ugrás a tartalomhoz

Komplett PHP site ára

magnat · 2009. Ápr. 16. (Cs), 08.49
Sziasztok!

Egy ismerősöm saját újságának kezdtem el készíteni egy lapot, és tanácstalan vagyok, hogy mennyi lenne az a haveri ár, amivel senki se járna rosszul. Leírnám milyen ez az oldal:

Mivel designer is vagyok, ezért a külsőt is én terveztem. CKM.hu felépítésű az oldal. PHP-ben készül, felhasználói felület, fórum, adminisztrációs felület, saját grafikonos statisztika, képgaléria amiket a látogató tölthet fel, és szavazhat rá. Szóval egy teljes portál, akárcsak az elöbb említett újság lapja.

Szóval szerintetek mekkora az a haveri összeg? Ti mennyiért vállalnátok el?

Köszönöm
 
1

Attól függ

janoszen · 2009. Ápr. 16. (Cs), 09.54
Sok mindentől függ. Akar-e egyedi dolgokat, vagy a már meglevő modulokkal meg tudod oldani, stb.

Azt szoktam mondani, hogy először álmodd meg, menyit szeretnél keresni egy hónapban, majd oszd le az általad dolgozni kívánt órák számával. Az így kapott órabérrel becsüld meg az árat.

Amin az ilyen árbecslések el szoktak csúszni:

  • nem számoljuk a járulékos költségeket
  • nem számoljuk a sitebuild időigényét
  • nincs munkatapasztalat, ezért rosszul becsüljük meg a munkát. Ez esetben 2-es szorzó.
  • túl- vagy alulabsztrahálunk.
  • nem számoljuk bele a tárgyalással töltött időt.
  • nem írunk specifikációt.
  • túl kevés specifikációt írunk.
  • nem írjuk le a triviálisnak gondolt dolgokat.
  • a fentieknek köszönhetően jönnek az utólagos módosítások.


Namost a specifikációról:
  • egy kép nem specifikáció, hanem kép
  • egy lista arról, hogy mi kell bele nem specifikáció, hanem modullista.
  • egy normális specifikáció és rendszerterv elkészítése jelentős tétel. Normális fejlesztéseknél ez külön számlázott tétel. Persze webes körökben nagy lenne a hőzöngés.
2

köszönöm hogy ilyen

magnat · 2009. Ápr. 16. (Cs), 10.19
köszönöm hogy ilyen részletesen kifejtetted, igazából számomra semmi nehézség nincs a feladatban, egy idegen cégnek nem is okozna egy árat mondani, de azért egy ismerősnek ez nehézséget okoz. Azt természetesen kihagytam, hogy havonta frissitenem kellene a flasht rajta, és felrakni a cikkeket. egy 100k -ra gondoltam, mit gondolsz túl sok? kb 40 órát dolgoztam eddig vele.
3

100k

janoszen · 2009. Ápr. 16. (Cs), 10.37
Mennyit fogsz még dolgozni vele? Ha szívesség, akkor nézd meg, mennyiért csinálnád, nézd meg hogy az ismerősödnek ez az ár mennyire fáj és ennek megfelelően csökkents. :)
4

100k

drifter · 2009. Ápr. 16. (Cs), 11.08
100k az haveri árnak számít még szerintem, azokkal a feltételekkel amit leírtál.
5

Rossz emlékek...

s_volenszki · 2009. Ápr. 16. (Cs), 12.21
Nekem ezzel kapcsolatban rossz emlékeim vannak...

Nézőpont 1. (mindenki a saját igényei és vérmérséklete szerint):

Ha vállalkozó vagy (ha nem, akkor is gondolkozz vállalkozó fejjel), akkor egy átlagos, otthon ülős tevékenységet (minimális állandó költség beruházási igény nélkül, korlátozott kapacitással és fejlődési korlátokkal = ön foglalkoztatsz) napi 20.000 Ft-nál kevesebb bevételért nem éri meg végezni.

Miért is? Ha leadózol (és mondjuk már megverekedtél az EVA-ért), akkor nagyjából 25-30%-kal már a költségeid is megvannak (ha normál adózol, akkor igen kevés a 20.000!). Azaz napi 14.000 Ft kereseted lehet. Ha ezért dolgozol 8 órát (mindenki tudja, hogy 14 dolgozol), akkor az egy 1750 Ft-os órabér.

Na ha ezt az 1750 Ft-ot kéred egy óra munkáért, az a baráti!

Nézőpont 2.:

Aranyos vagy, ahogyan azon gondolkozol, mennyi lehet neki a sok vagy a kevés, és ahelyett, hogy megkérdeznéd, saját magaddal alkudozol...

Azt írod, egy újságnak készül a megjelenés, tehát az offline tevékenység célja kőkeményen a profit termelés. Szerinted azzal, hogy elkészül ez az oldal, a te barátodnak növekedni fog a bevétele?

Mert ha még pénzt is keres azzal, amit tőled éhbérért vesz meg, akkor már csak egy lépés, hogy hivatalosan is a rabszolgája legyél :)

Tegyél fel neki két egyszerű kérdés:

- Mit gondolsz, mekkora lesz a forgalom növekedés az internetes megjelenés hatására?

Ha nem tud rá válaszolni, akkor még az a 100k is ablakon kidobott pénz, Ő soha sem lesz elégedett, neked meg életed végéig lesz munkád a haverod weboldalával (100k-ért!), illetve legalább tudod, mekkora a szükséges erőfeszítés, amit be kell fektetned.

- Ha kimondja, kérdezd meg, mennyit érne neki egy olyan internetes eszköz, amivel ezt elérheti?

Az az üzletember, aki internetre megy, minimum annyit ki tud köhögni, hogy 10% növekedést lát benne, vagy havi 550k többlet forgalmat. Ha ez így van (bár a számok csak feltételezés), akkor Ő az első hónapban bekövetkező többlet bevétel nyereségén duplán megkeresi a lealkudott megjelenés árát.

Záró gondolat:

Ez nem azt jelenti, hogy mindenkitől annyit lehet kérni egy fejlesztésért, amennyit hajlandó fizetni, hanem azt, hogy ne add a munkádat olcsóbban, csak azért, mert valakinek a barátja vagy.

Nálunk a cégnél örök szabály, hogy árból nem engedünk, inkább adunk olyan plusz szolgáltatásokat, ami támogatja a megrendelő sikerességét. Mondjak példákat?

Ha alkudni akar az éles ajánlatodból

- mond neki, hogy engedni nem tudsz, hiszen a boltban a kenyeret nem fogják olcsóbban adni, ha bemondod: "Most a barátomnak dolgozom!", azonban ajándék gyanánt szívesen elvégezd az alapvető látogatottságnövelési feladatokat.

- mond neki, ha kihagyod a saját grafikus statisztikai rendszert és helyette beállítod neki az analitics-t (és majd ő megtanulja azt használni!), akkor lehet a meló kevesebb 20 órával.

- mond neki, ha beépíted a phpBB fórumot és nem fejlesztesz neki, akkor még tudsz 20 órát engedni.

Egy a fontos, ne dolgozz többet, vagy ugyan annyit kevesebbért, mint amennyit a munkád ér, mert a végén már saját magadat sem tartod annyira, hogy ráírd egy ajánlatra: óradíj 3500Ft + Áfa
6

Tetszett ;)

Poetro · 2009. Ápr. 16. (Cs), 12.31
Ez tényleg jó összefoglalása volt a problémának, még ilyet! Gratz
7

ez jó volt :)

magnat · 2009. Ápr. 16. (Cs), 14.27
Ez tényleg sok lényeges információt tartalmazott!

Köszönöm mindenkinek a segítséget!