ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jan 2004

január 31

Livedocs - a PHP dokumentáció jövője

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 31. (Szo), 13.17
A PHP dokumentáció forrása XML formátumban tárolódik, melyet különböző általános célú eszközökkel konvertáljuk a célformátumokra (HTML, PDF, CHM). A dokumentáció óriási mérete a fordítók dolgát vliágszerte megnehezíti az új fordítások ellenőrzésében, ráadásul a HTML verzió generálását is nagyon lassúvá teszi. Ezért állt elő Wez Furlong a Livedocs nevű dokumentáció prezentációs eszközzel, ami közvetlenül végzi el az XML-ből HTML-be konvertálást, az eredményt pedig szükség esetén gyorsítótárazza. Működő változatok már elérhetőek...

január 30

Színes Dobozok - CSS alapú weboldal tervezés

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 30. (P), 10.30
A "Színes dobozok" (Colored boxes) egy CSS alapú weboldal tervezési ismertető címe, mely egy igen alaposan kifejtett leírás arról, hogyan készíthetünk CSS-t alkalmazó weboldalt az alapoktól kezdve. Az ismertető egy grafikus tervvel indul, majd megmutatja, hogyan érdemes elkülöníteni a szerkezeti elemeket, miképpen tudjuk pozícionálni a tartalmakat a kívánt vizuális hatás eléréséhez.

Egyszerű trükkök űrlapok építéséhez

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 30. (P), 07.26
A Sitepoint.com oldal jelentette meg nemrég Simon Willison újabb cikkét, mely ezúttal egyszerű JavaScript ötleteket ad űrlapjainkhoz. Néhány tipp eléggé drasztikusan beleavatkozik az űrlapok megszokott működésébe, ezért néhány olvasó szkeptikusan fogadta a javaslatokat, és azt ajánlották másoknak, hogy vigyázzanak arra, hogy kevesebb 'meglepetést okozzanak' a felhaszálóknak, hiszen azzal akár mindnen igyekezet ellenére is használhatatlanabbá válhatnak a formok. Nézzük a tippeket.

január 29

ADOdb Pythonra

Granc Róbert · 2004. Jan. 29. (Cs), 16.21
John Lim, az ADOdb fejlesztője újabban a Python nyelvvel is közelebbi kapcsolatba került munkája során. Mivel nem talált a Pythonban használható, az ADOdb akár csak megközelítő funkcionalitásával is rendelkező programot (a Python DB API-ja csak minimális felületet nyújt), szinte természetes volt lépése: átkonvertálta az ADOdb-t (legalábbis egy részét) erre a platformra is.

404-es hibák kezelése intelligensen

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 29. (Cs), 13.32
Amennyiben egy felhasználó olyan oldalt kér le webhelyünkről, mely nem létezik, 404-es hibát generál, mely hatására a szerver beállításától függően valamilyen hibajelzést kap erről. Amennyiben olyan ingyenes szolgálatóra vagyunk szorulva, ahol a 404-es oldalak valamilyen portál honlapjára irányulnak, akkor nem sokat tudunk hasznosítani az 'A List Apart' újabb cikkéből. Ha azonban saját 404-es oldalt készíthetünk, akkor mindenképpen megéri átfutni a tanácsokat.

Keressük a Weblabor új szlogenjét!

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 29. (Cs), 08.17
Rengeteg ötletünk volt a Weblabor új szlogenjére, de inkább úgy döntöttünk, hogy ezeket elrejtjük olvasóink fejeiben. Arra kérjük azon olvasóinkat, akik találni vélnek ötletes szlogeneket fejükben, hogy jutassák el azokat hozzánk az info (kukac) weblabor.hu címre!

Komolyabbra fordítva a szót, webhelyünkön hamarosan néhány átalakítást tervezünk, és úgy gondoltuk, hogy a "több, mint php" szlogen bár szakít a PHP-vel való szoros kapcsolattal (ahonnan indult az oldal), de még így is túl korlátozó, s mi ennél sokkal sokrétűbb tartalommal szolgálunk, szeretnénk szolgálni a jövőben. Ehhez a tartalomhoz pedig egy sokkal frappánsabb, ötletesebb szlogenre lenne szükségünk, így arra az elhatározásra jutottunk, hogy megkérdezzük ezzel kapcsolatban olvasóinkat.

Rendelkezésre álló (nem létező) költségvetésünket figyelembe véve annak a szlogen szerzőnek, akinek ötlete elnyeri tetszésünket és kiválasztásra kerül, egy PHP konferenciás bögrét tudunk felajánlani. Segítő szándékú olvasóink közreműködését előre is köszönjük!
 

SSL kapcsolat megnyitása

AndrewBoy · 2004. Jan. 29. (Cs), 03.09
Segítsetek lécci, hogy tudok php-s oldalt ssl kapcsolattal meghívni, vagyis titkosítva kommunikálni?
 

január 29

Nyomtatas PHP-vel

turcsi · 2004. Jan. 28. (Sze), 22.44
Hogy lehet megoldni, hogy egy oldalt egy gombnyomasra kikuldjek a nyomtatora?
 

CSS targetálás, de hogyan?

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 28. (Sze), 12.45
Régesrégen mindenféle HTML trükköket kellett bevetni, mert az egyik böngésző ezt a HTML elemet értette, a másik meg azt... Aztán a JavaScriptekkel kellett bűvészkedni, jelenleg pedig a piacvezető böngésző gyártójának, illetve a nem rendszeresen frissítő felhasználóknak köszönhetően CSS trükkök alkalmazására van szükség. Habár a CSS ajánlás sokmindent tisztán megfogalmaz, egyes böngészők fejlesztői direkt nem úgy implementálják vagy nem sikerül, akármennyire is akarják. Éppen a hibákat lehet kihasználni a hibák elkerülésére.

SPL alapértelmezésben a PHP 5-ben

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 28. (Sze), 08.43
Egyre több hír szól a PHP 5-ről, különösen arról, hogy milyen 'csodákat' hoz majd az új verzió számunkra. A legújabb alapértelmezésben szállított kiterjesztés az SPL, mely már régóta fejlesztés alatt áll, az alapértelmezetté tételt azonban csak most határozták el. Az egyszerűen csak Standard PHP Library-nak nevezett kitejesztés lehetőséget ad a PHP operátorainak és vezérlési szerkezeteinek előre definiált felületek szerinti 'túlterhelésére' (override-olására).