ugrás a tartalomhoz

Archívum - Feb 2004

február 29

Yahoo - Google szakítás

Hojtsy Gábor · 2004. Feb. 29. (V), 17.11
Hivatalosan múlt hét kedden fél tízkor kapcsolta le a Yahoo a Google találatok listázását keresője eredményei között. Ezzel a régóta előrejelzett válás beteljesedett, a Yahoo tájékoztatása szerint immár saját kereső-technológiája állítja elő a találatok listáját. Kérdés, hogy ez árt-e a Google dominanciájának, vagy éppen segíti azt, illetve mindezek után mi várható.

február 28

Internet Explorer hibák - és megkerülésük

Hojtsy Gábor · 2004. Feb. 28. (Szo), 11.33
Aki CSS alapú grafikai tervezésre adja a fejét, az elég hamar szemben találja magát azzal az érzéssel, hogy az Internet Explorer minden lehetséges ponton keresztbe akar tenni a szabványokat követő tervezőnek. A legismertebb IE hibák gyűjteményét és azok megkerülő megoldásait állította össze a PositionEverything oldal szerkesztője, hogy nekünk már ne kelljen keresgélni. Az oldal természetesen folyamatosan frissül, ezért érdemes eltenni a kedvencek közé.
 

február 27

Google Guide - interaktív keresési útmutató

Hojtsy Gábor · 2004. Feb. 27. (P), 13.39
A Google keresőt egyszerű kezelni, végülis csak egy alapvetően szöveges beviteli mező használatát kell megtanulnunk hozzá. A kereső fejlesztői azonban egyre inkább arra törekednek, hogy a Google beviteli mezője a web parancssorává váljon, azaz olyan legyen, mint a korai időkben a karakteres terminálok parancssora: az egyszerű út, amin minden elintézhető.

Persze nem csak az az egy beviteli mező létezik, és a fejlett keresés beállításai is külön gyakorlatot igényelnek. Már az Altavista dominanciája idején is sokan panaszkodtak a helytelen találatokra, a Google térnyerésével a javított algoritmusok azonban ezt a problémát egy ideig elkerülték. Az egyre nagyobb mennyiségű leindexelt tartalom azonban újra előhozta ezt a bírálatot. Pedig ha jól ki tudjuk használni a szűkítésekre adott lehetőségeket, akkor sokkal jobb találatokat érhetünk el, végső soron jobban kihasználva az időnket. Ebben segít a Google Guide.

Hiperlinkek és a CSS

Bártházi András · 2004. Feb. 27. (P), 10.01
A CSS 3-as verziója (legalábbis a jelenlegi munkaváltozatok) rendkívül figyelemreméltó újdonságokkal bír(nak). A CSS kiválasztókat, tulajdonságokat területek szerint modulokra bontották, így a fejlesztés külön ágakon folyik. Most jelent meg az egyik, a hiperlinkekkel foglalkozó modul munkaváltozata.

február 26

Akcióban a Mozilla "Visual Identity" csapata

Bártházi András · 2004. Feb. 26. (Cs), 13.09
A Mozilla grafikus tervezői csapata a Firefox 0.8 megjelenésével debütált. Átfogó és egységes márkakép kialakítása a céljuk, melynek első lépései a Firefox ikonjaiban testesülnek meg.

Komoly ráncfelvarrások a Perlen, avagy közeleg a 6-os verzió

Bártházi András · 2004. Feb. 26. (Cs), 09.01
"A modern szkript nyelvek nagypapája alapos ráncfelvarráson esik át mostanában. A Perl, a magas szintű programozási nyelvek egyikeként alapvető szerepet játszott az internet létrejöttében annak korai szakaszaiban, most pedig alapvető felújításon esik keresztül a szerzője, Larry Wall és a Perl fejlesztői közösség kezei alatt."

február 25

PostgreSQL magyar collate?

coder · 2004. Feb. 25. (Sze), 19.38
Sziasztok!
PostgreSQL 7.4.1-et használok debian linux alatt, és kb. 3-4 óra szerencsétlenkedés után sem tudtam elérni hogy magyar ÁBC szerint rendezzen.

Pl. egy ilyen kérésre: SELECT nevek FROM db ORDER BY nevek ASC;
össze-vissza keverednek az ékezetes betűk. Pl. az "ő" az "m" előtt van, és hasonló vicces dolgok.

Az adatbázist az "initdb --locale hu_HU --lc_collate hu_HU -E unicode" paranccsal inicializáltam.

Mi lehet a gond?
 

Konferencia a jövő technológiáiról - most

Bártházi András · 2004. Feb. 25. (Sze), 15.42
A Nemzeti Digitális Adattár Programiroda és a World Wide Web Consortium (W3C) Magyar Iroda rendezésében 2004. február 26-án, csütörtökön 09:00-17:00 óráig "Nyitott archívumok, Nemzeti Digitális Adattár, ontológiák" című műhelykonferenciát rendez. Az esemény helyszíne az MTA SZTAKI Kende utcai tanácsterme (1111 Budapest, XI. Kende u. 13-17. Tanácsterem, alagsor).

Megjelent a Mozilla 1.7a

Bártházi András · 2004. Feb. 25. (Sze), 14.03
Megjelent a Mozilla alkalmazáscsomag 1.7 alfa változata. Újdonságai közé tartozik a továbbfejlesztett popup blokkolás, több személyiség (név/e-mail cím) egy accounttal történő használata a levelezőben, továbbá számos kisebb-nagyobb javítás a felhasználói interfészben.

Gyorstelepítő PHP 5-tel

Hojtsy Gábor · 2004. Feb. 25. (Sze), 09.48
Sokan vannak, akik türelmetlenül várják a PHP 5 megjelenését. Nem érdemes azonban sürgetni a véglegesítési folyamatot, hiszen a gyorsabb munka nem biztos, hogy ugyanarra a minőségre vezet. A PHP 5-ben még az elmúlt napokban is olyan javítások, simítások jelentek meg, melyek fontosak egy éles szerveren történő üzemeltetésnél. Ha azonban csak saját programjaink ellenőrzésére, esetleg a PHP 5 újdonságainak kipróbálására van szükségünk, már erre a célra is rendelkezésre áll gyorstelepítő-készlet.