Archívum - 137651 - Fórum téma
március 28
Silex – menőségből jeles
Az egyik fórumtémában találkoztam a Silex nevével, és gondoltam, utánaolvasok, mi is ez. Amit találtam, megdöbbentő volt.
Mivel nem önálló termék, a telepítése kézzel nehézkes, a Composert ajánlják hozzá, ami egy újabb függőség.
[code]$blogPosts = array(
1 => array(
'date' => '2011-03-29',
'author' => 'igorw',
'title' => 'Using Silex',
'body' => '...',
),
);
$app->get('/blog/{id}', function () use ($blogPosts) {
if (!isset($blogPosts[$id])) {
$app->abort(404, "Post $id does not exist.");
}
$output = '';
foreach ($blogPosts as $post) {
$output .= $post['title'];
$output .= '
Bemutatás
A honlapja szerint ez egy PHP mikro-keretrendszer, ami egy nagyon érdekes kijelentés. A githubról letöltve a forrása majdnem kétszáz kilobájt, ami azért nem mondható olyan kevésnek. De ez félrevezető, mert bizonyos részei a Symphony moduljaira épülnek, amit külön nem töltöttem le, de sejthető, hogy nem a tárhelyet fogja csökkenteni; a SecurityServiceProvider.php például a szülőjének ötven komponensére támaszkodik.Mivel nem önálló termék, a telepítése kézzel nehézkes, a Composert ajánlják hozzá, ami egy újabb függőség.
Használat
Nézzük meg az első példát (kicsit kiegészítve):[code]$blogPosts = array(
1 => array(
'date' => '2011-03-29',
'author' => 'igorw',
'title' => 'Using Silex',
'body' => '...',
),
);
$app->get('/blog/{id}', function () use ($blogPosts) {
if (!isset($blogPosts[$id])) {
$app->abort(404, "Post $id does not exist.");
}
$output = '';
foreach ($blogPosts as $post) {
$output .= $post['title'];
$output .= '
március 23
Composer package root path
Sziasztok!
Egy egyszerű dolgot szeretnék megcsinálni, és ehhez szükségem lenne egy composer package-re.
A lényeg: egy mappában összegyűjtve szeretném tárolni az általános php/laravel/html projektekhez a szükséges dolgokat, pl: gulp file example, sass alapok, appconfig js, stb. Sikerült is csinálnom egy
teszt package-et (éljen-éljen!! ), de nem sikerül belőnöm azt, hogy a telepítési mappa ne a vendorba menjen, hanem a project root részén hozzon létre egy mappát.
a composer.json jelenleg:Elvileg az extra kulcsban kéne beállítani, de még nem jöttem rá, hogy hogyan, hiába nézem a doksit, nem igazán esik le...
Ha valaki csinált már ilyet, kérem segítsen a telepítési mappa belövésével.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv:
Szobek
■ Egy egyszerű dolgot szeretnék megcsinálni, és ehhez szükségem lenne egy composer package-re.
A lényeg: egy mappában összegyűjtve szeretném tárolni az általános php/laravel/html projektekhez a szükséges dolgokat, pl: gulp file example, sass alapok, appconfig js, stb. Sikerült is csinálnom egy
teszt package-et (éljen-éljen!! ), de nem sikerül belőnöm azt, hogy a telepítési mappa ne a vendorba menjen, hanem a project root részén hozzon létre egy mappát.
a composer.json jelenleg:
{
"name": "szobek/front-end-dev",
"description": "It's a directory for my all laravel and other project. Included: examples (gulp.js, appconfig.js, etc), angular files, sass files with todos, bootstrap, jquery, moment js.",
"type": "project",
"license": "MIT",
"authors": [
{
"name": "szobek",
"email": "szobek##kukac##szobekweb.hu"
}
],
"minimum-stability": "dev",
"require": {
"php": ">=5.3.0",
"composer/installers": "~1.0"
},
"extra": {
"installer-paths": {
"front_end": ["vendor/package"]
}
}
}
Ha valaki csinált már ilyet, kérem segítsen a telepítési mappa belövésével.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv:
Szobek
március 22
Compass Sprite furcsa viselkedése
Időközben megoldódott. A compiler a ludas, a Compass használatához elegendő a watch...
.
.
.
Sziasztok!
Egy alapvetően jól működő, Sass/Compass környezetben történt ez a rendkívül furcsa anomália amire egyelőre nem nagyon találtam sehol (értsd Youtube, Google, Stackowerflow stb.) magyarázatot vagy bárkit aki találkozott volna vele.
A probléma a Compass sprite generatorral jelentkezett. Itt van egy leírás róla : https://www.sitepoint.com/css-sprites-sass-compass/ illetve itt van egy komplett project amit le lehet tölteni.
Ezt a projektet letöltöttem és a compiler (Sout-App) hibát jelzett:
Ezzel párhuzamosan a sprite kép nem jött létre.
Ezt kipróbáltuk Mac és Win környezetben két külön gépen, kipróbáltuk másik compiler használatával is, alaposan átböngésztük a kódot és a Compass idevágó dokumentációját is - semmi siker.
Viszont egy saját projectben létrejön a sprite image amellett, hogy a compiler ugyanúgy hibát jelez! Roppant furcsa. Nem találtam lényegi különbséget a két projekt kódja között, még a config.rb fájlok is lényegükben hasonlóak.
A Sass/Compass amúgy eddig hibátlanul működött, minden fájl a helyén és minden úgy van ahogy a doksi kéri. :(
Verziók:
Sass 3.4.23 (Selective Steve)
Compass 1.0.3 (Polaris)
macOS Sierra 10.12.3
Scout-App 2.12.12
Valakinek valami ötlet? :)
■ .
.
.
Sziasztok!
Egy alapvetően jól működő, Sass/Compass környezetben történt ez a rendkívül furcsa anomália amire egyelőre nem nagyon találtam sehol (értsd Youtube, Google, Stackowerflow stb.) magyarázatot vagy bárkit aki találkozott volna vele.
A probléma a Compass sprite generatorral jelentkezett. Itt van egy leírás róla : https://www.sitepoint.com/css-sprites-sass-compass/ illetve itt van egy komplett project amit le lehet tölteni.
Ezt a projektet letöltöttem és a compiler (Sout-App) hibát jelzett:
File to import not found or unreadable: icons/*.png
Parent style sheet:
screen.scss
Parent style sheet:
screen.scss
Ezzel párhuzamosan a sprite kép nem jött létre.
Ezt kipróbáltuk Mac és Win környezetben két külön gépen, kipróbáltuk másik compiler használatával is, alaposan átböngésztük a kódot és a Compass idevágó dokumentációját is - semmi siker.
Viszont egy saját projectben létrejön a sprite image amellett, hogy a compiler ugyanúgy hibát jelez! Roppant furcsa. Nem találtam lényegi különbséget a két projekt kódja között, még a config.rb fájlok is lényegükben hasonlóak.
A Sass/Compass amúgy eddig hibátlanul működött, minden fájl a helyén és minden úgy van ahogy a doksi kéri. :(
Verziók:
Sass 3.4.23 (Selective Steve)
Compass 1.0.3 (Polaris)
macOS Sierra 10.12.3
Scout-App 2.12.12
Valakinek valami ötlet? :)
szövegdoboz
Sziasztok. Volna egy problémám. Adott egy üzenet küldő rendszer, amit szeretnék az az hogy hogyan lehetne megoldani, mindegy hogy java html vagy php, hogyha a felhasználó kap egy üzenetet akkor egy fix helyen az oldalon felugrik egy szövegdoboz amiben az adott jelzés pl: jött egy üzeneted megjelenik, és pár másodperc vagy refres esetén eltűnik a szövegdoboz. Előre is köszönöm a válaszokat, amennyiben kapok :)
■ március 18
Login rendszer felépítése
Sziasztok!
Régóta próbálkozok egy login rendszer létrehozásával. Olvastam sokat a biztonságról, elméletben ezen részek meg is vannak. A bajom a belépett felhasználó azonosításával, a session/cookie-val van. Sok cikket elolvastam(itt a weblaboron is) azzal kapcsolatban is, de vannak homályok. Reménykedek, hogy itt tudtok segíteni. (Mgj.: Nem vagyok profi, csak hobbi szinten programozgatok).
Én úgy gondoltam, hogy belép a felhasználó, elmentek egy SESSION[] változóban egy adatsort(session_id, ip, user_agent, hoszt...) Majd ezt ellenőrzöm(adatbázis alapján), hogy létezik-e és megfelelő-e az adatsor. Ez ugye akkor szűnik meg, ha kilép a felhasználó, vagy bezárja a böngészőt. Ehhez az kell, hogy minden oldal elején kell indítanom egy session_start()-ot. Ha eddig nagyjából jól gondolkodtam, akkor nem értem minek a cookie? Azt mire használja minden oldal?
■ Régóta próbálkozok egy login rendszer létrehozásával. Olvastam sokat a biztonságról, elméletben ezen részek meg is vannak. A bajom a belépett felhasználó azonosításával, a session/cookie-val van. Sok cikket elolvastam(itt a weblaboron is) azzal kapcsolatban is, de vannak homályok. Reménykedek, hogy itt tudtok segíteni. (Mgj.: Nem vagyok profi, csak hobbi szinten programozgatok).
Én úgy gondoltam, hogy belép a felhasználó, elmentek egy SESSION[] változóban egy adatsort(session_id, ip, user_agent, hoszt...) Majd ezt ellenőrzöm(adatbázis alapján), hogy létezik-e és megfelelő-e az adatsor. Ez ugye akkor szűnik meg, ha kilép a felhasználó, vagy bezárja a böngészőt. Ehhez az kell, hogy minden oldal elején kell indítanom egy session_start()-ot. Ha eddig nagyjából jól gondolkodtam, akkor nem értem minek a cookie? Azt mire használja minden oldal?
március 15
Cikkek #n
Sziasztok,
látom indul próbálkozás hírlevélre, sok sikert kívánok hozzá, de a valódi, érdekes tartalmakkal kapcsolatban várható valami változás?
- Van / lesz értelmesen használható szerkesztő a jelenlegi bbcode-os helyett? (Ezen biztosan nem írnék cikket.)
- Ha tervben sincs, segíthetek egyet összedobni? (Szívesen tenném, hogy végre legyenek cikkek.)
- Várható bármiféle javulás a szerkesztőség terén? (Több, aktívabb szerkesztő, stb)
- Ha most írnék egy (több) cikket (ötlet van, tegyük fel, hogy értelmes felület is), akkor az kikerülne egy héten belül?
- Nektek, még valamennyire aktív weblaborosoknak mire van / lenne ezeken kívül szükségetek ahhoz, hogy újra érdekes cikkeket / tartalmakat írjatok?
Előre is köszönöm a válaszokat.
■ látom indul próbálkozás hírlevélre, sok sikert kívánok hozzá, de a valódi, érdekes tartalmakkal kapcsolatban várható valami változás?
- Van / lesz értelmesen használható szerkesztő a jelenlegi bbcode-os helyett? (Ezen biztosan nem írnék cikket.)
- Ha tervben sincs, segíthetek egyet összedobni? (Szívesen tenném, hogy végre legyenek cikkek.)
- Várható bármiféle javulás a szerkesztőség terén? (Több, aktívabb szerkesztő, stb)
- Ha most írnék egy (több) cikket (ötlet van, tegyük fel, hogy értelmes felület is), akkor az kikerülne egy héten belül?
- Nektek, még valamennyire aktív weblaborosoknak mire van / lenne ezeken kívül szükségetek ahhoz, hogy újra érdekes cikkeket / tartalmakat írjatok?
Előre is köszönöm a válaszokat.
március 11
Spam
Napjában többször is ránézek az oldalra és látom hogy időnként megjelennek felhasználók fura nevekkel, akik itthagynak pár nem ide tartozó hirdetést és azzal vége a weblaboros pályafutásuknak. Szerencsére ezek elég hamar el is tűnnek, mert van aki kiszűrje ezeket a kéretlen tartalmakat. Továbbgondolva ezt az egészet, nem volna-e ésszerűbb (nem ismerem a drupalt, de csak meg lehet oldani) az újan regisztrált felhasználók első, vagy első pár bejegyzését csak admin jóváhagyása után megjeleníteni? Igaz, ugyanannyi munka az adminoknak, viszont szerintem kisebb arcvesztés a weblabornak. Előbb-utóbb csak-csak elszoknak innen, ha látják hogy nem éri meg itt próbálkozni. Szerintetek?
■ március 9
mysql joinra szűrés
Sziasztok!
Van 3 táblám, amik LEFT JOIN-al vannak összekapcsolva.
A Tabla1 és Tabla2 kapcsolatával nincs gond, viszont a Tabla3 több sornyi adatot tartalmazhat, amit szűrnöm kell, hogy csak bizonyos sorok jelenjenek meg, és abból az egyik oszlop adatait összekéne adni soronként.
Próbálkoztam ezzel a paranccsal:Valamiért csak az első sort hajlandó visszaadni, holott a Tabla1 összes sorára szükségem lenne.
Pl.:
Tabla1 tartalma:Tabla2 tartalma:Tabla3 tartalma:A kapott eredménynek így kellene kinéznie:
■ Van 3 táblám, amik LEFT JOIN-al vannak összekapcsolva.
A Tabla1 és Tabla2 kapcsolatával nincs gond, viszont a Tabla3 több sornyi adatot tartalmazhat, amit szűrnöm kell, hogy csak bizonyos sorok jelenjenek meg, és abból az egyik oszlop adatait összekéne adni soronként.
Próbálkoztam ezzel a paranccsal:
SELECT t1.*, t2.`Data1`, IFNULL(SUM(t3.`Numb`),0) AS `Numb`
FROM Tabla1 t1
LEFT JOIN `Tabla2` t2 on t2.`Tabla1Id` = t1.`Id`
LEFT JOIN `Tabla3` t3 on t3.`Tabla1Id` = t1.`Id` AND t3.`Status` = 3
Pl.:
Tabla1 tartalma:
Id | Data
---|-------
1 | data1
---|-------
2 | data2
---|-------
3 | data3
Id | Tabla1Id | Data1
---|----------|-------
1 | 1 | data1
---|----------|-------
2 | 2 | data3
Id | Tabla1Id | Numb | Status
---|----------|------|--------
1 | 1 | 3 | 0
2 | 1 | 2 | 1
3 | 2 | 7 | 3
4 | 1 | 6 | 3
5 | 2 | 2 | 4
6 | 1 | 1 | 1
Id | Data | Data1 | Numb
---|-------|-------|------
1 | data1 | data1 | 5
2 | data2 | data3 | 7
3 | data3 | NULL | 0
március 2
PHP 7.1 array kezelés
Sziasztok!
Ubuntu Server 16.10-en van fent php 7.1. Php7.0-nál még tökéletesen működött:Ezt a hibát dobja:
Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in
■ Ubuntu Server 16.10-en van fent php 7.1. Php7.0-nál még tökéletesen működött:
class valami {
protected $var = array();
public function method( $data ) {
...
foreach( $data as $value ) {
$var[] = $value;
}
...
}
}
Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in
február 28
Ért valaki Joomla-hoz?
Egész konkrétan 3.4.x-ről van szó. Egy egyszerű komponens akarok lefejleszteni neki, de nem igazán jön át a routing-jának a logikája. Mintha 2 féle router lenne, egy alkalmazás szinten, egy meg komponens szinten, de a dokumentáció erről a részéről több, mint hiányos.
Az MVC részének nem tetszett a könyvtár szerkezete, úgyhogy azokat az osztályokat kukáztam, a JComponentRouterInterface, JController, JForm, JLayout részeit viszont szívesen felhasználnám. Leginkább a JForm lenne jó, ha valahogy fel tudnám használni, hogy egységes legyen az űrlapok design-ja, de a többi is jó lenne, ha nem kéne újraírni.
■ Az MVC részének nem tetszett a könyvtár szerkezete, úgyhogy azokat az osztályokat kukáztam, a JComponentRouterInterface, JController, JForm, JLayout részeit viszont szívesen felhasználnám. Leginkább a JForm lenne jó, ha valahogy fel tudnám használni, hogy egységes legyen az űrlapok design-ja, de a többi is jó lenne, ha nem kéne újraírni.