ugrás a tartalomhoz

Bitflux Editor - ami XML szerkesztésből kihozható

Hojtsy Gábor · 2004. Már. 2. (K), 13.46
Sok vizuális HTML szerkesztő felület létezik, melyek böngészőben képesek futni, elsősorban a különböző CMS rendszerek felhasználóit megcélozva, akik nem igazán szeretnek tagekkel bajlódni, hanem inkább vizuális formában, a megszokott szövegszerkesztős környezetben dolgoznának. Ezek nagyrésze sajnos csak Internet Explorer alól működik, illetve pénzért vásárolható csak meg. Sajnos nem azért nem írják meg ezeket a szerkesztőket más böngészőkre, mert nem lenne lehetséges, hanem azért, mert nem érné meg.

A Bitflux Editor nagyot lép tovább azzal, hogy XML szerkesztést tesz lehetővé, ezt azonban a fejlett szolgáltatások kihasználása és a több operációs rendszer támogatása miatt csak Mozilla böngészőben lehetett megvalósítani. Éppen a hétvégén jelent meg a szerkesztő új verziója.

A Bitflux Editor új 0.9.2-es verziója támogatja a táblázatok, listák szerkesztését, képek feltöltését nemcsak HTML nyelven, hanem bármely definiált XML nyelven, és emellett még nyílt forráskódját magunk számára is letölthetjük. A demókat böngészve tárul fel az a kápráztató funkció készlet, ami a szerkesztőben van. Az F7-el bekapcsolt kurzort használva helyben szerkeszthetjük XML alapú oldalainkat, úgy, hogy közben Ctrl-Y-al korlátozott tag nézetet is választhatunk, vagy Ctrl-Shift-Y-al teljes forráskód nézetben is nézhetjük a szerkesztett területet. A tagek gyermek-szülő kapcsolatát is láthatjuk a szerkesztő saját állapotsorában, ahonnan kiválasztva egy elemet annak területe választódik ki a szerkesztőben.

A standard JavaScriptet, XML, DOM, XSLT, CSS és némi XML Schema szabványt használó kód jól mutatja, hogy a rendelkezésre álló ajánlásokat korrektül támogató böngészőkkel mimindenre lehetünk képesek,