ugrás a tartalomhoz

Google Guide - interaktív keresési útmutató

Hojtsy Gábor · 2004. Feb. 27. (P), 13.39
A Google keresőt egyszerű kezelni, végülis csak egy alapvetően szöveges beviteli mező használatát kell megtanulnunk hozzá. A kereső fejlesztői azonban egyre inkább arra törekednek, hogy a Google beviteli mezője a web parancssorává váljon, azaz olyan legyen, mint a korai időkben a karakteres terminálok parancssora: az egyszerű út, amin minden elintézhető.

Persze nem csak az az egy beviteli mező létezik, és a fejlett keresés beállításai is külön gyakorlatot igényelnek. Már az Altavista dominanciája idején is sokan panaszkodtak a helytelen találatokra, a Google térnyerésével a javított algoritmusok azonban ezt a problémát egy ideig elkerülték. Az egyre nagyobb mennyiségű leindexelt tartalom azonban újra előhozta ezt a bírálatot. Pedig ha jól ki tudjuk használni a szűkítésekre adott lehetőségeket, akkor sokkal jobb találatokat érhetünk el, végső soron jobban kihasználva az időnket. Ebben segít a Google Guide.

A Google Guide egy online ingyenesen elérhető útmutató angol nyelven, mely a kereső rejtelmeibe vezeti be az olvasót. A weben elérhető változat valójában a How to Do Everything with Google című könyv kivonata lehet, bár a szerzők ezt nem így fogalmazzák meg. Az alapoktól végigvezet az egyszerű keresőkifejezéseken, módosítókon, a fejlett keresés beállításain keresztül a Google speciális eszközeiig.