ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jan 8, 2004

Okos dolgok barkácsolása Linux segítségével

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 8. (Cs), 11.27
A Linuxra történelmi okok miatt amolyan "barkács" rendszerként tekintenek sokan, és az a nemrég megjelent könyv, amire fel szeretném hívni a figyelmet, nem ennek az eloszlatására törekszik, hanem éppen ellenkezőleg azt mutatja meg, hogy mimindent lehet barkácsolni egy kidobásra szánt régi gépből Linux használatával.

A könyv persze hasonlít a félkész barkácskészletekre, ahol előre megírt receptek mutatják be a félig már összeépített dolgok összeillesztésének menetét. Aki vállalja a munkát, olyan eszközöket építhet, mint a digitális fotó megjelenítő rendszer vagy a digitális üzenetrögzítő.

Keresés kategorizálás és vizualizálás

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 8. (Cs), 07.18
A Google azért született, mert a kialakításakor piacvezető keresők, mint az Altavista egyszerűen rengeteg a keresett kifejezéshez nem igazán kapcsolódó linket dobtak ki, és egyszerűen nem lehetett hatékonyan megtalálni azt, amit kerestünk. A Google azonban óriásira nőtt, és már ugyanaz a probléma fenyegeti, hiszen a PageRank sem teljesen hozta be a hozzá fűzött reményeket. Mondhatjuk, hogy tudni kell jól keresni, de a konkurens kereső fejlesztő cégek sem azzal töltik idejüket, hogy megtanítsák a felhasználókat, hogy milyen szűkítéseket alkalmazzanak a keresés során, hanem inkább felkínálják a lehetséges szűkítéseket. A keresést jelentősen megkönnyítő megoldások jelennek meg ennek eredményeképpen.