ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2021 - Fórum téma

március 29

MySql TAG eltávolítás

simisoma · 2021. Már. 29. (H), 08.37
Sziasztok,

hogyan tudnám egy MySql karakterláncból eltávolítani az alábbi TAG-et:

Karakterlánc: Ez egy szöveg <TAG ID='1121'> el szeretném távolítani ezt a szakaszt</TAG> és itt folytatódik......

Így szeretném, hogy kinézzen: Ez egy szöveg és itt folytatódik......

Köszi: SimiSoma
 ■

március 23

mongoDB join...

mind1 valami név · 2021. Már. 23. (K), 14.42
Egy blogos példat nézegetve akadtam el: a kommenteknek van két azonosítója, a saját és egy "előző", ami null/none, ha új komment, a hivatkozott komment azonosítója, ha válasz egy korábbira.
Szeretném látni az eredeti komment bizonyos paramétereit a válasz mellett. Ez valami join jellegű dologgal oldható meg, idáig eljutottam a tutorialokban:
db.collection.aggregate(), ennek kell egy (bocs, ez inkább python szintaxis, azt hiszem)

[{"$lookup": { "from": "collection", "localField":"orig", "foreignField": "id", "as": "valami"}}]

Egyelőre egyáltalán nem működik, de ez valószínűleg valami elírás miatt lesz.
Tegnap egyszer működni látszott, de iszonyat lassú. Pedig az "id" indexet is kapott.
Lassú: 2-3000 soron kell végigfutni, kiválogatva belőle nagyjából harmincat. Ez így 15-20mp volt... (Benne van a pakliban, hogy az adatmennyiség kb tízszeres volt, mert benne maradhatott korábbi teszt szemete is, de még akkor is nagyon lassú szerintem, legalábbis egy sql joinhoz képest, hiszen 1:1 megfeleltetés van)
Nem jó az elképzelésem? Másképp kellene?
Vagy ez egyszerűen ilyen?
 ■

március 21

CSS

mind1 valami név · 2021. Már. 21. (V), 18.35
Nem tudom, érdemes minden ilyen apró hülyeségemnek új témát nyitni?

Kitennék egy oldalra, nagyjából táblázatszerűen három mezőt:

Timestamp | küldő host neve
Üzenet

A Timestamp fix szélességű lenne, a hostnak rögtön mellette kellene kezdődnie és a sor maradékát kitölteni, az Üzenet pedig az alattuk lévő helyen kellene, hogy megjelenjen, dinamikusan méreteződve.

.timestamp { grid-area: a; background-color: #EEEEFF; width: 300px; }
    .host { grid-area: b; background-color: #EEEEFF; }
    .message { grid-area: c; background-color: #EEEEFF; }
    .container {
        display:grid;
        grid:
            'a b b b b'
            'c c c c c';
        grid-gap: 2px;
        padding: 8px;
        background-color: #AACCFF;
        border-style: solid;
        border-width: 1px;
    }
És ezt használnám minden egyes sor formázására:

<div class="container">
  <div class="timestamp">timestamp értéke</div>
  <div class="host">küldő host</div>
  <div class="message">a teljes üzenet</div>
</div>
És ez ismétlődne, ahány üzenetet meg akarok jeleníteni.
Majdnem jó, csak a host neve és a timestamp közt egy jókora üres terület marad, de még csak nem is egyforma, mintha a host értékének hosszától függene, de ez sem egyértelmű.
Én meg azt szeretném, ha csak pár pixel lenne köztük.

update: valamit csúnyán elnézhetek, mert a demók amiket találtam, látszólag ugyanazt csinálják, amit én elvárnék (mozilla oldalán, meg talán a w3school-nál), de a sajátomhoz igazítani nem sikerült.

update2: https://www.w3schools.com/cssref/tryit.asp?filename=trycss_grid3 - ez volt az egyik, ami működik.
 ■

március 19

Középre igazított szöveg (CSS)

mind1 valami név · 2021. Már. 19. (P), 11.34
Egyszerűbb "élőben":
https://pypro.eu.pythonanywhere.com/
Update: csak akkor kattints a fentire, ha nem gond, ha látom az IP címed! Most vettem észre, hogy a fenti oldal az access logba beleteszi a kliens IP címét is!

Ha desktopon nyitod meg, a "Learning to Flask :)" szöveg normálisan jelenik meg.
Ha egy szűkre vett ablakból teszed ezt vagy mobilról, akkor kettétörik a szöveg és kilóg a "konténer" div-ből alul-felül.

Segítene valaki megérteni, hogy miért történik ez?
(a CSS valami tutorialból lett kimásolva, csak a borderrel és a színekkel barkácsoltam, a pozicionálás maradt az eredeti)

Egyáltalán: ha mind vertikálisan, mind horizontálisan középen akarok tartani egy szöveget, azt tényleg csak ilyen "trükközésekkel" lehet? Mert horizontálisan ott a text-align attribútum, de vertikálisan...?
 ■

március 16

memcached - élesben ezt hogy illik... ?

mind1 valami név · 2021. Már. 16. (K), 20.54
Nézegetem és nem értem: tutorialok szerint semmiféle authentikációs lehetőség nincs benne.
Ha ez így van, akkor élesben ezt mire lehet használni és hogyan?

Kiindulási alap a redis volt: szép, jó stb., épp csak szó szerint key-value tároló, a value csak elemi adat lehet, adatstruktúra nem.
Memcached úgy tűnik, jó lenne, nade nulla authentikációval???
(Tudom, van valami bővítménye, de az alap az nem tartalmazza... De akkor ez mire jó?)
 ■

március 13

Segítsetek keresni!

mind1 valami név · 2021. Már. 13. (Szo), 10.03
A google segítségével szeretnék olyan alkalmazást találni, ami
- opensource
- pythonban írták
- flask microframework-öt használtak hozzá
- élesben működik, nem csak (tanuló projekt, teszt, bővítmény, fork)

Nem annyira az a lényeg, hogy ilyen alkalmazást találjak (bár az sem lenne rossz), hanem az, hogy ha ilyesmit keresek, azt hogy lehet a google-ből kicsikarni?
Szó szerinti keresés reménytelen, ha meg nem úgy keresek, akkor csupa olyat talál, aminek köze nincs a keresési feltételekhez, főleg a flask saját microblogját...
 ■

március 9

Windows 7 hibernálás időzítve

Atomi · 2021. Már. 8. (H), 23.28
Üdv!

Van az a parancs, hogy

[colorer=shutdown -f -h -t 3600][/colorer]

a parancsori leírás szerint így lehet időzítve hibernálásba kapcsolni a gépet.

Azonban ez nem működik, semmit se csinál.

Ellenben ha a "-h" helyett a "-s"-t használjuk, akkor igen, de akkor kikapcsol.

Miért nem működik?
 ■

március 1

Konfig adatok futásidőben

mind1 valami név · 2021. Már. 1. (H), 20.37
Python alatt jött elő ez a probléma, nem tudom, más nyelveken van-e ilyen: van egy mondás, hogy a globális változó a pfuj, meg ronda, meg szemétre való.
O.K., de akkor azt hogy illik megoldani, hogy a program konfigurációját csak egyszer kelljen betölteni és utána minél egyszerűbben lehessen hivatkozni ezekre a paraméterekre?

Mert egyik verzió, hogy tojni a "szabályokra" és belerakom egy globális változóba, aztán ahol lehet, ott erre a változóra hivatkozom (CONFIG["paramnév"])
A másik, hogy induláskor elrakom a betöltött .ini/.json/.yml fájl tartalmát egy változóba és azt egyesével átadom minden egyes függvényhívásnál és adogatom tovább mindenhová, ahol csak szükség lehet rá... Hát az elég ocsmány.

De akkor hogyan?

ui: egyelőre a "le.....m" állapotban vagyok, most berakom globális változóba, de kíváncsi vagyok, hogy ezt hogy illene. Nem tudok eléggé angolul vagy nincs rá példakód sehol, mert a google nem segített.
 ■

február 26

Fatal error: Call to undefined function () in /volume1/web/include/function/order.php on line 29

simisoma · 2021. Feb. 26. (P), 11.34
Sziasztok,

mi lehet a problémája ezzel a sorral?

Egy function -ban van ez a feltétel:

Értékek: (4 == 5) || (5 == 5)
$rr_a = 4;
$be['order'] = 5;
$tr['raktar'] = 5;

if(($rr_a == $be['order']) || ($tr['raktar'] == $be['order']))
{
     print ".................";
}
Hiba: Fatal error: Call to undefined function () in /volume1/web/include/function/order.php on line 29
 ■

Köszönöm M$ (hogy rohadna le tőből mindkét keze az összesnek @github)

mind1 valami név · 2021. Feb. 26. (P), 09.25
Idáig jutottunk: mivel nem akarom a saját repomat hirdetni bizonyos helyeken, regisztráltam egy új accountot a github-ra. (egy temp-mail.org-os címmel, nem tudom, van-e jelentősége)
Miután kitöltöttem a korában pár mezős, most több oldalas regisztrációs űrlapot, közölte ez a tetűfészek, hogy "Your account has been flagged.
Because of that, your profile is hidden from the public. If you believe this is a mistake, contact support to have your account status reviewed."

Hogy mi a kurva édesanyja baja van, azt persze nem írja a rohadék.
Mindenesetre az látszik ezen is, hogy amihez M$, google, facebook hozzányúl, az rövid úton használhatatlanná válik...
Én meg kereshetek új helyet a saját kis git-ben tárolt szarjaimnak, csak tudnám, hol... :(
 ■