ugrás a tartalomhoz

Megbízható időjárás RSS

Edit · 2006. Okt. 6. (P), 00.44
Eddig a Yahoo Weather-t használtam, csak két napra jelzett előre (reggel 9-kor jött le a következő napi infó), de megbízhatóan működött. Pár napja viszont "előrejelzés" címszó alatt a tegnapi és az aktuális napi infót mutatja, ami azért elég kínos.

A Weather.com-ról azt olvasom, visszatérő probléma, hogy jól viselkedő honlapokat is gyakran kitiltanak.

Tud-e valaki olyan időjárás előrejelzést, ami megfelel a következő feltételeknek:

(1) 99,9%-os elérhetőség
(2) Tartalmilag megbízható (meteorológusok készítik, nem lelkes amatőrök)
(3) Jól feldolgozható RSS formátum, fix elemek és időjáráskódok
(4) Előrejelzés magyar városokra
(5) Ingyenes, vagy nagyon olcsó

Köszönöm.
 
1

magyar

KergeKacsa · 2006. Okt. 6. (P), 01.53
metnet.hu-nak van ilyesmije.
Ingyenes, XML-ben adják ki a következő 36 óra időjárását.
2

(2), (3) feltétel

Edit · 2006. Okt. 6. (P), 07.33
A metnet.hu-t amatőrök készítik. Valószínűleg legalább olyan jó az előrejelzésük, mint egy profi szervezeté, de...

Másik gondom az XML:

<area1>közepesen felhős</area1>
<temp1>19</temp1>
Szerintem a hivatalos megfogalmazás "változóan felhős", legalábbis a tévében az időjósok így mondják. Nincs sem időjáráskód (karakterláncok feldolgozását lehetőleg kerülném), sem lista az area elemek lehetséges tartalmáról.
3

a metnet tök jó

Anonymous · 2006. Okt. 6. (P), 07.56
A metnet.hu-t nem csak amatőrök készítik, hanem hivatásos meteorolóusok is, nézz utána - teljesen megbízható, sőt legtöbbzsör pontosabb, mint a "hivatalos". Szerintem írj nekik levelet én annó írtam és az RSS-üket használtam már több helyen is.

A "változóan felhős" dolog...hogy te mit hallottál a tévében az egy picit nevetséges :D De ha te meteorólgiai szakember vagy, aki a tévében hallotta, hogy a "változóan felhős" a menő és emiatt a "közepesen felhős" neked már nem érthető, ez egy picit vicces így. Na mindegy te dolgod, picit talán utána kéne járnod a dolgonak mielőtt írsz és véleményt alkotsz.

v. jani
4

vicces...

Anonymous · 2006. Okt. 6. (P), 08.25
1. A meteorológia egy természettudomány, standardizált szaknyelvvel.

2. A Megrendelő és a látogatók megszokták ezt a terminológiát, ezt várják el. Innentől kezdve teljesen mindegy, hogy ki mit talál "picit nevetségesnek", ezt kell nyújtanom és kész.
5

Bocsánat

Edit · 2006. Okt. 6. (P), 08.26
...az előző hozzászólást én követtem el, csak elfelejtettem belépni.
6

Hivatalos megjelölés

Anonymous · 2006. Okt. 6. (P), 08.43
Én a repülés kapcsán foglalkoztam meteorológiával, a hivatalos megjelölés úgy szól, hogy megadod az égbolt fedettségét nyolcad törtrészekben aszt hiszem és a felhőzet típusát.
7

nem annyira vicces...

Anonymous · 2006. Okt. 6. (P), 08.49
Szerintem nincs igazad, de nem nagyon van kedvem ezen vitatkozni. :)

Ezekkel a problémáiddal szerintem menj valamilyen meteorológiai fórumra, biztosan szívesen fogadnak.

Én inkább egy aprócska beszűkültséget és "csakazértiséget" vélek nálad felfedezni, de biztos én látom rosszul. Elnézést a személyeskedésért, nem volt szándékomban.

Nem éri meg tévéből tájékozódni...

És nem vicces, mert sokan gondolkodnak ugyanígy...
8

Levél

Edit · 2006. Okt. 6. (P), 11.04
Írtam egy levelet az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, meglátjuk, mit lépnek rá. Aki szeretne csatlakozni, az a service##kukac##met.hu címre írjon.

Tisztelt Meteorológiai Szolgálat!

A honlapjukon található 24/2006 sz. elnöki utasítás szerint - összhangban a közérdekű adatok nyilvánosságáról és az elektronikus információszabadságról szóló törvényekkel - Önök a meteorológiai alapadatokat honlapjukon ingyenesen közzéteszik. Bár a jogszabályok nem rendelkeznek a közzététel technikai részleteiről, véleményem szerint a törvény szellemével összhangban az lenne kívánatos, ha az információhoz való hozzájutás kis költséggel és a legegyszerűbb, általánosan elterjedt technológiai megoldásokkal lehetséges lenne.

Jelenleg Önök olyan formában publikálják a közérdekű adatokat, amely a gyakorlatban lehetetlenné teszi az olcsó, egyszerű gépi feldolgozást - azaz csak emberi munkával lehet az adatokat letölteni és terjeszteni. Az interneten történő gépi adatcserére széles körben elfogadott technológiai megoldások léteznek: az XML alapú Atom szabvány és RSS fájlformátum. Nyílt forráskódú, ingyenes szoftverek segítségével az adatok közzétéle egyszerű, költségvonzata minimális.

Mindezeket figyelembe véve tisztelettel kérem Önöket, hogy szíveskedjenek informatikai rendszerüket továbbfejleszteni, és az Önök által közölt adatokat gépi feldolgozásra alkalmas módon hozzáférhetővé tenni.

Ez a lépés minden bizonnyal tovább fogja erősíteni az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai munkájának pozitív társadalmi megítélését.

Köszönettel,

Illyés Edit
webfejlesztő
23

Válasz

Webappz · 2006. Okt. 6. (P), 14.58
A Távközlési és Informatikai Főosztály vezetője már elküldte a választ, nem tudom, hogy mennyire kielégítő.
9

miért nem írod át?

Anonymous · 2006. Okt. 6. (P), 11.12
ha már gépi úton dolgozod fel az XML-t, miért nem írod át te magad az adott szövegrészletet? ez nem egy nagy kaland. sőt, abból akár csinálhatsz is magadnak saját xml-t.
10

Nincs

Edit · 2006. Okt. 6. (P), 11.18
Az OMSZ-nek nincs XML hírcsatornája. Pont erről szól a levél, hogy legyen. Vagy csak én nem találom? Linkeld be légyszi...

Ha 20-25 ember ír nekik, szerintem megcsinálják...
11

vagy nem

Marcell · 2006. Okt. 6. (P), 11.46
Sztem nem lesz sok eredmény - bár ne legyen igazam. Aki a levelet olvassa, valószínűleg nem a weblaptervező és azt sem tudja, mi az az XML és ez mennyire hűdejó. Szólniuk kell a tervezőnek, akinek ez idő, ami nekik ugye pénz... és itt valószínüleg véget is ért a nagy lelkesedés a részükről. Egy próbát mindenesetre megér...
12

Egy próbát

Edit · 2006. Okt. 6. (P), 12.00
Egy próbát mindenesetre megér...


Ezt érthetem úgy, hogy te is írsz egy emailt nekik? Köszi!

:))
13

nosza

Marcell · 2006. Okt. 6. (P), 12.04
Ha ezzel talán segíthetek, miért ne?
14

Semmi sem lehetetlen

Webappz · 2006. Okt. 6. (P), 12.14
A service-re küldött leveleket nem csak a meteorológus szakemberek egy szűk csoportja olvassa, hanem informatikusok is, és ezek a szakemberek ettől már picit bonyolúltabb feladatokat is megoldottak, nem hinném, hogy pont ez fogna ki rajtuk.
Másfelelől semmi sem lehetetlen, csak akarni kell.
A kérdés csupán annyi, hogy szakmailag indokolt-e és hogy akarják-e.
15

Főosztály

Edit · 2006. Okt. 6. (P), 12.21
Külön informatikai főosztály van náluk. Gondolom a műholdas adatok begyűjtése, feldolgozása sem kezdőknek való feladat, nyilvánvaló, hogy ez sem okozna nekik gondot.

Szakmailag indokolt-e: Ha Pistike blogjának van hírcsatornája, akkor szerintem a közérdekű időjárási alapadatoknak is legyen. Szerintem sokan használnák közösségi honlapokon.
18

Üzletpolitika

Webappz · 2006. Okt. 6. (P), 13.48
Igen, külön főosztály, sőt Szoftverfejlesztési osztály is van, ahol többek között a webfejlesztés is folyik. Bár a reagálásom mrc "kollégának" szólt.
Ha esetleg nem voltam egyértelmű, akkor arra szerettem volna rávilágítani, hogy biztos sokaknak hasznos lenne, de ha az az ÜzletPolitikával ütközik, akkor nem fog megvalósulni.
16

nem az omsz-nél

Anonymous · 2006. Okt. 6. (P), 13.03
nem az OMSZ XML-jéről beszéltem, hanem a fentebb említettről.

amúgy van egy ilyen is: http://www.idokep.hu/rss/adatok.php
17

Karakterlánc

Edit · 2006. Okt. 6. (P), 13.15
Ahhoz, hogy át tudjam írni a szöveget, kellene tudni, hogy milyen lehetséges karakterláncok szerepelhetnek benne. A Yahoo-nál ez szépen le van írva. De nem is nagyon kell karakterláncokkal bajlódni, mert megadnak egy időjáráskódot is hozzá. (Nagyon hasznos, pl. időjárási ikonok beillesztésekor.)

Lehet, hogy ha elkezdek levelezgetni a metnet.hu-val, akkor 5-10 kör után közös erővel összehoznánk egy profi RSS szolgáltatást. De az sem kizárt, hogy ugyanennyi energia befektetésével az OMSZ-ből is ki lehet préselni az RSS-t, és ők mégiscsak hivatalos forrásnak minősülnek.
19

Nincs

Anonymous · 2006. Okt. 6. (P), 14.30
Nem nagyon értem ezt a felizgulást. Az OMSZ, amennyire én tudom, pénzért árulja az adatait. Csináltam már én is olyan site-ot, ahol le kellett szerződni az OMSZ-szel, adtak logint, meg ilyeneket, és pénzért szedni kell lefele a file-okat. Rugalmasan alkalmazkodtak valamelyest az igényeinkhez is.

Kicsit ez a 20-25 emberes dolog úgy hangzik, mint egy újabb Kossuth téri szervezet szárnybontogatása. Attól, hogy valamit 20-25 ember akar, attól még az nem lesz kötelező senki számára.

Gondolom, te se ugranál az első szóra, ha 20-25 ember azt követelné, hogy fizess nekik X összeget havonta, mert ők sokan vannak, te meg egyedül, és bizony, szükségük van a te pénzedre.

Gyulus
20

Törvény

Edit · 2006. Okt. 6. (P), 14.48
A levélben is utaltam arra, hogy az OMSZ-t törvények kötelezik a meteorológiai alapadatok közlésére, amint azt maguk is írják a vonatkozó elnöki utasítás (DOC fájl) első bekezdésében:

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló többször módosított 1992. évi LXIII. Törvény (a továbbiakban: Avtv.) 2. § 4. pontja szerinti adatok, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálatról szóló 277/2005.(XII.20.) Korm. rendelet szerinti meteorológiai alapadatok közérdekű adatnak minősülnek.


Az elektronikus információszabadságról szóló törvény pedig előírja, hogy közérdekű adatokat elektronikus formátumban az interneten is közzé kell tenni - amit az OMSZ meg is tesz. Innen már csak egy kis lépés lenne egy rendes RSS.

Nem tudom, hogy jön ide a Kossuth tér. Ha nem tetszik a kezdeményezés, vagy nem hiszel benne, hogy sikerülhet, akkor ne írjál nekik, ennyi.
21

Válasz

Edit · 2006. Okt. 6. (P), 14.53
A következő választ kaptam az OMSZ-től:

Tisztelt Illyés Edit!

Koszonom az eszrevetelet. Igen tudom, hogy sok mindent
lehetne fejleszteni, jobbitani a honlapunkon.

Gondolom On mint webfejleszto, meg sohasem volt
ido szukeben, amikor a tornyosulo feladatok kozott
rangsorolnia kellett(volna)!

Sajnos mi uezt nem mondhatjuk el. Ugyanakkor tervezzuk
az On altal emlitett RSS szolgaltatas bevezeteset, es sok
mas, masok altal igenyelt fejlesztest.

Bizva abban, hogy "kemeny emberi munkaval", addig is mig
nem tudja "gepesiteni" a meteorologiai informacio
feldolgozasat, tovabbra is meglatogatja szereny, de szamunkra
oly kedves honlapunkat, kivanok szep hetveget, jo pihenest!

Tolgyesi Laszlo
gyarlo meteorologus-informatikus
26

törölve

szaky · 2013. Jan. 22. (K), 14.02
[törölve]
22

Törvény

Anonymous · 2006. Okt. 6. (P), 14.54
Lehet (sőt, az idézet szerint biztos) hogy van erre törvény, mindenesetre, az a cég, akinek azt a site-ot csináltam, fizet az adatokért. És úgy tudom, mások is, pl. az index. Persze jobb lenne, ha nem kellene.

(A Kossuth tér az csak egy olcsó aktualizálás volt. :)

Gyulus
24

Biztosíték

Edit · 2006. Okt. 6. (P), 15.06
Nem csak nálam verte ki a biztosítékot az OMSZ, lásd a 18915-ös hozzászólást az Index fórumán.
25

Torolve

fergeteg · 2013. Jan. 22. (K), 12.20
Reklam torolve. Ha mar magadat reklamozod, legalabb ne ennyire pofatlanul. - Janoszen