ugrás a tartalomhoz

Egy nagy alkalmazás vagy több kisebb

Max Logan · 2013. Jan. 10. (Cs), 14.36
Adott egy gyártó cég, ahova most készül egy komplex intranetes rendszer. A rendszert alapvetően a művezetők fogják használni (a későbbiekben lesz desktopon használt rész, amit az irodából matatnak a kollégák), egy-egy tablet segítségével.

A dilemmám az, hogy egy nagy alkalmazás legyen létrehozva, melynek van egy menüje, mely révén kiválaszthatók az egyes funkciók vagy legyen minden funkcióhoz egy-egy külön felület, amihez lehet a tablet kezdőképernyőjén egy-egy ikont rendelni?

Azért van létjogosultsága a külön programoknak (felületeknek), mert az egyes munkafázisok egy-egy emberhez vannak dedikálva, így a többieknek a hozzájuk nem tartozó felületet nem is kell látnia és nem kell hozzáférnie.

Ti hogyan csinálnátok: egy program és elrejtve a funkciók vagy több program és csak annak a tabletjére van kirakva az indító ikon, akihez tartozik a munkafázis?

Az én véleményem az, hogy érdemes lenne külön venni a felületeket, mert így kisebb, könnyebben karbantartható programok jönnek létre.

(Külön programok esetén a hozzáférés IP alapján lenne engedélyezve vagy tiltva, a programok pedig az Androidos tablet teljes képernyős böngészőjében futnak.)
 
1

Kívülről azt hiszem, erre

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 10. (Cs), 14.50
Kívülről azt hiszem, erre nehéz korrekt választ adni.
Annyiból, amit leírtál, talán a darabolás mellett döntenék, bár ha webes alkalmazásról van szó, akkor ez úgy sejtem, max. a user interface-t érinti, a programod meg egyébként is modularizált felépítésű lesz, függetlenül attól, hogy menüből választható vagy közvetlenül indítható egy-egy alrendszere.
2

Felület

Max Logan · 2013. Jan. 10. (Cs), 15.02
Igen, lényegében csak a felhasználói felületről beszélünk, az lenne/lesz különválasztva.
3

A képek, stíluslapok,

Joó Ádám · 2013. Jan. 10. (Cs), 15.30
A képek, stíluslapok, parancsfájlok is modulárisak és megoszthatók az egyes alkalmazások felületei közt.

De a háló azért háló, mert hálósan, éles határok nélkül kapcsolódnak a részei. Az, hogy hogyan osztod fel az alkalmazást, architekturális és UX kérdés. A közös funkciókat a backenden úgyis kiemeled, csak azt kell eldöntsd, hogy könyvtárba (és ekkor statikusba vagy dinamikusba) vagy folyamatba. A frontenden a kiemelést pedig a fentiek szellemében hivatkozással tudod megoldani.

A backend esetén tehát úgy kell szervezd a kódot, hogy neked a legkönnyebb legyen kezelni, a frontend esetén pedig azt kell eldöntsd, milyen képet szeretnél a felhasználóban kialakítani a rendszerről.
4

MMC

janoszen · 2013. Jan. 10. (Cs), 15.55
En ez esetben lehet, hogy a Windows MMC-jet neznem meg, lehet hogy ad nemi inspiraciot, hogy erdemes ezt megvalositani.
5

egy program

zzrek · 2013. Jan. 10. (Cs), 16.15
Szerintem egy program legyen. Ha én lennék a gyártó cég, én így kérném tőled. Olyanra kell létrehozni, hogy superuserek tudják szabályozni, hogy ki mihez férhet hozzá, és ha valaki új modult kap, illetve veszít el jogosultságot, akkor a friss helyzetnek megfelelően lássa a dolgokat, további telepítgetésekre ne legyen szükség a klienseken.
Én olyanra csinálnám, hogy a tableten lenne egy ikon, amit elindítva egy, már a jogosultságnak megfelelő felület jönne elő, amin csak az elérhető funkciók ikonjai lennének. Ha csak egy ilyen van, akkor az automatikusan indulna.
6

Neked kell tudnod

Pepita · 2013. Jan. 12. (Szo), 16.28
Alapesetben én azt mondanám, hogy egy gyár - egy szoftver, de ha az egyes részlegek munkája egymástól teljesen független (pl. egyik cipőket gyárt, másik repülőt), akkor meg inkább külön app. De gondolom van összefüggés közöttük, azért egy cég.

Más kérdés a felhasználói felület és a jogosultságok. Az egyes Júzerek jogosultságait a kiszolgálón kell kezelni, ennek fv-nyében adod ki a megfelelő felületet. Intraneten mehet az IP-azonosítás is. Viszont fontos, hogy configolni tudd a Júzer - Jogosultság párokat. Szerintem a felhasználói felületnek is jól határolt részekből kell lennie, így meg tudod lépni, hogy josultságfüggő legyen, hogy ki mit tud csinálni, kvázi azonos felületen.

Mondjuk ilyesmit csak Windows-hálózaton próbáltam, egy kiszolgálóprogi + n kliens. Akinek vmire nincs joga, az ahhoz tartozó felület (ablak v. "fül") nem is látszik az ő kliensén.
7

Re

Max Logan · 2013. Jan. 15. (K), 14.00
Nos, az egész kérdés alapvetően a tableten megvalósuló app-es megközelítésből (jelen esetben, hogy egy-egy URL-nek lehet ikont kitenni az „asztalra”) és abból fakad, hogy a feladatok bár egyetlen gyártási folyamat köré épülnek, mégis jól elkülöníthető szerepkörök, ennek okán elég egyedi, hogy melyik miként működik és milyen vezérlő és adatbeviteli elemek jelennek meg.

Ahogyan az utóbbi napokban gondolkodtam, érdekes a helyzet, mert ahhoz még nem elég komplex az alap koncepció, hogy inkább egy app legyen, mint több, de ahhoz elég komplexé válthat (elég gyorsan), hogy inkább mégis egy app-en belül legyen kezelve minden, jól elkülönített felületeken.

Az egész kérdéskört jól megrágva, akkor lenne értelme a több app-nek, a tableten külön ikonként (ahogyan fentebb írtam, website shortcut icon) elérhető szerepköröknek, ha annyi eszköz lenne (a jelenlegi szám többszöröse), hogy szinte mindenkinek más-más feladatköre lenne, max. 2-3 lenne egy ember kezében és ezek is elég függetlenek lennének egymástól. De még ebben az esetben is inkább egy boot képernyő lenne célszerű, mint több „app” (ikon).

Köszönöm hozzászólásaitokat, sokat segítettetek a kérdés további átgondolásában, vizsgálatában.
9

Egy

Pepita · 2013. Jan. 17. (Cs), 16.59
Ezek alapján én inkább egy alkalmazásban gondolkodnék, mert úgy könnyebb az (esetleges) adatátvitel az egyes rétegek között. De Inferno mondja a Tutit: mit kér a megrendelő?
10

Szerintem ez csak külalak,

inf · 2013. Jan. 17. (Cs), 18.25
Szerintem ez csak külalak, mármint úgyis valami központi gépen lesz adatbázis meg webservicek, amit ezek az UI-k hívogatnak, szóval mindkét megoldásnak ugyanúgy van létjogosultsága. Ha a megrendelő akar jogosultsági szinteket, akkor talán egyszerűbb egy alkalmazásba, ha nem akar, akkor meg talán jobb külön...
11

Re

Max Logan · 2013. Jan. 17. (Cs), 19.49
Thx. Éppen ilyen érveket, meglátásokat vártam.

Nekem van egy nézőpontom és kíváncsi voltam másokére. Mert bár arréb lehet menni két lépéssel, de az akkor is csak a te szemed, a te szűrőid…
12

Re

Max Logan · 2013. Jan. 17. (Cs), 19.50
mit kér a megrendelő?
Igazából semmit. :-) Ez nem külsős megrendelés, hanem jelenlegi melóhelyről van szó, ahol eleddig nem igazán használták ki az informatikában rejlő erőt. Amióta ott vagyok (nagyjából fél éve), elég komolyan hozom fel a lehetőségeket és az én ajánlásom alapján vágtunk bele ebbe a projectbe is.

Az igazság az, hogy én már most látom, hogy milyen komplex rendszert lehet felépíteni és ez majdan mekkora ugrást fog jelentei az akár csak egy évvel korábbi állapothoz képest. A cégvezető, de még az irodai dolgozók sem látják, hogy mekkora potenciál van abban az alapötletben, amit végül sikerült átvinni a döntéshozókon.

Ez a project jó példája annak, hogy mi mindent össze lehet hozni, ha az informatikát célirányosan használjuk, nem pedig csak azért, mert modern világot élünk és a szomszéd is így csinálja.
13

Légy kíméletes

zzrek · 2013. Jan. 18. (P), 10.02
Ha a te céged, akkor az egy kliensalkalmazás telepítését javaslom, legyél kíméletes a rendszergazdákkal, ne kelljen telepítgetniük a tableteken ha mondjuk az egyik emberke más munkakört (is) kap, vagy csak odaadja a tabletjét egy másiknak. Azt akarom mondani, hogy az üzemeltetésre is célszerű figyelni.
14

+1

Pepita · 2013. Jan. 24. (Cs), 00.09
Főleg, ha véletlenül a rendszergazda is te vagy... :)
8

Ránézésre ez tipikusan

inf · 2013. Jan. 17. (Cs), 16.10
Ránézésre ez tipikusan jogosultság kezelési probléma. Egy nagy alkalmazás, mindenki a jogkörének megfelelő funkciókat láthatja csak. Meg lehet oldani több kisebb programban is, attól függ, hogy mit kíván a megrendelő.