ugrás a tartalomhoz

Archívum - Ápr 2002

április 30

Win98SE + Apache 1.3.24 + PHP 4.1.2

Hdd · 2002. Ápr. 30. (K), 19.41
Van egy php scriptem ami olyan fejlécet küld vissza, hogy a felhasználót azonosítni kellene, de a szerver belső hibára utaló
hibaüzenetet küld.
Tudna valaki segíteni, hogy hogy tudnám megoldani a problémát?
Fontos lenne.

Íme a script:
<?php
if(!isset($PHP_AUTH_USER))
{
header("WWW-Authenticate: Basic realm=\"Azonositás indoka\"");
header("HTTP/1.0 401 Unauthorized");
echo "Ez jelenik meg, ha a Cancel gombot nyomja a felhasználó\n";
exit;
}
else
{
echo "<p>Helló $PHP_AUTH_USER.</p>";
echo "<p>A megadott jelszavad: $PHP_AUTH_PW.</p>";
}
?>

A server meg ezt mondja:
"Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator, hdd##kukac##nc-studio.com and inform them of the time the error occurred
and anything you might have done that may have caused the
error.

More information about this error may be available in the server
error log."

Error.log:
"[Mon Apr 29 20:59:34 2002] [error] [client 192.168.0.2] malformed header from script. Bad header=HTTP/1.0 401
Unauthorized: c:/php/php.exe"

Gép konfiguráció:
486DX4
Win98SE
Apache 1.3.24
PHP 4.1.2
 

PHP Weekly - 84.

Granc Róbert · 2002. Ápr. 30. (K), 13.24
A Zend szokásos heti hírlevelének 84. számából:

Alternatív jelölés kikapcsolása - úgy tűnik, sok fejlesztő gondolta jó ötletnek a két alternatív php jelölés (a rövid, azaz a <? illetve az ASP, azaz a <% ) alapértelmezettként történő kikapcsolását. A 4.3.0 fejlesztői kódban ezeket ki is kapcsolták egy időre, de Rasmus Lerdorf és Zeev Suraski sem támogatták ezt, arra építve, hogy számos helyen nem működne így az eddigi kód. A PHP továbbra is támogatni fogja ezeket a jelöléseket, és még az alapértelmezett beállítás kikapcsolása sem ajánlott.

Megjelent a PHP 4.2.0 - Derick Rethans jelentette be a PHP csoport nevében a rég várt kiadást. Minden változata letölthető a korábban már említett tükörszerverekről.

április 29

PHPEdit

Granc Róbert · 2002. Ápr. 29. (H), 15.55
A múlt héten a fórumban is felmerült a kérdés, hogy ki melyik PHP editort használja, vajon melyik lehet a legjobb. Ez ügyben persze nagyon nehéz állást foglalni, hiszen a szubjektív tulajdonságok mellett nagyon sokat számítanak az objektív benyomások is egy-egy szerkesztőprogram kedvenccé válásában.

Én most a múlt héten ismét új verzióban megjelenő PHPEditre szeretném felhívni a figyelmet, ennek is a legújabb 0.7.1.54-es bétaverziójára, amely a belső elnevezése szerint már a 0.8 RC2 verziószámú lenne, azaz a 0.8-as bétája.

Ez a verzió sokkal több funkcióval rendelkezik, mint a "stabil" 0.6, valamivel talán gyorsabb is, viszont (nálam) egyértelműen jelentősen stabilabb korábbi testvérénél.

Beépített debuggerrel, szintaksziskiemeléssel, kódkiegészítővel, osztály- és függvényböngészővel, stb. jelentkezik, amelyek jelentősen megkönnyítik a fejlesztést. Véleményem szerint a PhpEd fejlesztésének leállása (na jó, nem állt le, csupán kizárólag a NuSphere fizetős csomagjával szerezhető meg) után a PHPEdit az abszolút legjobb ingyenes PHP-szerkesztő. Fizetős programok között az új, 2.5-ös Zend Studiót (amelynek szintén ingyenesen tölthető le a bétaverziója) még nem láttam, de a 2.0-ról is sok pozitív véleményt olvastam a neten.

PHPEdit honlap és letöltés: www.phpedit.net
 

április 25

My_eGallery 3.0.2 -- template-k

Pal_ur · 2002. Ápr. 25. (Cs), 17.36
Sziasztok,

használja-e valaki a My_egallery 3.0.2-t, és ha igen, kísérletezett-e template-készítéssel??? Énnekem nem megy, de érdekelne :)

Köszi...
 

PHP múzeum

Granc Róbert · 2002. Ápr. 25. (Cs), 09.46
A német Mark Kronsbein (php-homepage.de) elhatározta, hogy PHP "múzeumot" létesít, ahol összegyűjti a korábbi PHP verziókat.

A "múzeumban" a PHP 1.99s-től a 4.2.0-ig számos verziót összegyűjtött már, és természetesen várja azok jelentkezését, akik esetleg olyan verzióval is rendelkeznek, amely a "múzeumból" hiányzik.

Látogatás: http://ftp.proventum.net/pub/php/
 

PHP díjak 2002

Granc Róbert · 2002. Ápr. 25. (Cs), 09.40
"A díjról

Az elmúlt években nagyon kevés szoftver fejlődött olyan hatalmas léptékkel, mint a nyílt forráskódú szkriptnyelv, a PHP. A PHP-t támogató domainek száma az elmúlt 14 hónapban megduplázódott, és elérte a 8 milliót a Netcraft és az E-Soft felmérései szerint.

Ebben az időszakban a PHP-ben írt alkalmazások száma és minősége is jelentősen megnőtt. Ma a PHP alapú alkalmazások a lehetőségek széles skáláját fogják át, akár teljeskörű IDE-t (integrált fejlesztőkörnyzet) vagy csúcsszintű, kritikus helyeken alkalmazott megoldásokat is magukba foglalva.

A PHP díj 2002 (PHP Award 2002) a kiemelkedő szoftverprojektek és termékek minőségét, használhatóságát, funkcionalitását és eredetiségét díjazva szeretné támogatni mind a nyílt forráskódú, mind a kereskedelmi PHP-s alkalmazásokat.

A PHP díj 2002 programot a Francia PHP-felhasználók Szövetsége (Association Française des Utilisateurs de PHP - AFUP) és a Német PHP Szövetség (PHP Verein) szervezi.

Kategóriák

A PHP díj a következő három kategóriában kerül kiosztásra:

  • Nyílt forráskódú (Open Source)

  • Ingyenes (freeware) valamint

  • Kereskedelmi szoftverek


Az egyéb alkategóriákat, amelyek kiemelik, hogy milyen széleskörúen használt a PHP, a nevezési határidő után jelentik majd be.

Zsüri

A nevezéseket nemzetközi szakértőkből álló csapat bírálja el.

Nevezés

Attól függetlenül, hogy csupán tetszik valakinek egy szoftver, amelyet használ, és ezért szeretné nevezni a PHP díjra, vagy saját maga egy PHP-ben írt alkalmazás szerzője: bárki nevezhet projektet."

Nevezés
 

április 24

PHP 4.2.0 & Apache 2 & Windows XP

kmarci · 2002. Ápr. 24. (Sze), 15.32
Hi!
Tegnap felraktam sorban: XP, Apache2, PHP 4.2.0

sajna a PHP nem fut?!

a furcsa hogy a PHP-ban nincs php.exe
csak php-cli.exe
próbáltam már azt is átnevezni php.exe-re de sajna semmi

a 4.1.2-es php php.exe-jét beleraktam akkor legalább a phpinfoból bejött vmi de alul szét volt csuszva.

meg 1 php csak 1x jött be amig le nem állitottam az apache-ot. az is furcsa hogy előjött egy ablak kis időre a php.exenek

a session.save_path-ot /tmp-ről átirtam c:\php\tmp re de a phpinfo még mindig /tmp-t mutat.

Kérem ide irjon akinek hasonló problémái voltak a hasonló konfiguráció telepítésénél.
Már régóta használom a php, apache duót de ez most kifog rajtam.
 

phpMyAdmin 2.2.6

Granc Róbert · 2002. Ápr. 24. (Sze), 15.15
Kicsit lemaradt a hír, vasárnap jelent meg ugyanis a phpMyAdmin, a legkedveltebb PHP-s adatbáziskezelő új változata. Az újdonságok listája a honlapon található, főleg apróbb újdonságokról és hibajavításokról van szó.

Itt jegyezném meg, hogy egy bizonyos Bakondy Péter nevű úriembernek köszönhetően egy ideje már magyar nyelven is használható az alkalmazás.

Honlap és letöltés: http://phpmyadmin.sourceforge.net/
 

április 23

CHM formátumú PHP kézikönyv, 5. minta

Granc Róbert · 2002. Ápr. 23. (K), 11.18
A .chm (azaz Windows Súgó) formátumú Windows kézikönyv átszerkesztésére irányuló kezdeményezésről már korábban is beszámoltunk, tessék visszaolvasni itt és itt.

Most az ötödik minta is letölthető az új kézikönyvből, amelyben az előző verzió(k)hoz képest újdonság a beállításokat végző külső program (php_manual_prefs.exe), skinek (különböző kinézetű felületek) használatának lehetősége, két csatolt skinnel, automatikusan linkelt funkciók minden oldalon, helyzetérzékeny menük, online funkciók.

A .chm kézikönyv csak windowson használható, ott is csak akkor, ha legalább a 4.0-s Internet Explorer telepítve van (99%-ban telepítve van).

Bővebb információ (angolul) és letöltés
 

PHP 4.2.0 részletek

Granc Róbert · 2002. Ápr. 23. (K), 11.07
Az este, miután letöltöttem és nagy nehezen bekonfiguráltam otthon az Apache 2.0.35-tel az új PHP-t, igyekeztem gyorsan megosztani veletek a telepítés menetét, így kimaradt a hírből a PHP 4.2.0 részletezése, hadd pótoljam ezt most be...