ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jan 2011 - Blog bejegyzés

január 27

Időgazdálkodás és a Pomodoro technika előadás

Eddie · 2011. Jan. 27. (Cs), 14.49

A Docler Akadémia soron következő eseményén az időgazdálkodásról lesz szó. Az előadás során megismerhetünk számos káros hatást, amelyekkel nap mint nap szembesülünk (és lehet hogy még nem is tudunk róluk), és hallhatunk néhány egyszerű trükköt, hogy hogyan lendüljünk át ezeken.

Az általános elvek mellett lesz szó ezek gyakorlati alkalmazásáról is, a Pomodoro elnevezésű technika segítségével.

január 26

Node.js a budapest.js-en

Török Gábor · 2011. Jan. 26. (Sze), 12.37

A budapesti JavaScript fejlesztők legutóbbi két szakmai találkozóján is téma volt a Node.js. Novemberben Bártházi András a susmus.hu kapcsán ismertette tapasztalatait a szerver oldali JavaScriptről, míg januárban Galiba Péter vezényelt le másfél órás eszmecserét a Node.js-ről.

Januárban még egy alkalommal, 31-én, hétfőn találkozunk egy kötetlen beszélgetés keretében.

január 25

Gondolatok egy megöregedett webkeresőről

Török Gábor · 2011. Jan. 25. (K), 16.28
A nemrégiben megrendezett Superseo konferencia és a Google hanyatlásával ijesztegető publikációk kapcsán jutott eszembe az, hogy egy dolgot megkérdeznék a Google-től: a webkeresőjüket fejlesztik még vagy egész más piacokra koncentrálnak?

január 23

Usability elvek gyakorlati alkalmazása – előadás

Schmidi · 2011. Jan. 23. (V), 03.21


A Docler Akadémia soron következő eseményén ismét a felhasználói felületekkel foglalkozunk. A usability alapjait bemutató előadás folytatásaként 2011. január 25-én kedden este fél 7-től gyakorlati megközelítésben vizsgáljuk meg a weboldalakra vonatkozó irányelveket.

január 18

Logót kap a HTML5

Joó Ádám · 2011. Jan. 18. (K), 21.03

Úgy tűnik, a W3C-nél is meghallották az idők szavát, és a piac más platformjaival felvéve a versenyt valódi márkát akarnak építeni a HTML5 köré, mely ennek jegyében már saját logót is kapott.

január 17

Meghasonlás

Joó Ádám · 2011. Jan. 17. (H), 17.40

A reggeli fekete mellett ma a jól tesztelhető kód követelményein töprengtem. Nem tűnt túl laza kapcsolásnak a vezérlőben rögzíteni a modellosztály fájlnevét. Ami azt illeti, egy modellosztály nevét magát sem tűnik jó ötletnek rögzíteni, hisz bármikor felmerülhet az igény másik használatára, rögtön teszteléskor.

De ha már itt tartunk: ezen gondolatmenet mentén egyáltalán nem tűnik okosnak osztályokat nevesíteni, még a szülőét sem. Miért is ne adódhatna úgy, hogy ugyanazon osztállyal idővel egy másikat szeretnék kiterjeszteni? Így aztán persze az osztályoknak nevet adni is okafogyottá válik.

január 7

Nagy terhelésű rendszerek cikksorozathoz kapcsolódó előadás

janoszen · 2011. Jan. 7. (P), 11.13

Itt a Weblaboron született három cikk a nagy terhelésű rendszerek fejlesztése témakörében. Ez inspirálta a soron következő Docler Akadémia előadást.

Az előadás 2011. január 11-én 18.30-kor kezdődik, a cikkeket kiegészítendően a fő hangsúlya az alkalmazás üzleti és műszaki tervezésén lesz.

január 5

budapest.js januárban

Török Gábor · 2011. Jan. 5. (Sze), 11.15

Az év első budapesti JavaScript-fejlesztői találkozóját január 17-én, hétfőn 19 órai kezdettel tartjuk. A helyszín a Colabs. A meetup témája a Node.js, a témavezető Galiba Péter (Poetro). Ízelítőként ajánlom Poetro a Weblaboron publikált Node.js alapok c. dolgozatait. A találkozót Lay Andrásnak köszönhetően szalagra rögzítjük.

január 4

Piwik 1.1 – nyílt forráskódú webanalitika már magyarul is

kaixo · 2011. Jan. 4. (K), 15.54
A Piwik egy nyílt forráskódú látogatottsági statisztikai (webanalitikai) rendszer, melynek kifejezett célja open source alternatívát felmutatni a Google Analytics jelenlegi és jövőbeli felhasználóinak. Mai napon bejelentett 1.1-es verziója a magyar felhasználók számára egy, a release note-ból ki nem bogarászható újdonságot is tartalmaz, ugyanis immár teljesen lefordított magyar nyelvű felülettel is rendelkezik.