az index.php-t és az ugye betölti a lista.php-t, akkor a képek nem jelennek meg, pedig a hivatkozások jók.
Ha behozom ugyanazt a képet tartalmazó oldalt, ahonnan be kellene töltenie magát a képet, akkor frissítés után már az én oldalamon is megjelenik a kép.

A kérdésem:
Hogyan tudom az include-olt lista.php fájl tartalmát "aktívvá" tenni, hogy betöltse a képeket arról a címről, amire hivatkozik?

Előre is köszi a segítséget.
 ■

SSH2 Csatlakozás PHP-val biztonságosan

bonbence · 2013. Jan. 9. (Sze), 18.39
Sziasztok!

SSh2re szeretnék phpval biztonságosan csatlakozni mutatom is lentebb mire gondoltam.

Eddig így csatiztam:
$connect=ssh2_connect("ip",22);
ssh2_auth_password($connect,"username","password");

Ugye itt nincs titkosítva se a user se a pass szóval akinek már a php vagy csak egy kis rés van és megvan az már turkálhat.Valami hasonlót szeretnék:

$user="md5kód";
$pass="md5kór";
$connect=ssh2_connect("ip",22);
ssh2_auth_password($connect,md5($user),md5($pass) );

De ez az md5 szerű nem működik talán az ssh nem tudja visszakódolni az md5őt?
Kérlek segítsetek.
Köszönőm
 ■