ugrás a tartalomhoz

Archívum - 140703 - Fórum téma

április 16

Komplett PHP site ára

magnat · 2009. Ápr. 16. (Cs), 08.49
Sziasztok!

Egy ismerősöm saját újságának kezdtem el készíteni egy lapot, és tanácstalan vagyok, hogy mennyi lenne az a haveri ár, amivel senki se járna rosszul. Leírnám milyen ez az oldal:

Mivel designer is vagyok, ezért a külsőt is én terveztem. CKM.hu felépítésű az oldal. PHP-ben készül, felhasználói felület, fórum, adminisztrációs felület, saját grafikonos statisztika, képgaléria amiket a látogató tölthet fel, és szavazhat rá. Szóval egy teljes portál, akárcsak az elöbb említett újság lapja.

Szóval szerintetek mekkora az a haveri összeg? Ti mennyiért vállalnátok el?

Köszönöm

Mod rewrite - fájlok kihagyása

inf · 2009. Ápr. 16. (Cs), 02.56
Sziasztok!

Küzdök a mod rewrite-al. Elolvastam csomó tutorialt, megnéztem, hogy hogyan kéne működnie a dolognak, de mégsem működik úgy, ahogy írják.

Konkrétan egy front controllert szeretnék csinálni a kép fájlok kivételével. Úgy szeretném megoldani, hogyha a kért kép fájl nem létezik, akkor is a front controllert hívja meg az oldalt.
Egyelőre ott akadtam el, hogy a képfájlokat átirányítsam a hozzájuk tartozó mappába.

Így próbálkoztam:
RewriteRule images/page\.(\w+)\.jpg view/images/$1.jpg [NC,L]

RewriteRule (.*) index.php?url=$1 [QSA,NC,L]

Elvileg ha images/page.header.jpg-t írok be, akkor át kell alakítani az első rule-nak view/images/header.jpg-vé, és utána az L miatt abbahagyni az átírást.
Ehhez képest folytatja a rewriteot, és átadja az urlt a front controllernek. (A mod rewrite egy rakás szemét.)

El tudja magyarázni valaki, hogy miért nem megy a fenti rewrite, és hogyan tudom lecsekkolni, hogy létezik e a képfájl? RewriteCond %{REQUEST_URI} -f l próbálkoztam, de nem sok sikerrel.

április 15

Kattintásra eltűnő felirat a szövegmezőben

mkovacs5 · 2009. Ápr. 15. (Sze), 21.59
Sziasztok!

Abban kérnék segítséget, hogy hogyan kell olyan effektet létrehozni, amely a következőt alakítja:

Adott egy szövegmező, amelybe a beleklikkelés után írni lehet. Azt szeretném elérni, hogy még mielőtt a szövegmezőbe klikkelnének, legyen benne egy szöveg (pl.: Kattints!), és miután belekattintanak a mezőbe ez a szöveg tűnjön el, és a mezőbe lehessen írni anélkül, hogy ezt a Kattints feliratot külön törölgetni kelljen.

Remélem érthető a kérdés :D

Előre is köszi a segítséget :D

április 14

két COUNT értéke összeszorzódik

mhn · 2009. Ápr. 14. (K), 11.52
sziasztok!

van egy banner-em. erről 2 statisztikát vezetek. egyik, h hányszor jelent meg a másik, h hányszor kattintottak rá.
a banner_id egyenlőre 1 mindenhol, mert még csak 1 van "beüzemelve"
banner_impress tábla:
id, banner_id, timestamp

banner_click tábla:
id, banner_id, timestamp

olyan lekérdezést szeretnék, ami napok szerint csoportosítva kiadja a megjelenés és a kattintások számát
tehát a végeredményben ez szerepel:
banner_id COUNT(impress) COUNT(click) Dátum

így próbáltam:

SELECT COUNT(i.banner_id) as count_i,
       COUNT(c.banner_id) as count_c,
       FROM_UNIXTIME(i.timestamp) as datum 
       FROM banner_impress i
       LEFT JOIN banner_click c
       ON DAYOFMONTH(FROM_UNIXTIME(i.timestamp))=DAYOFMONTH(FROM_UNIXTIME(c.timestamp))
       GROUP BY DAYOFYEAR(FROM_UNIXTIME(i.timestamp));
viszont így a COUNT(impress) oszlopoban a két COUNT szorzata jelenik meg ha a COUNT(click) nem nulla, egyébként meg a valós érték
a COUNT(click)-ben meg ugyanaz mint a másik COUNT-ban vagy 0.

itt láttam ehhez hasonló problémát de nem sikerült a sajátommal boldogulni:

http://weblabor.hu/forumok/temak/100873

szval ezt az összeszorzást hogy lehetne kiküszöbölni?

előre is köszönöm!

IE6 debug

paal · 2009. Ápr. 14. (K), 10.24
Sziasztok!

Drupal 6-ban, NineSixty (960 Grid System) témára (aminek az alapja a 960 Grid System) készítettem egy oldalt: http://www.dnn360.hu kombinálva LavaLamp for jQuery funkcióval.

Kezdtem örülni, hogy rendesen megjelenik/működik IE7-ben minden, de felpakoltam egy IE6-standalone-t, és szomorúan látom, hogy több dolgot is rosszul jelenít meg:

1. Az elsődleges menüt teljesen rossz helyre pozicionálja.
2. Kategóriák aláhúzása nem jelenik meg

Arra már rájöttem, hogy a kategóriák piros aláhúzása azért nem jelenik meg hover-kor, mert IE6 csak az a:hover-t ismeri, span-nál nem veszi figyelembe:

#category-blocks a span:hover, 
#block1 span a:hover, 
#block2 span a:hover, 
#block3 span a:hover, 
#block4 span a:hover {
  border-bottom:3px solid #EE3424;
  display:block;
  text-decoration:none;
}
és be kellene állítanom és pozicionálnom, hogy az "a" és a "span" elem u.ott és u.akkora legyen. Elvileg...

3. A nyelv választó blokkot nem is látom hova rakja.

Tudna valaki tanácsot adni, miket nézzek meg?

Köszi, Pali

április 13

hogy mükszik a document.removeChild()?

Medve · 2009. Ápr. 13. (H), 16.13
hali mindenki
valaki magyarázza el nekem hogy hogyan kell használni a document.removeChild() parancsot, mert nekem nem igazán sikerült megfejteni magamtól.:S
előre is köszi!

április 12

diven belül középre igazítás kép fölé

plip · 2009. Ápr. 12. (V), 18.30
Sziasztok!
A következő problémába futottam bele:
Adott egy div valahol az oldalon, fix szélességgel, benne egy változó méretű kép, középre igazítva. Van egy kis képem, amit a divben el kéne helyezni középre , a nagy kép fölé (mármint a z-tengelyen nézve fölé). Namost, ha a kisképnek position: relative-ot adok meg, az nem jó, mert h eltolom, akkor ott marad a helye, üresen. Ha position: absolute, akkor meg ugye az egész oldalhoz képest tudom eltolni. Van-e olyan megoldás, ahol a befoglaló divhez képest tudom absolute pozícionálni anélkül, hogy eltolná a nagyképet.
A nagykép, mint div-háttérkép esetemben nem megoldás.
Egy fura dolgot tapasztaltam, ha megadom, hogy "position: absolute", de nem adok meg top, és left értékeket, akkor jó, de ha megadom ezeket, akkor már a böngészőablakhoz képest tolja el...
Természetesen gugliztam eleget, mielőtt itt kérdeztem :)
Összedobtam egy lecsupaszított verziót szemléltetésképpen: link

Köszi előre is :)

április 11

Subselect? - összetett lekérdezés

mice@gothart.hu · 2009. Ápr. 11. (Szo), 18.09
Sziasztok!

Drupal 5.x-et használok, s egy adatbázislekérésben szeretném a segítségeteket kérni!
Jelenleg a "user"-ek "node"-jaihoz kapott "ajánlásokat" összesíti a lekérés és a "user"-eket eszerint listázza:
SELECT
COUNT (ajanlas.nid) AS count, users.name
FROM users
LEFT JOIN node ON node.uid = users.uid
LEFT JOIN ajanlas ON node.nid = ajanlas
GROUP BY users.uid
ORDER BY count DESC
A cél az, hogy csak ahhoz a három "node"-hoz kapott ajánlásokat összesítse tagonként, amik ez adott tagnál a legtöbb "ajánlást" kapták.

Tehát van a Jani, a Béla userünk, a nodek és az ajánlások száma.

Jani:

Bla - 10 ajánlás
Blaa - 5 ajánlás
Blaaa - 3 ajánlás
Blaaaa - 2 ajánlás

Béla:

Ble - 10 ajánlás
Blee - 5 ajánlás

Az én lekérésem ezt hozná ki eredményül:

Jani - 20 ajánlás
Béla - 15 ajánlás

Viszont én azt szeretném, hogy az adott user(például Jani) csak a három legtöbb ajánlást kapott nodejának ajánlásai adódjanak össze; tehát Jani ajánlásainak számához azt írja ki, hogy: 18 (10+5+3)

Már több napja próbálkozom, de nem sikerült rájönnöm a megoldásra :)

Előre is köszönöm a segítséget!

PHP5 OO framework-öt keresek

stavros · 2009. Ápr. 11. (Szo), 02.03
Keresek egy PHP5 OO framework5 ami:
- minimális és gyors
- sessions sql-ben, elérés csak tárolt procedúrákkal
- minden cache-ben tárolódik (pl. ramdisken)
- modulárils de nem feltétlenül MVC
- többlépéses form kezelés és validáció
- AJAX

április 10

isset() is_null()

szabo.b.gabor · 2009. Ápr. 10. (P), 16.23
Sziasztok!

csak egy érdekességet szeretnék megosztani. esetleg ha valaki tudna rá valami megoldást, akkor mondja meg nekem.

tehát van egy php által összerakott sql lekérdezésem aminek sorait fetch_object()-tel kérem vissza. az sql változik, néha úgy ad vissza hogy

$row->idcolor
$row->elek

néha meg úgy hogy

$row->color
$row->elek

mindez annyival megbolondítva, hogy az idcolor és a color értéke lehet NULL is

kiírásnál meg attól függően, hogy idcolor vagy color szerepel az adott objektumban, másként kellene megjeleníteni.

valahogy így

<? if(isset($row->idcolor)): ?>
	kiírom így <?= $row->idcolor ?>
<? else: ?>
	kiírom úgy <?= $row->color ?>
<? endif; ?>
De! ha éppenséggel épp volna idcolor, de az NULL értékű, akkor az isset() false-t fog visszaadni, az else ágon pedig egy szépséges notice fog megjelenni. ha is_null()-t is bevetek a vizsgálódásba, akkor ha épp nincs is idcolor az is_null akkor is true-t fog visszaadni, vagy valami ilyesmi (ilyen fényes lakkcipő szerű:D).

végülis a megoldás annyi, hogy

<? if(isset($row->idcolor)): ?>
	kiírom így <?= $row->idcolor ?>
<? elseif(isset($row->color): ?>
	kiírom úgy <?= $row->color ?>
<? endif; ?>
legalábbis nálam, mert a 'kíirom így' és a 'kiírom úgy' üres téma esetén nálam ugyanazt adja vissza, nevezetesen semmit :), de mi van ha valaki tényleg ki akar írni valamit és az más.

szóval ha sikerült érthetően leírnom a dolgot és tud rá valaki megoldást, akkor ossza már meg.