ugrás a tartalomhoz

Fizetési igény...

eBandee · 2013. Jan. 17. (Cs), 22.37
Szerintetek ma Magyarországon, nagyságrendileg mekkora az az összeg, amit egy lassan 4 éve php programozóként működő emberke elkérhet?

Azért kérdezem, mert jelenleg egyetem mellett (diákként) dolgozom a szakmában, és most adódott egy lehetőség, hogy felvegyenek főállásba és elgondolkodtam azon, hogy érdemes-e belevágni, viszont ehhez át kell variálni az egyetemi dolgaimat is...

Eléggé tanácstalan vagyok, mert nem tudom, hogy megéri-e hanyagolni a sulit (amivel már amúgy is csúszok), meg amúgy is a diák fizetés eléggé siralmas(nak tűnik) és hátha kicsit jobban járnék főállásban.

Még annyit hozzátennék, hogy a 3.5 év munka alatt sikerült összeszednem annyi tapasztalatot, hogy a legtöbb álláshirdetésekben felsorolt szükséges, és előnyben részesített "skilleknek" megfelelek, szóval ehhez mérten kérdezem. :)

A válaszokat előre is köszi!
 
1

Tol-ig

janoszen · 2013. Jan. 17. (Cs), 22.48
100.000-1.000.000.

Komolyra forditva a szot, en talalkoztam olyan "programozoval", aki azzal dongette a mellet, hogy 8 eve van a szakmaban, de bun volt vele egyutt dolgozni es talalkoztam olyan tanar vegzettsegu lannyal, aki 2 ev alatt ugy kitanulta a szakmat, hogy csak lestem. Mellette meg ruhakat varr maganak.

Ha jol ertesz a kurrens technologiahoz, jo modszertani ismeretekkel rendelkezel, ismersz 1-2 frameworkot es nehany komolyabb projektet fel tudsz mutatni, gond nelkul el lehet kerni 300.000 Ft netto korul. Persze ezekhez merten aztan produktivitasban teljesiteni is kell. Ez ez meg csak a kezdet, ajanlanak jobb fizeteseket is.
3

Hát a yii-t nyúzom már több

eBandee · 2013. Jan. 17. (Cs), 23.14
Hát a yii-t nyúzom már több mint egy éve, ha jól tudom hiánycikk még mo-n, bár az is lehet, hogy nincs létjogosultsága... Persze van sok dolog még amit meg kell tanulnom, nem is állítom, hogy "kőprofi" lennék, de szeretem amit csinálok, ezért nyitott vagyok az új dolgokra, mind szerver oldalon és kliens oldalon.
Viszont komoly projektet nem tudom, hogy tudnék-e felmutatni, mert a legtöbb inkább webes alkalmazás volt, mint weboldal, szóval nem publikus a nagy része... Ezért sem célom az általad említett összeg, csupán a "diákmunkás" kategóriából szeretnék már kilépni, és úgy érzem a tudásom meglenne hozzá
5

5 eve

janoszen · 2013. Jan. 17. (Cs), 23.26
Nezd, talan ennyi ido elteltevel nem titok, anno 5-6 eve en 140 nettoval kezdtem felallasban hasonlo cipoben. Igaz, jelentosen nyomott a latba, hogy az egyetem reven volt gyakorlati UML tapasztalatom.
2

Janoszen listája

T.G · 2013. Jan. 17. (Cs), 23.03
http://weblabor.hu/forumok/temak/110676#comment-82729

Azzal viszont számolni kell, hogyha elkezdesz dolgozni, akkor nagyon nehéz lesz befejezni az iskolát.
4

Ezt sajnos a saját bőrömön

eBandee · 2013. Jan. 17. (Cs), 23.17
Ezt sajnos a saját bőrömön tapasztalom... Legtöbbször jobban érdekelt egy érdekesebb webes projekt mint a suli, és ennek meg is lett az eredménye... Meg amúgy is túl sok az inkoherens adat amit a fejünkbe akarnak gyömöszölni
6

Gyakornok

janoszen · 2013. Jan. 17. (Cs), 23.29
A Docler felol azt csiripeltek a madarak, hogy megint csinalnak gyakornoki programot. Anno mi csinaltuk, eleg jok voltak a visszajelzesek. Erdemes bekoszonni az olyan cegekhez, akik fiatal, innovativ de nagy ceg hireben allnak, mert ott olyan modszerekkel, technologiakkal ismerkedsz meg, amikrol egy kis webstudioban soha a budos eletben nem fogsz hallani.
7

A Docler féle gyakornoki

eBandee · 2013. Jan. 17. (Cs), 23.44
A Docler féle gyakornoki programról olvastam, viszont a jelenlegi helyem nem szeretném ott hagyni, sőt oda akarnak felvenni állandóba is.
Érdekes is amit ott csinálunk (szenzorhálózat fejlesztése és az adatok webes kiszolgálása ügyfeleknek), csupán a fizuból nem jövök ki rendesen. Viszont azt nem tudom, hogy egy gyakorlatilag pár éves cégnél mennyit kérhet az ember fia... :) De nyilván ez megbeszélés tárgya, csak szeretnék előtte körbe érdeklődni a "nagyvilágban"
8

Ha már a suli rovására

BlaZe · 2013. Jan. 18. (P), 01.22
Ha már a suli rovására vállalsz állást, akkor azt olyan helyen tedd, ahol nagyon értékes tapasztalatokat szerezhetsz, és beleláthatsz nagy és komoly rendszerek működésébe, fejlesztésébe. Ez fontosabb a fizunál is, illetve később jól beváltható fizura. Őszintén azt gondolom, hogy ha ilyen helyen gyakornokoskodsz, akkor szerintem a kérdésed nem lenne kérdés, főleg 3 és fél év munka után. Ennyi (megfelelő) tapasztalattal már nem is junior pozíciókat kéne pályáznod. Úgyhogy én bátorítanálak a janoszen által említett gyakornoki programra, és/vagy fuss pár kört interjúkkal komolyabb helyeken, akkor jobban kiderül mit érsz a húspiacon. Veszítened nincs mit.
9

+1 erősen

inf · 2013. Jan. 18. (P), 04.08
+1 erősen, suli mellett nem egyszerű, és egyáltalán nem biztos, hogy megéri állást vállalni... A diákmunka meg úgy fizet, ahogy, általában nem egy árkategória egy normál állással. Tudok mondani egyébként pozitív példát is, amikor egy olyan cégnél dolgozott egyik ismerősöm, akiknek szorosabb kapcsolata volt az egyetemmel. Nem fizették agyon, 7 év alatt végezte el az egyetemet, amit 2-3 év alatt hozott össze a cégnél, az lett a diplomamunkája, és kapott rá valami országos különdíjat, ill. kapásból ment multi céghez olyan állásba, amire többszázan jelentkeztek. Ő mondjuk elég sokat letett az asztalra, aztán gondolom egyengették az útjait emiatt. Nem biztos, hogy a te céged megcsinálná érted ugyanezt...

Ha már munkánál tartunk, tudtok ajánlani munka kérdésben ingyenes jogi tanácsadást, esetleg állásközvetítő (fejvadász) céget? Egyik rokonomat ki akarja zsigerelni a cége, és ez nem valami nagyon tetszik nekem, ill. én is szeretnék állást keresni.
10

egyéni vállalkozás?

szabo.b.gabor · 2013. Jan. 18. (P), 10.04
Nem tudom, hogy akarsz-e ilyesmivel foglalkozni, nyilván van sok nyűgje, de miért nem leszel egyéni vállalkozó és maradsz a jelenlegi helyeden alvállalkozó?

Létrehozni nem kerül semmibe, amíg egyetemista vagy a könyvelőn kívül nincs más költséged és kiszállni is könnyű belőle, ha egyetem végeztével úgy érzed, hogy nincs rá szükséged. Plusz ha áfakörös vagy (gyanítom a mostani munkáltatódnál ez nem hátrány), akkor az elektronikai cuccokat nettó áron kapod meg.
11

Azert

janoszen · 2013. Jan. 18. (P), 14.02
Azert ovatosan itt a lovakkal, ha nem figyel oda kelloen a vallalkozasara, konnyen megrangathatjak. Nem biztos, hogy megeri a befektetett idot.
12

Megfordult a fejemben, mert

eBandee · 2013. Jan. 18. (P), 17.53
Megfordult a fejemben, mert szerintem egy ilyen kicsi cégnek jobban megéri, mint saját alkalmazottat fizetni. Csak még nem jártam utána, hogy mivel is járna pontosan anyagilag, és felelősség terén. Talán még a könyveő probléma is megoldható... Utána járok és megérdeklődöm a munkaadómnál, hogy az mennyire lenne járható út. Köszi a tippet!
13

Ajánlom a KATA-t, idén január

Joó Ádám · 2013. Jan. 18. (P), 19.01
Ajánlom a KATA-t, idén január elsejétől választhatod, évi 6 millió forint árbevételig havonta fixen 50 ezer forintot kell fizess, és ezzel az iparűzési adón kívül minden kötelezettséged teljesítetted. A szolgáltatásokról számlát adsz, a könyvelés azonban mindösszesen a bevételeid vezetését jelenti, amiről évente egyszer kell beszámolnod az APEH-nak, így akár magadnak is könyvelhetsz, de ha a könyvelő mellett döntesz, akkor is elenyésző lesz a költsége. Informatikusként, a kis anyagköltség miatt megéri áfa-körön kívül maradni, így az árbevételt az nem emeli.
14

Az ÁFA körrel az van, hogy

inf · 2013. Jan. 19. (Szo), 02.09
Az ÁFA körrel az van, hogy amikor indítod a vállalkozást, ill. évente lehet nyilatkozni róla, hogy mit szeretnél. Az alanyi ÁFA mentes a jó jelen esetben, hacsak nem tervezed azt, hogy a bevételed nagy részét informatikai eszközökbe ölöd anyagköltség címén. A KATA ettől független, szóval ugyanúgy van ÁFÁs és ÁFA mentes a KATÁval is. Egyáltalán nem tűnik rossznak így kívülről, ha informatikában akarnék tovább dolgozni, akkor a KATÁt választanám, jó csaj. :D
15

A bújtatott dolgokkal azért

BlaZe · 2013. Jan. 19. (Szo), 12.00
A bújtatott dolgokkal azért csak óvatosan. Csak 1 helyre hosszabb ideig számlázni veszélyes. A nav az erősebb kutya :) Mindegy mi van a szerződésben a számlák mögött. Sajnos ismerek olyat közelről, akit nagyon csúnyán megrángattak ilyesmi miatt. Hogy amúgyis jobb lenne más irányt nézni, azt most nem írom le, mert egyszer már leírtam :)
32

Be is tenné a kaput

Pepita · 2013. Jan. 24. (Cs), 00.29
Mindegy mi van a szerződésben a számlák mögött.
Ez egyáltalán nem így van, még szerződés nélkül is számlázhatok egy helyre, többé-kevésbé rendszeresen. Az a fontos, hogy szolgáltatást nyújtok - alvállalkozóként -, és az aktuális számla egy (több) szolgáltatás díja, nem pedig "egy havi fix" összeg. Nem tiltja a törvény, hogy a cégem összes dolgozóját (engem) teljesen lefoglaljon egyetlen megrendelő igényeinek egymásutáni kielégítése. Akit ismersz közelről, valószínűleg más hibát (is) vétett.
35

Hát akkor üdv a valóságban :)

BlaZe · 2013. Jan. 24. (Cs), 14.33
Hát akkor üdv a valóságban :) Nyilván nem tiltja semmi, de nagyon meg kell tudnod védeni, hogy milyen alapon dolgozol vállalkozóként, és miért nem vagy alkalmazott. És az, hogy írtok egy szerződést, ami alapján te alvállalkozó vagy, az a NAV-nak nem lesz elég, ha ellenőrzést kaptok. Másképp fogalmazva: ha a NAV egy ellenőrzés kapcsán bújtatott munkaviszonyt feltételez, akkor azt neked kell bebizonyítanod, hogy nem úgy van. És ez elég nehéz olyankor, ha előtte alkalmazottja voltál a cégnek, utána meg oda számlázol, ott végzed a munkád, ottani utasítások alapján, ottani eszközökkel. Másról beszélünk kicsit...
37

Másképp fogalmazva: ha a NAV

Joó Ádám · 2013. Jan. 24. (Cs), 17.31
Másképp fogalmazva: ha a NAV egy ellenőrzés kapcsán bújtatott munkaviszonyt feltételez, akkor azt neked kell bebizonyítanod, hogy nem úgy van.


Érdemes kiemelni, hogy ez nem csak a gyakorlat, ez szó szerint így szerepel a vonatkozó törvényben.

(2) Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - a (3) bekezdés figyelembevételével az ellenkező bizonyításáig - vélelmezi, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.
(3) A (2) bekezdésben foglalt vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
a) a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
b) a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;
c) a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
d) a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
e) a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
f) a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.
(4) A 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személyt és az azzal kapcsolt vállalkozási viszonyban álló személyeket e § alkalmazásában egy személynek kell tekinteni.


(2012. évi CXLVII. törvény, 14. §)
44

Ezt csak most vettem észre,

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 24. (Cs), 22.07
Ezt csak most vettem észre, hogy beküldted. Azt olvastam korábban egy cikkben, a szerződéseket úgy kell megkötni a munkaadóval, hogy ezeket bele kell foglalni.
16

És akkor hogy van az, hogy az

eBandee · 2013. Jan. 19. (Szo), 18.06
És akkor hogy van az, hogy az egyik volt kollégám, aki szintén jelenleg is hallgató, valami olyan vállalkozóit váltott ki, ami állítása szerint 5eFt-jába fájt, amit az MKIK-nek fizet?
Speciel jelenleg nagyon tudatlan vagyok a témában, de Ő most számla képes programozóként üzemel. Ilyen van?
Meg ha emlékeim nem csalnak volt olyan is régen (nem tudom jelenleg van-e ilyen), hogy "szellemi szabadfoglalkozás", ami szintén eléggé kedvezményes forma. Erről tudtok valamit? Bár lehet, hogy keverem a szezont a fazonnal.
17

KATA

vastagl · 2013. Jan. 19. (Szo), 21.52
A KATA-nál van egy szabály:

"Mind a kisadózó vállalkozásnak, mind a kisadózói számlát befogadó vállalkozásnak kötelezettsége az adott évben azonos partnerrel kapcsolatos 1 millió ft számlaértéket meghaladó kisadózói számlaforgalom lejelentése a NAV felé." Azaz gyorsan kiderül a bújtatott munkaviszony.

Könyvelőt érdemes kérdezni, új még ez a dolog, lehet hogy iskola mellett elmegy, a TB-det az iskola rendezi, de ezt jól körül kell járni.
Az adó havonta egyébként ha nem főállású vállalkozó vagy, akkor csak 25 000 Ft.

Ha ÁFA-körös egyéni vállalkozó vagy, akkor nem olyan vészes a dolog, hogy egy helyre számlázol, mert a járulékokat szépen be kell csengetned, egy kevéskét....
18

Ezt a "bújtatott

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 19. (Szo), 22.01
Ezt a "bújtatott munkaviszonyt" nem igazán értem.
Mi a különbség (pontosabban állambácsinak mi köze hozzá), hogy valakit alkalmazottként foglalkoztat egy cég vagy külső vállalkozóként?
20

Bújtatott munkaviszony esetén

Joó Ádám · 2013. Jan. 19. (Szo), 22.52
Bújtatott munkaviszony esetén az alkalmazotti munkaviszonyból eredő kötelezettségeit (többek közt a te biztosításod stb.) az alkalmazó nem fizeti ki, miközben az alkalmazottjaként dolgozol (tehát az ő eszközeivel, az ő általa biztosított helyen, az ő utasításai alapján sít.). Tulajdonképpen téged véd az állam (és nyilván a saját bevételeit).
21

Biztosan nekem nehéz a

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 19. (Szo), 23.02
Biztosan nekem nehéz a felfogásom, de ezt tényleg nem értem.
Nem azt, hogy mi a bújtatott munka(v)iszony... ;-)

Ha alkalmazottként dolgozom, akkor megilletnek bizonyos munkavállalói jogok, amiket mostanra úgy megnyirbáltak, hogy alig van jelentőségük. Ezen felül a munkaadó fizet utánam bizonyos járulékokat. Ha külsősként, vállalkozóként alkalmaz, akkor ezeket a járulékokat ugyanúgy megkapja az állam, csak nem tőle, hanem tőlem.

Hogy saját eszközzel dolgozom vagy a munkaadóéval, az hogy jön ide? Konkrétan: ex munkahelyemen rengeteg külsős dolgozott és dolgozik a mai napig ugyanúgy, mint a cég alkalmazottai, holott külső cégekhez tartoznak.
Mivel elég komoly helyről van szó, nem hinném, hogy törvénysértő dolgot csinálnának (15+ éve). Épp ezért nem tiszta, hogy mi jelentősége van annak, hogy az adott cég alkalmazottja vagy mondjuk alvállalkozója vagyok...
Vagy annak, hogy egy fős vállalkozásként vagyok náluk külsős vagy egy többszáz főt foglalkoztató vállalkozás alkalmazottjaként.
28

Lásd vastagl válaszát.

Joó Ádám · 2013. Jan. 20. (V), 03.11
Lásd vastagl válaszát. Vállalkozóként a nyereséged és a béred elválik, és csak az utóbbi után kell fizesd a járulékokat.

Az eszközhasználat pedig hozzátartozik a munkaviszonyhoz, többek közt ez alapján is döntik el, hogy munkaviszony áll-e fenn.
31

Hát ez nekem kínai, de

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 20. (V), 13.19
Hát ez nekem kínai, de mindegy. (valahogy a gengszterváltás előtti időkben érzem magam)
34

Nagyjából arról van szó, hogy

deejayy · 2013. Jan. 24. (Cs), 09.17
Nagyjából arról van szó, hogy ha valaki felvesz téged főállásba, és fizet havi nettó 500k huf bért, akkor ő (meg te) azután fizeti a járulékokat (kb. ugyanannyit, mint a nettó béred).

Ha viszont alvállalkozóként fizet ki neked nettó 500k huf-ot akármilyen címen, akkor azt a vállalkozásodnak fizeti (+ áfa /ha áfás vagy/, ami lényegesen kevesebb, mint a munkabért terhelő járulékok), és a vállalkozásod egyetlen alkalmazottjaként bejelentheted magad minimálbérre (nem biztatlak :D), amit magadnak fizetsz, a fennmaradó összeg pedig maradhat a vállalkozásban. Az áfa ezután a jogcímtől és a kiadásaitól függően a munkáltatód által vissza is igényelhető, gyakorlatilag még ezt is meg tudja spórolni. A vállalkozásból pedig ki tudod venni a pénzt, amit szintén járulékok terhelnek, de a lényeg, hogy a végén kevesebbet fizetsz az állam felé, mint az előbbi esetben. Sőt, az áfa, amit neked fizettek, azt te is visszaigényelheted, ha van ennyi ellentétes kiadásod (pl. hw eszközvásárlás, ingatlanbérlés, stb, amire kapsz áfás számlát és indokolt költség lehet a cégprofilod szempontjából).

Így lényegesen kevesebb pénzt kapna a munkád után az állam, mintha főállású alkalmazott lennél, és emiatt problémázik.

Nekem így magyarázták, de javítsatok ki, ha pontatlanság van benne.
36

Alapvető félreértés van

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 24. (Cs), 16.44
Alapvető félreértés van köztünk: felfogtam, amit a többiek írtak, pusztán képtelen vagyok megérteni, hogy az itt élők terrorizálásán túl ez miért jó?
Miért ne dönthetném el (természetesen törvényes keretek közt), hogy mi a jobb nekem: a munkaviszony vagy ha külsős vállalkozóként dolgozom ugyanott. Miért akar az állam/APEH/NAV/stb. rám kényszeríteni bármit, ha egyébként nem sértek vele törvényt? Mert akárhonnan nézem, ez a "bújtatott munkaviszonynak" nevezett dolog végeredményben arról szól, hogy törvényes kapcsolatom van egy céggel, de az adóhatóságnak ez nem tetszik, mert így kevesebb bevételük származik az üzleti kapcsolatomból, tehát zsarolni kezd azzal, hogy ez bújtatott munkaviszony és bizonyítsam én, hogy nem az.

A hangsúly azon lenne, hogy végeredményben semmiféle írott szabályt nem sértek, mégis megbüntetnek, mert valaki épp ballábbal kelt...
38

Konkrétan sértesz írott

Joó Ádám · 2013. Jan. 24. (Cs), 17.43
Konkrétan sértesz írott szabályt, lásd az idézetem feljebb :)
39

Épp a zuhany alatt álltam egy

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 24. (Cs), 18.36
Épp a zuhany alatt(*) álltam egy félórája (előtte olvastam a hozzászólásodat) és azon filóztam, hogy leírjam-e a véleményem az általad idézett szövegről vagy tartsam meg a politikát egyéb fórumokra. ;-)

Konkrétan gondolok itt olyasmire, mint az ártatlanság vélelme, jogbiztonság (bár ez talán nem kapcsolódik szorosan ide) és hasonlók... Aztán úgy döntöttem, inkább csöndben maradok, mégiscsak jobb, ha megtartom az úri modoromat.

Csak Laár Andrásékat tudom idézni: "HÁT NOOOOOOORMÁÁÁÁLIS?" :-(

* - csak annyiban van jelentősége, hogy segített kissé lehűteni a "lelkesedésemet" :-D
40

Nem, egyáltalán nem normális.

Max Logan · 2013. Jan. 24. (Cs), 18.47
Nem, egyáltalán nem normális. De úgy tűnik, hogy az emberek ingerküszöbét még mindig nem érte el az a sok igazságtalanság, ami ebben az országban van. Mert ha elérte volna, akkor egy hét alatt megdöntenék az államvezetést és elindulna egy olyan folyamat, mely világméretű változást hozna...
41

No, szerintem zárjuk itt le a

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 24. (Cs), 18.55
No, szerintem zárjuk itt le a témát vagy menjünk át valami blogra vele (akár az enyémre is mehetünk - mondandóm lenne ugyan, de az országban ez az egyetlen olyan fórum, amit normálisnak tartok, nem szeretném beszennyezni)
22

KATA

vastagl · 2013. Jan. 20. (V), 00.49
Ha külsősként, vállalkozóként alkalmaz, akkor ezeket a járulékokat ugyanúgy megkapja az állam, csak nem tőle, hanem tőlem.


Nem, tőled nem, főleg pár évvel ezelőttig.
Nem részletezem, de neked , mint egyéni vállalkózónak lehetőséged volt kevesebb adót és járulékot fizetned, mint a cégnek kellett volna utánad. Közben az adószabályok úgy változtak, hogy ma már nincs nagy különbség, illetve a minimálbérnek megmaradtak a hátrányai.
(Például az EVA 15 % ról 37%-ra emelkedett, vagyis a bruttó bevételedből ennyi az adó, és még ehhez jön a nyugdíjjárulék, egészségügyi hozzájárulás, stb. )

Januártól itt a KATA , minden eddiginél alacsonyabb kulccsal- 10 % is lehet - , nyilván megérné a szellemi foglalkoztatottaknak, ahol nincs lényeges elszámolható költség, átmenni papíron vállalkozónak. Ezt fogja figyelni a NAV.

Az más lapra tartozik, hogy sehol nincs megszabva, hogy egy vállalkozónk ne lehetne csak egy ügyfele, ha bizonyos szabályoknak megfelel, de én nem próbálnám ki, hogy a KATA esetében mit lépne ilyenkor a NAV.
42

kata

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 24. (Cs), 20.29
Érdemes elolvasni az erről az oldalról letölthető törvényt, a pdf-ből idézek, 12. oldal alján kezdődik:

IX. Munkaviszonytól való elhatárolás

Amennyiben a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet a tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.

Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - az ellenkező bizonyításáig - vélelmezheti, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.

A vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
  • a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
  • a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem adatszolgáltatásra köteles (megrendelő) személytől szerezte;
  • az adatszolgáltató megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
  • a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
  • a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
  • a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.
Ebből a felsorolásból az utolsó négyet egy szabadúszó minden különösebb erőfeszítés nélkül teljesíteni tudja.

Évi hatmillió forint nettó bevételig havi 50 000 forint adót kell fizetni, azaz havonta 500 000 forint plusz áfás számlákat érdemes kiállítani legfeljebb.
43

havonta 500 000 forint plusz

Joó Ádám · 2013. Jan. 24. (Cs), 20.47
havonta 500 000 forint plusz áfás számlákat érdemes kiállítani legfeljebb


Az árbevételbe az áfa is beleszámolandó. Jobban megéri áfán kívül.
45

kata

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 25. (P), 10.15
Felhívtam az APEH-ot, az ÁFA nem számít bele (mivel annak az értékét helyből tovább kell utalni nekik), azaz havi 500 000 Ft + ÁFA-s számlát lehet legfeljebb kiállítani. Választhatsz egyébként, hogy ÁFA-körös vagy nem ÁFA-körös szeretnél lenni, ez attól is függ, hogy a cég, akivel szerződsz, hogyan szeretné, mert lehet, hogy ragaszkodik az ÁFA-hoz.

Ha ÁFA-s vállalkozó vagy, akkor a havi 50 000 forinton felül az APEH részére az ÁFA összegét is tovább kell utalni, de, ha vannak költségeid, amit el tudsz számolni, akkor azoknak az ÁFA-ját a befizetendő ÁFA összegéből le lehet vonni.

Amikor elkezded, negyedévente kell bevallást készíteni, viszont, ha eléred az évben a befizetetett egymillió forint ÁFA-t, akkor onnantól kezdve havonta.
46

Kösz, én úgy emlékeztem, a

Joó Ádám · 2013. Jan. 25. (P), 16.02
Kösz, én úgy emlékeztem, a könyvelő mást mondott.
47

Én úgy tudom, hogy a

inf · 2013. Jan. 25. (P), 16.09
Én úgy tudom, hogy a vállalkozás indításakor el kell dönteni, hogy áfa körös akarsz e lenni, egyébként meg év elején lehet módosítani rajta. Azt hiszem 2 milla bevétel felett kötelező az áfa kör, vagy valahogy így. Egy könyvelő többet tudna mondani erről... Meg egyébként is érdemes könyvelővel kitölteni a vállalkozás indító nyomtatványt, mert el lehet rontani azt is...
19

A hallgatói jogviszony

Joó Ádám · 2013. Jan. 19. (Szo), 22.49
A hallgatói jogviszony bonyolítja a dolgot, olcsóbban megúszhatod, de a részleteket tényleg könyvelőtől kell megkérdezni.
23

Közben rákérdeztem máshol

eBandee · 2013. Jan. 20. (V), 01.49
Közben rákérdeztem máshol is... Eddig arra jutottam, hogy ha nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezem, akkor mint egyéni vállalkozó, csak az SZJA-t kell fizetnem, plusz a könyvelőt...
Persze ez ÁFA körön kívüli, ha jól tudom.

Tehát ebben az esetben, kiállítok egy számlát a megrendelőnek, ami egy áfa nélküli számla... és a kapott összegből leadózom a 16%-ot és ennyi?

Mert így végeredményben jobban járnék én is, meg a munkáltató is... Mert ha teszem azt diákszövetkezeten keresztül dolgozom, a bruttó bérem 16%-a így is SZJA-ra megy, a bérköltségem 20%-a (azthiszem) pedig a diákszövetkezetnek. Tehát, ha jól értem, a bérköltségem 32.8%-a elveszik az "éterben"...

Ergó szerintem alapvetően mindkét oldal jobban járhat akkor, ha alvállalkozóként lennék foglalkoztatva. Vagy rosszul látom a dolgot?
26

A legegyszerűbb, ha bemész az

inf · 2013. Jan. 20. (V), 02.05
A legegyszerűbb, ha bemész az APEH-hez, és megkérdezed, hogy ezt neked szabad e vagy sem. A másik lehetőség, hogy megkérded a könyvelődet, ő kevésbé szakszerű választ tud adni, mint az APEH. Egyébként nézik az átutalásokat, szóval ha havi fix összeget kapsz, az erősen feltűnik...
29

Ergó szerintem alapvetően

vastagl · 2013. Jan. 20. (V), 07.35
Ergó szerintem alapvetően mindkét oldal jobban járhat akkor, ha alvállalkozóként lennék foglalkoztatva.

A megrendelőnek mindegy, ő igy is, úgy is elszámolja költségként.
Tehát ebben az esetben, kiállítok egy számlát a megrendelőnek, ami egy áfa nélküli számla... és a kapott összegből leadózom a 16%-ot és ennyi?

Heti 36 órás munkaviszony melletti vagy közép-vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali
tagozatos tanulói, hallgatói jogviszonya mellett egyéni vállalkozóként amit fizetned kell:
A tb-d a suli miatt rendezve van, nem kell a minimálbér utáni kötelező járulékokat, nyugdíj járulékot fizetned. Ez az az 50-70 k, amit inf3rno írt 24. hozzászólásában.

A megkapott összegből levonod a költségeidet. Ami maradt abből fizetsz 10 % nyereségadót, ezt is levonod, és ami így maradt abból fizetsz 16 % szja.t és 14% eü hozzájárulást. Na meg a bruttó bevételed után iparűzési adót. A többi a tiéd...

Nézz utána a neten, beszélj szakemberrel, a részletek nem férnek el egy fórumon. Szerintem a KATA-át főleg a kisiparosoknak találták ki (fodrász, kulcsmásoló stb) , de ha vállalkozásként működsz, több cégnek dolgozol, több tevékenységi körrel , akkor neked is jó lehet.
24

Amíg hallgatói jogviszonyod

inf · 2013. Jan. 20. (V), 01.58
Amíg hallgatói jogviszonyod van, addig az a főállásod, a vállalkozás meg a mellékállás, amire nem kell járulékot fizetned, csak iparűzésit meg a nyereséged után szjat, meg még ki tudja mit :D A járulék havi szinten ezt olyan 50-70k-val dobja meg. Amint megszűnik a hallgatói jogviszonyod be kell nyújtani lapokat, hogy te főállású vállalkozó leszel.
25

Vagy megszüntetem a

eBandee · 2013. Jan. 20. (V), 02.00
Vagy megszüntetem a vállalkozást és elkullogok munkát keresni :)
27

Yepp, én is ez utóbbi

inf · 2013. Jan. 20. (V), 02.06
Yepp, én is ez utóbbi helyzetben vagyok. Hamar rájöttem, hogy nem vidám főállású vállalkozónak lenni.
30

Vállalkozónak lenni…

Max Logan · 2013. Jan. 20. (V), 11.36
…létforma, nem pedig pénzkereseti forma (ez utóbbit hívják kényszervállalkozónak). Ma Magyarországon a vállalkozási formával rendelkező emberek közül igen kevés az igazi vállalkozó.
33

Bizony-bizony!

Pepita · 2013. Jan. 24. (Cs), 00.38
És igen nehéz kenyér is!