ugrás a tartalomhoz

Archívum - Már 2, 2004

Bitflux Editor - ami XML szerkesztésből kihozható

Hojtsy Gábor · 2004. Már. 2. (K), 13.46
Sok vizuális HTML szerkesztő felület létezik, melyek böngészőben képesek futni, elsősorban a különböző CMS rendszerek felhasználóit megcélozva, akik nem igazán szeretnek tagekkel bajlódni, hanem inkább vizuális formában, a megszokott szövegszerkesztős környezetben dolgoznának. Ezek nagyrésze sajnos csak Internet Explorer alól működik, illetve pénzért vásárolható csak meg. Sajnos nem azért nem írják meg ezeket a szerkesztőket más böngészőkre, mert nem lenne lehetséges, hanem azért, mert nem érné meg.

A Bitflux Editor nagyot lép tovább azzal, hogy XML szerkesztést tesz lehetővé, ezt azonban a fejlett szolgáltatások kihasználása és a több operációs rendszer támogatása miatt csak Mozilla böngészőben lehetett megvalósítani. Éppen a hétvégén jelent meg a szerkesztő új verziója.

Árnyékot vető képek és más blokk elemek

Hojtsy Gábor · 2004. Már. 2. (K), 08.46
Az árnyékos hatások népszerűek, és mondhatni olcsó megoldások, hiszen manapság minden egyszerű képszerkesztő program támogatja árnyékok létrehozását. Sajnos azonban a web dinamikus világában nehéz olyan képeket kezelni, melyeken különböző hatások eleve szerepelnek (feliratok, árnyékok), sokkal kevésbé újrahasznosíthatóvá téve azokat. Ráadásul ha sok képet kell megjelenítenünk egy oldalon, és mindegyiknél árnyékra is szükségünk lenne, a letöltendő képek mérete jelentősen megnőhet. Mondanom sem kell, hogy van CSS alapú megoldás.