ugrás a tartalomhoz

Gondolatok egy megöregedett webkeresőről

Török Gábor · 2011. Jan. 25. (K), 16.28
A nemrégiben megrendezett Superseo konferencia és a Google hanyatlásával ijesztegető publikációk kapcsán jutott eszembe az, hogy egy dolgot megkérdeznék a Google-től: a webkeresőjüket fejlesztik még vagy egész más piacokra koncentrálnak? Tudniillik elég hosszan a legjobb keresési találatokat hozta a Google. Iparág épült ennek kiaknázására (illetve kijátszására). Az utóbbi időkben viszont mintha megöregedett volna a webkereső. Először kipróbálta azt, hogy mi lenne, ha kevesebb találatot adna, de cserébe micsoda fotókat meg videókat (universal search). Aztán azzal próbált meg engem elkápráztatni, hogy a keresőszó gépelésekor el kezdte találgatni, hogy mire kereshetek (auto suggest). És volt, hogy eltalálta! Most pedig ott tartunk, hogy szegény webkereső, mintha a hallása sem volna a régi, visszakérdez, hogy jól értette-e a keresőszót (did you mean?), majd egy teljesen más kifejezésre vonatkozó találati listát dob elém. Régen még a szakik módjában állt a keresést feltúrbozni „haladó” karakterekkel, jelen sorok keltekor pedig az exact match holmi nosztalgikus terminus, lehetetlen rávenni a Google-t, hogy pontosan arra keressen, amit én beírok. Erre mondta legutóbb egy barátom, hogy amúgy mi szükség van még egyáltalán a Google-re (értsd: a webkeresőre) a Facebook meg a Stack Overflow mellett. És ezen a helyzeten nem biztos, hogy a report spam gomb érdemben segít. 
1

Lázadó fiatal hippikből konzervatív középkorúak lettünk

ern0 · 2011. Jan. 25. (K), 18.22
A Google is. Mondjuk a black hat SEO miatt nem lehet abbahagyni a kereső karbantartását, viszont kísérletezni nem muszáj, csak lehet, óvatosan.

Azért azt elmondom, ha egy keresőbe, egy sm site-ba (Facebook) vagy egy közösségi irányított fórumba (StackOverflow) lenne lehetőségem belevásárolni, én a keresőt választanám leginkább, és legkevésbé a sm site-ot.
2

http://googleblog.blogspot.co

Tyrael · 2011. Jan. 25. (K), 18.59
did you mean? evek ota van elgepelesekre, vagy nem ertem.

http://googleblog.blogspot.com/2011/01/google-search-and-search-engine-spam.html
ha meg nem olvastad volna.

Tyrael
3

Igen, évek óta van

Török Gábor · 2011. Jan. 25. (K), 19.21
Igen, évek óta van elgépelésre, de régen előbb az én keresőszómra keresett, és felajánlott egy szerinte helyesebbet, most pedig arra keres automatikusan, ami szerinte helyes, és utána ajánlja fel, hogy rákereshetek arra is, amit eredetileg beírtam. Csak azért, mert két, valamilyen illesztő algoritmus szerint hasonló string közül az egyik statisztikailag jóval terheltebb, egyáltalán nem biztos, hogy azt keresed, vagy hogy a másik tényleg helytelen.
8

http://www.google.com/search?

Tyrael · 2011. Jan. 26. (Sze), 10.21
http://www.google.com/search?q=expolsion&btnG=Search
nekem most is a hibasra dobja a talalatokat, es csak felajanlja a helyes spellingre valo keresest.
nalad melyik kulcsszora mukodik maskepp?

Tyrael
11

több szavas kifejezés

Török Gábor · 2011. Jan. 26. (Sze), 11.14
Például weblabro. Életszerűtlen példa, de nagyon gyakran belefutok ebbe főleg olyan esetekben, amikor többszavas keresőkifejezést használok pont azért, mert egy speciális esetre keresek, ergo kevés találat lesz, és emiatt a statisztikailag jóval terheltebb kifejezésre ad előbb találatot inkább. Idézőjeles keresésnél detto.
12

aham, tehat valoszinuleg

Tyrael · 2011. Jan. 26. (Sze), 11.21
aham, tehat valoszinuleg akkor, ha csinalja ezt, ha nagyon keves talalat lenne (weblabro 17 db), meg nem talalkoztam ezzel a jelenseggel.

Tyrael
21

Sokhoz képest

Török Gábor · 2011. Feb. 1. (K), 17.15
Igen, és a keveset a többséghez képest határozza meg. Most futottam bele, azért is írom: dikk osx-re automatikusan a disk osx-re keres, mert a Dikkre csak 13 800 találat van, míg diskre nyilván milliós nagyságrendű.
22

Nem is a találat szám, inkább

Török Gábor · 2011. Május. 6. (P), 10.19
Nem is a találat szám, inkább a keresési volumen lehet a mérője.

Most találtam ezt: http://twitpic.com/3wf5f9

Az ups ügyfélszolgálatot korrigálja upc-re, holott az ups-esre ~110 000, upc-re ~45 000 találat.
23

Lehet, hogy...

vbence · 2011. Május. 6. (P), 11.24
Lehet, hogy az UPC-re többen szeretnek panaszkodni az ügyfélszolgálatán, mint a UPS-re (szerintem reálisan hangzik :)
4

Pluszjellel lehet exact

tgr · 2011. Jan. 25. (K), 20.38
Pluszjellel lehet exact matchelni már régóta.

A "Facebook mellett" terminust nem tudom értelmezni: mi az, amiben a Facebook kiváltotta a Googlet, vagy bármilyen más értelmes szolgáltatást? A social networking site-ok nagyon jók abban, hogy kielégítsenek olyan igényeket, amik a hatalomra jutásuk előtt nem léteztek, na de információt keresni Facebookkal? Ugyan már.
5

Nemrég volt egy érdekes

Török Gábor · 2011. Jan. 25. (K), 23.21
Nemrég volt egy érdekes felvetés az, amely az RSS visszaszorulását vizionálja a Facebook hírfolyamának az ellenében: a Facebook hírfolyama nem más, mint előszűrt, értékelt tartalom csatorna.

A + jelet nem értem, úgy tudom az idézőjel való a pontos egyezés jelzésére.
6

Mindkettő jó rá, de a +

tgr · 2011. Jan. 26. (Sze), 01.45
Mindkettő jó rá, de a + agresszívebb, letiltja pl. a did you meant is.
7

Google nyelv

kayapo · 2011. Jan. 26. (Sze), 09.01
Látom sok mindent tudtok, de nem mindent.
A google -ről az a véleményem, hogy az üzletpolitikájuk épp úgy sújtja (szerintem sokkal inkább), mint a spam oldalak megjelenése a kereső találatokat.

A jelölések:
"pontos egyezés"
+ legyen benne a találatban
- NE legyen benne a találatban
OR ez VAGY az legyen benne a találatban
AND ez ÉS az legyen benne a találatban (a + nál alacsonyabb a relevanciája)
site: ezen az oldalon akarok keresni
allinurl: legyen benne az urlben

És ezek kombinálhatók is, tehát: "Debian GNU/Linux" AND "PHP 5.3" -site:experts-exchange.com
9

ha valaki hasznalta mar az

Tyrael · 2011. Jan. 26. (Sze), 10.39
ha valaki hasznalta mar az advanced search-ot, akkor ezekkel tisztaban van, imho.
http://www.google.com.au/advanced_search
http://www.google.com.au/support/websearch/bin/answer.py?answer=136861
ami valtozas tortent a keresoalgoritmusban (probald ki), hogy ha tobb kifejezest adsz meg, akkor mostanaban mar csupa olyat listaz elol, amiben nem szerepel az osszes kifejezes, regebben nem igy volt imho.
tehat regebben mindenfele ugyeskedes nelkul, beirtal 2-3 kulcsszot, es olyan talalatokat kaptal, ami lehetoleg az osszes szot tartalmazta.
mostanaban viszont egy tobb kulcsszobol allo keresesnel valahogy kissebb sullyal esik latba hogy tartalmazza a talalat az osszes kulcsszot.

Tyrael
10

Pontos egyezés

Joó Ádám · 2011. Jan. 26. (Sze), 11.09
A baj, hogy az a pontos egyezés egyáltalán nem pontos.
13

Fejlesztik

Schmidi · 2011. Jan. 26. (Sze), 11.54
Szerintem a "fejlesztik még" kérdésre pont Te adtad meg a választ: universal search, auto suggest, did you mean, stb.

Az irány viszont más, mint amit Te jelen esetben "elvársz".

Szerintem ahogy egyre többen használták a keresőt, úgy próbáltak meg ők a legtöbb felhasználónak megfelelni. A legtöbb felhasználó, mint célközönség viszont nagyon nagy részben tartalmaz olyan "átlagusereket", akiknek ilyen módszerekkel kell segíteni abban, hogy megtalálják amit keresnek, mert maguktól nehezebben jönnek rá, hogy mik a releváns kulcsszavak, kifejezések.

Viszont azzal, hogy megpróbálnak minél inkább univerzálisan, a legtöbb usernek megfelelően működni, pont azokat az igényeket bírálják felül, amiket te megfogalmaztál: nem arra keres, amit beírtál, hanem arra, amit szerintük keresni szeretnél.
14

Egyetértek veled. A poszt

Török Gábor · 2011. Jan. 26. (Sze), 12.21
Egyetértek veled. A poszt szándékosan csipkelődős, és tisztában vagyok azzal is, hogy hatalmas erőfeszítést tesznek a webkereső jobbá tétele érdekében. Mindazon által annak veszélyét igyekeztem artikulálni, amikor az általad megjelölt felhasználói csoport eredményesebb kiszolgálása érdekében sokszor rosszabb találatokat adnak, hiszen úgysem azt keresed.
16

Tendencia

Joó Ádám · 2011. Jan. 26. (Sze), 17.11
Sajnos ez tendencia. Eklatáns példa rá az URL-sáv, amibe immár mindent belezsúfolnak. Oktatás helyett a tudatlanságot kiszolgálni, nagyon veszélyes irányba kanyarodhat az egész társadalom.
17

a chomre kapcsan lathattuk,

Tyrael · 2011. Jan. 26. (Sze), 18.44
a chomre kapcsan lathattuk, hogy a cimsavbol kifele is kerulnek a dolgok (protokoll), illetve mintha azt olvastam volna, hogy az RSS ikon ki fog kerulni a 4-es FF-bol(marmint a cimsorbol), mert annyira keves user hasznalja...

Tyrael
18

Tudatlanság

Schmidi · 2011. Jan. 26. (Sze), 18.54
Így van, erről írtam már korábban. Van a végén egy érdekes - de elég elszomorító - videó is: http://webgondolat.blog.hu/2010/07/09/mese_az_atlagos_felhasznalorol
19

eklatáns?

Hodicska Gergely · 2011. Jan. 30. (V), 04.27
Eklatáns? Kurvulsz? :P (és a szép magyar nyelv?)
15

Hülyéknek áll a világ

ern0 · 2011. Jan. 26. (Sze), 14.44
Fogunk még örülni az 1-gombos világnak, amikor bevezetik a 0-gombosat!
20

:) végigolvasva a

virág · 2011. Jan. 30. (V), 09.43
:) végigolvasva a kommenteket, az az érzésem támadt, hogy ez a téma és ezek a hozzászólások szinte iskolapéldái lehetnének azon közhely alátámasztásának, hogy a programozók képtelenek a felhasználók fejével gondolkodni, a kommentek vége felé már-már apokaliptikus víziók keletkeztek arról, hogy a csúnya Google igyekszik megfelelni a felhasználók igényeinek, ebből pedig ugyebár az következik, hogy az ellenség (= a Gonosz felhasználók szörnyű tömegei) elrontják az internetet és nemsokára már csak egy nagy gomb lesz amit nyomkodni kell. :) Bocsánat a viccelődésért, remélem nem sértett senkit!