ugrás a tartalomhoz

Archívum - Feb 2011 - Blog bejegyzés

február 27

Társszerkesztők a Weblaboron

Török Gábor · 2011. Feb. 27. (V), 16.25

A Weblabor ökoszisztémájának rugalmasabbá tétele érdekében az alábbi változásokat vezetjük be.

február 20

Schmidt Zoltán: Usability tesztelés

Schmidi · 2011. Feb. 20. (V), 13.18

A Docler Akadémia soron következő eseményén ismét a felhasználói felületekkel foglalkozunk. A usability sorozat lezárásaként 2011. február 22-én kedden este fél 7-től a tesztelés lesz a témánk.

A korábbi előadásokban többször elhangzott, hogy a felhasználókat célszerű bevonni a tervezési folyamatba. Kiemeltem, hogy a lehető legkorábban el kell kezdeni a terveink gyakorlati tesztelését is, arról azonban nem esett szó, hogy mindez hogyan lehetséges.

február 13

Egységtesztelés és függvény hossz kapcsolata

inf · 2011. Feb. 13. (V), 15.35

Sok könyben olvastam már, hogy 10-20-50 sor az ideális függvény/metódus hossz, és hogy egy osztályban 8-10-15 metódusnál ne legyen több. Persze mindenki kicsit mást ír, de a lényeg ugyanaz, van egy ideális függvény/metódus hossz és osztály méret.

február 11

HTML5-re tér át a Dojo

Török Gábor · 2011. Feb. 11. (P), 07.52

A Dojo a JavaScript keretrendszerek közül leginkább azzal tűnik ki, hogy widget komponenseit deklaratívan, a HTML markupban is lehetséges konfigurálni bárminemű szkript programozás nélkül. Ezt a fejlesztők nem szabányos HTML attribútumok bevezetésével oldották meg, amiért rendre bírálat érte a projektet. (A jogosság megvitatásától itt most tekintsünk el.)

február 10

A CommonJS modul felületére tér át a Dojo

Török Gábor · 2011. Feb. 10. (Cs), 16.45

A CommonJS modul mintája mára már de facto JavaScript modul formátum. Szinkron betöltésre épít. Ezt használja például a Node.js. Kidolgozták mellette a Module Transport Format ajánlást, amely callback alapú modul kezelést valósít meg. A szinkron formátumra épül, ahhoz lényegében csak egy burkoló a kompatibilitás végett. Több lehetséges változat közül végül a Transport/C nyert teret, amelyet Asynchronous Module Definition (AMD) névre kereszteltek. Ezt a felületet implementálja a RequireJS is.

február 9

budapest.js februárban

Török Gábor · 2011. Feb. 9. (Sze), 18.06

Két hét múlva, 21-én, hétfőn este esedékes a JavaScript fejlesztők februári budapesti találkozója. A helyszín ezúttal a Ten Minutes Café, hogy a meetup kellemesen egybe köthető legyen a sörözéssel. Három szakmai előadással neveztetek: Farkas Máté a JavaScript strict módjáról beszél, amelyről nemrég postázott blogmarkként egy összefoglalót, de a teljesítmény vonzatáról már korábban is értekezett; Szász Tibor az általa kedvelt MooTools JavaScript keretrendszert mutatja be; Neumark Péter pedig Postlock nevű lockless concurrency függvénytárjáról mesél. RSVP!

február 3

A zsigeri félelem mindentől, ami nyílt

Joó Ádám · 2011. Feb. 3. (Cs), 10.50

Böngészőháborúk, mozgóképfront, 2011. február. A Mozilla és az Opera sosem támogatta, a Google pedig az imént jelentette be, hogy elhagyja a H.264 támogatását.

A Microsoftnál, mi tagadás, nem késtek sokat a válasszal, úgy tűnik erre van kapacitás: a decemberben közzétett Firefox bővítmény után kiadták H.264 kiterjesztésüket Chrome alá, miközben a VP8-at továbbra sem értelmezi natívan minden idők leggyűlöletesebb szoftverének kilencedik földi inkarnációja.