ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 11, 2017 - Fórum téma

Session biztonsági ellenőrzés

peterkerdez · 2017. Szep. 11. (H), 19.32
Sziasztok! Adott egy weboldal, amin eddig úgy ment a felhasználók session adatainak ellenőrzése, hogy a felhasználó nevét, aktivitását stb. ellenőriztem, azonban minden különálló oldalon ugyanolyan módon, az oldal elejére beillesztve a kódot. Mivel szeretném áttekinthetőbbé tenni az oldalak kódját, ezért arra gondoltam, hogy kiraknám egy külső fájlba a webrooton kívül, ahonnan a phpval require_once beolvasnám és funkcióként minden oldal elejére helyezném. Két dolog jutott eszembe:

Mi van, ha nem létezik a bekért include? Ekkor automatikusan leáll a php fordítása fatális hibával már a kód elején, tovább nem lehet használni.

Mi van, ha nem létezik a szükséges function? Ebben az esetben szintén fatális hibával le fog állni a php fordító, tovább az oldal nem használható.

A require_once esetében kézzel (saját kódon belül, nem felhasználói input) felvitt útvonallal adom meg a biztonsági ellenőrzést végző függvény fájlját.

Okoz-e biztonsági problémát ez, mire kell figyelnem ezeken kívül?

illetve

Kevésbé lesz-e biztonságos a weboldal, ha ilyen módon történik a felhasználók jogosultság vizsgálata ahelyett, hogy minden oldal elején ugyanaz a kód szerepelne? A function sessiont vizsgál, amit eddig minden oldal eleje tett meg.

Köszönöm a segítséget!