Archívum - Már 2017 - Fórum téma
március 30
html table nyomtatás több oldalra
Sziasztok!
Egy nagyméretű táblázatot kéne kinyomtatnom fejléccel együtt (minden oldalon meg kellene jelennie), de valamiért csak egy oldalt hajlandó nyomtatni, és az utolsó sort is csakrészben ha úgy jön ki...
A css:a html:
■ Egy nagyméretű táblázatot kéne kinyomtatnom fejléccel együtt (minden oldalon meg kellene jelennie), de valamiért csak egy oldalt hajlandó nyomtatni, és az utolsó sort is csakrészben ha úgy jön ki...
A css:
#Printed {
width: 100%;
height: 100%;
background: white;
}
@media print {
@page {
size: portrait;
}
header, footer, #ablakVezerles, .vezerloGomb {display:none;}
#Printed { position: fixed;top: 0;left: 0; page-break-inside:auto; }
body, html { background:white; }
table { page-break-inside:auto; }
tr { page-break-inside:avoid; page-break-after:auto; }
thead { display:table-header-group; }
}
<div id="Printed">
<table>
<thead>
<tr>
<td>fej1</td>
<td>fej2</td>
<td>fej3</td>
</tr>
<thead>
<tbody>
<tr>
<td>adat1</td>
<td>adat2</td>
<td>adat3</td>
</tr>
...
<tr>
<td>adat1</td>
<td>adat2</td>
<td>adat3</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
március 28
Silex – menőségből jeles
Az egyik fórumtémában találkoztam a Silex nevével, és gondoltam, utánaolvasok, mi is ez. Amit találtam, megdöbbentő volt.
Mivel nem önálló termék, a telepítése kézzel nehézkes, a Composert ajánlják hozzá, ami egy újabb függőség.
[code]$blogPosts = array(
1 => array(
'date' => '2011-03-29',
'author' => 'igorw',
'title' => 'Using Silex',
'body' => '...',
),
);
$app->get('/blog/{id}', function () use ($blogPosts) {
if (!isset($blogPosts[$id])) {
$app->abort(404, "Post $id does not exist.");
}
$output = '';
foreach ($blogPosts as $post) {
$output .= $post['title'];
$output .= '
Bemutatás
A honlapja szerint ez egy PHP mikro-keretrendszer, ami egy nagyon érdekes kijelentés. A githubról letöltve a forrása majdnem kétszáz kilobájt, ami azért nem mondható olyan kevésnek. De ez félrevezető, mert bizonyos részei a Symphony moduljaira épülnek, amit külön nem töltöttem le, de sejthető, hogy nem a tárhelyet fogja csökkenteni; a SecurityServiceProvider.php például a szülőjének ötven komponensére támaszkodik.Mivel nem önálló termék, a telepítése kézzel nehézkes, a Composert ajánlják hozzá, ami egy újabb függőség.
Használat
Nézzük meg az első példát (kicsit kiegészítve):[code]$blogPosts = array(
1 => array(
'date' => '2011-03-29',
'author' => 'igorw',
'title' => 'Using Silex',
'body' => '...',
),
);
$app->get('/blog/{id}', function () use ($blogPosts) {
if (!isset($blogPosts[$id])) {
$app->abort(404, "Post $id does not exist.");
}
$output = '';
foreach ($blogPosts as $post) {
$output .= $post['title'];
$output .= '
március 23
Composer package root path
Sziasztok!
Egy egyszerű dolgot szeretnék megcsinálni, és ehhez szükségem lenne egy composer package-re.
A lényeg: egy mappában összegyűjtve szeretném tárolni az általános php/laravel/html projektekhez a szükséges dolgokat, pl: gulp file example, sass alapok, appconfig js, stb. Sikerült is csinálnom egy
teszt package-et (éljen-éljen!! ), de nem sikerül belőnöm azt, hogy a telepítési mappa ne a vendorba menjen, hanem a project root részén hozzon létre egy mappát.
a composer.json jelenleg:Elvileg az extra kulcsban kéne beállítani, de még nem jöttem rá, hogy hogyan, hiába nézem a doksit, nem igazán esik le...
Ha valaki csinált már ilyet, kérem segítsen a telepítési mappa belövésével.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv:
Szobek
■ Egy egyszerű dolgot szeretnék megcsinálni, és ehhez szükségem lenne egy composer package-re.
A lényeg: egy mappában összegyűjtve szeretném tárolni az általános php/laravel/html projektekhez a szükséges dolgokat, pl: gulp file example, sass alapok, appconfig js, stb. Sikerült is csinálnom egy
teszt package-et (éljen-éljen!! ), de nem sikerül belőnöm azt, hogy a telepítési mappa ne a vendorba menjen, hanem a project root részén hozzon létre egy mappát.
a composer.json jelenleg:
{
"name": "szobek/front-end-dev",
"description": "It's a directory for my all laravel and other project. Included: examples (gulp.js, appconfig.js, etc), angular files, sass files with todos, bootstrap, jquery, moment js.",
"type": "project",
"license": "MIT",
"authors": [
{
"name": "szobek",
"email": "szobek##kukac##szobekweb.hu"
}
],
"minimum-stability": "dev",
"require": {
"php": ">=5.3.0",
"composer/installers": "~1.0"
},
"extra": {
"installer-paths": {
"front_end": ["vendor/package"]
}
}
}
Ha valaki csinált már ilyet, kérem segítsen a telepítési mappa belövésével.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv:
Szobek
március 22
Compass Sprite furcsa viselkedése
Időközben megoldódott. A compiler a ludas, a Compass használatához elegendő a watch...
.
.
.
Sziasztok!
Egy alapvetően jól működő, Sass/Compass környezetben történt ez a rendkívül furcsa anomália amire egyelőre nem nagyon találtam sehol (értsd Youtube, Google, Stackowerflow stb.) magyarázatot vagy bárkit aki találkozott volna vele.
A probléma a Compass sprite generatorral jelentkezett. Itt van egy leírás róla : https://www.sitepoint.com/css-sprites-sass-compass/ illetve itt van egy komplett project amit le lehet tölteni.
Ezt a projektet letöltöttem és a compiler (Sout-App) hibát jelzett:
Ezzel párhuzamosan a sprite kép nem jött létre.
Ezt kipróbáltuk Mac és Win környezetben két külön gépen, kipróbáltuk másik compiler használatával is, alaposan átböngésztük a kódot és a Compass idevágó dokumentációját is - semmi siker.
Viszont egy saját projectben létrejön a sprite image amellett, hogy a compiler ugyanúgy hibát jelez! Roppant furcsa. Nem találtam lényegi különbséget a két projekt kódja között, még a config.rb fájlok is lényegükben hasonlóak.
A Sass/Compass amúgy eddig hibátlanul működött, minden fájl a helyén és minden úgy van ahogy a doksi kéri. :(
Verziók:
Sass 3.4.23 (Selective Steve)
Compass 1.0.3 (Polaris)
macOS Sierra 10.12.3
Scout-App 2.12.12
Valakinek valami ötlet? :)
■ .
.
.
Sziasztok!
Egy alapvetően jól működő, Sass/Compass környezetben történt ez a rendkívül furcsa anomália amire egyelőre nem nagyon találtam sehol (értsd Youtube, Google, Stackowerflow stb.) magyarázatot vagy bárkit aki találkozott volna vele.
A probléma a Compass sprite generatorral jelentkezett. Itt van egy leírás róla : https://www.sitepoint.com/css-sprites-sass-compass/ illetve itt van egy komplett project amit le lehet tölteni.
Ezt a projektet letöltöttem és a compiler (Sout-App) hibát jelzett:
File to import not found or unreadable: icons/*.png
Parent style sheet:
screen.scss
Parent style sheet:
screen.scss
Ezzel párhuzamosan a sprite kép nem jött létre.
Ezt kipróbáltuk Mac és Win környezetben két külön gépen, kipróbáltuk másik compiler használatával is, alaposan átböngésztük a kódot és a Compass idevágó dokumentációját is - semmi siker.
Viszont egy saját projectben létrejön a sprite image amellett, hogy a compiler ugyanúgy hibát jelez! Roppant furcsa. Nem találtam lényegi különbséget a két projekt kódja között, még a config.rb fájlok is lényegükben hasonlóak.
A Sass/Compass amúgy eddig hibátlanul működött, minden fájl a helyén és minden úgy van ahogy a doksi kéri. :(
Verziók:
Sass 3.4.23 (Selective Steve)
Compass 1.0.3 (Polaris)
macOS Sierra 10.12.3
Scout-App 2.12.12
Valakinek valami ötlet? :)
szövegdoboz
Sziasztok. Volna egy problémám. Adott egy üzenet küldő rendszer, amit szeretnék az az hogy hogyan lehetne megoldani, mindegy hogy java html vagy php, hogyha a felhasználó kap egy üzenetet akkor egy fix helyen az oldalon felugrik egy szövegdoboz amiben az adott jelzés pl: jött egy üzeneted megjelenik, és pár másodperc vagy refres esetén eltűnik a szövegdoboz. Előre is köszönöm a válaszokat, amennyiben kapok :)
■ március 18
Login rendszer felépítése
Sziasztok!
Régóta próbálkozok egy login rendszer létrehozásával. Olvastam sokat a biztonságról, elméletben ezen részek meg is vannak. A bajom a belépett felhasználó azonosításával, a session/cookie-val van. Sok cikket elolvastam(itt a weblaboron is) azzal kapcsolatban is, de vannak homályok. Reménykedek, hogy itt tudtok segíteni. (Mgj.: Nem vagyok profi, csak hobbi szinten programozgatok).
Én úgy gondoltam, hogy belép a felhasználó, elmentek egy SESSION[] változóban egy adatsort(session_id, ip, user_agent, hoszt...) Majd ezt ellenőrzöm(adatbázis alapján), hogy létezik-e és megfelelő-e az adatsor. Ez ugye akkor szűnik meg, ha kilép a felhasználó, vagy bezárja a böngészőt. Ehhez az kell, hogy minden oldal elején kell indítanom egy session_start()-ot. Ha eddig nagyjából jól gondolkodtam, akkor nem értem minek a cookie? Azt mire használja minden oldal?
■ Régóta próbálkozok egy login rendszer létrehozásával. Olvastam sokat a biztonságról, elméletben ezen részek meg is vannak. A bajom a belépett felhasználó azonosításával, a session/cookie-val van. Sok cikket elolvastam(itt a weblaboron is) azzal kapcsolatban is, de vannak homályok. Reménykedek, hogy itt tudtok segíteni. (Mgj.: Nem vagyok profi, csak hobbi szinten programozgatok).
Én úgy gondoltam, hogy belép a felhasználó, elmentek egy SESSION[] változóban egy adatsort(session_id, ip, user_agent, hoszt...) Majd ezt ellenőrzöm(adatbázis alapján), hogy létezik-e és megfelelő-e az adatsor. Ez ugye akkor szűnik meg, ha kilép a felhasználó, vagy bezárja a böngészőt. Ehhez az kell, hogy minden oldal elején kell indítanom egy session_start()-ot. Ha eddig nagyjából jól gondolkodtam, akkor nem értem minek a cookie? Azt mire használja minden oldal?
március 15
Cikkek #n
Sziasztok,
látom indul próbálkozás hírlevélre, sok sikert kívánok hozzá, de a valódi, érdekes tartalmakkal kapcsolatban várható valami változás?
- Van / lesz értelmesen használható szerkesztő a jelenlegi bbcode-os helyett? (Ezen biztosan nem írnék cikket.)
- Ha tervben sincs, segíthetek egyet összedobni? (Szívesen tenném, hogy végre legyenek cikkek.)
- Várható bármiféle javulás a szerkesztőség terén? (Több, aktívabb szerkesztő, stb)
- Ha most írnék egy (több) cikket (ötlet van, tegyük fel, hogy értelmes felület is), akkor az kikerülne egy héten belül?
- Nektek, még valamennyire aktív weblaborosoknak mire van / lenne ezeken kívül szükségetek ahhoz, hogy újra érdekes cikkeket / tartalmakat írjatok?
Előre is köszönöm a válaszokat.
■ látom indul próbálkozás hírlevélre, sok sikert kívánok hozzá, de a valódi, érdekes tartalmakkal kapcsolatban várható valami változás?
- Van / lesz értelmesen használható szerkesztő a jelenlegi bbcode-os helyett? (Ezen biztosan nem írnék cikket.)
- Ha tervben sincs, segíthetek egyet összedobni? (Szívesen tenném, hogy végre legyenek cikkek.)
- Várható bármiféle javulás a szerkesztőség terén? (Több, aktívabb szerkesztő, stb)
- Ha most írnék egy (több) cikket (ötlet van, tegyük fel, hogy értelmes felület is), akkor az kikerülne egy héten belül?
- Nektek, még valamennyire aktív weblaborosoknak mire van / lenne ezeken kívül szükségetek ahhoz, hogy újra érdekes cikkeket / tartalmakat írjatok?
Előre is köszönöm a válaszokat.
március 11
Spam
Napjában többször is ránézek az oldalra és látom hogy időnként megjelennek felhasználók fura nevekkel, akik itthagynak pár nem ide tartozó hirdetést és azzal vége a weblaboros pályafutásuknak. Szerencsére ezek elég hamar el is tűnnek, mert van aki kiszűrje ezeket a kéretlen tartalmakat. Továbbgondolva ezt az egészet, nem volna-e ésszerűbb (nem ismerem a drupalt, de csak meg lehet oldani) az újan regisztrált felhasználók első, vagy első pár bejegyzését csak admin jóváhagyása után megjeleníteni? Igaz, ugyanannyi munka az adminoknak, viszont szerintem kisebb arcvesztés a weblabornak. Előbb-utóbb csak-csak elszoknak innen, ha látják hogy nem éri meg itt próbálkozni. Szerintetek?
■ március 9
mysql joinra szűrés
Sziasztok!
Van 3 táblám, amik LEFT JOIN-al vannak összekapcsolva.
A Tabla1 és Tabla2 kapcsolatával nincs gond, viszont a Tabla3 több sornyi adatot tartalmazhat, amit szűrnöm kell, hogy csak bizonyos sorok jelenjenek meg, és abból az egyik oszlop adatait összekéne adni soronként.
Próbálkoztam ezzel a paranccsal:Valamiért csak az első sort hajlandó visszaadni, holott a Tabla1 összes sorára szükségem lenne.
Pl.:
Tabla1 tartalma:Tabla2 tartalma:Tabla3 tartalma:A kapott eredménynek így kellene kinéznie:
■ Van 3 táblám, amik LEFT JOIN-al vannak összekapcsolva.
A Tabla1 és Tabla2 kapcsolatával nincs gond, viszont a Tabla3 több sornyi adatot tartalmazhat, amit szűrnöm kell, hogy csak bizonyos sorok jelenjenek meg, és abból az egyik oszlop adatait összekéne adni soronként.
Próbálkoztam ezzel a paranccsal:
SELECT t1.*, t2.`Data1`, IFNULL(SUM(t3.`Numb`),0) AS `Numb`
FROM Tabla1 t1
LEFT JOIN `Tabla2` t2 on t2.`Tabla1Id` = t1.`Id`
LEFT JOIN `Tabla3` t3 on t3.`Tabla1Id` = t1.`Id` AND t3.`Status` = 3
Pl.:
Tabla1 tartalma:
Id | Data
---|-------
1 | data1
---|-------
2 | data2
---|-------
3 | data3
Id | Tabla1Id | Data1
---|----------|-------
1 | 1 | data1
---|----------|-------
2 | 2 | data3
Id | Tabla1Id | Numb | Status
---|----------|------|--------
1 | 1 | 3 | 0
2 | 1 | 2 | 1
3 | 2 | 7 | 3
4 | 1 | 6 | 3
5 | 2 | 2 | 4
6 | 1 | 1 | 1
Id | Data | Data1 | Numb
---|-------|-------|------
1 | data1 | data1 | 5
2 | data2 | data3 | 7
3 | data3 | NULL | 0
március 2
PHP 7.1 array kezelés
Sziasztok!
Ubuntu Server 16.10-en van fent php 7.1. Php7.0-nál még tökéletesen működött:Ezt a hibát dobja:
Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in
■ Ubuntu Server 16.10-en van fent php 7.1. Php7.0-nál még tökéletesen működött:
class valami {
protected $var = array();
public function method( $data ) {
...
foreach( $data as $value ) {
$var[] = $value;
}
...
}
}