ugrás a tartalomhoz

Archívum - Feb 2012 - Blog bejegyzés

február 29

Kicsi a bors, de erős: Silex

gabor.nadai · 2012. Feb. 29. (Sze), 09.49

Nem titok, hogy az Arkonnál a fejlesztésekhez a Symfony keretrendszert preferáljuk, az ingatlan.com frontendje mögött például egy éve áltunk át Symfony 1.4-re. Ennélfogva Fabien Potencier és a Sensio Labs neve nekünk egyáltalán, de valószínűleg másnak sem ismeretlen. A Symfony atyja most egy újabb terméket dobott a piacra, a Silex-et, s nem kizárt, hogy egyszer majd hasonló népszerűségnek fog ez is örvendeni, mint a Symfony.

február 28

CSS reloaded

Bártházi András · 2012. Feb. 28. (K), 11.13

A sitebuilder élete nem csak játék és mese, az egyik legjobban kikopott gomb a billentyűzetén valószínűleg az F5 (vagy ízlés szerint Ctrl-R, ⌘-R). Pedig nem kell így lennie, a folyamatos CSS változtatások gyorsabb megtekintésére több lehetőség is van.

február 24

Felületfrissítés Node.js-sel websocketen keresztül

tihi · 2012. Feb. 24. (P), 17.31

Szeretném veletek megosztani a Node.js-sel és websockettel szerzett tapasztalataimat. Olyan rendszert szerettem volna készíteni, ahol a felület interaktívan frissül, mint a Facebooké üzenet érkezésekor.

február 22

JavaScript design patternek

Bártházi András · 2012. Feb. 22. (Sze), 10.17

A design patternek, vagyis magyarul a tervezési minták olyan építőkockák, melyek a gyakran előforduló, tipikus problémákra kínálnak jól működő, egységes, kalapból előhúzható megoldásokat. A feladatok mögött fel lehet fedezni mintázatokat, melyeket végül mindig ugyanúgy lehet a legjobban megoldani - ezen megoldások gyűjtőnevéről beszélünk. A bejegyzésben pár JavaScript tervezési mintáról írok, illetve adok egy pár linket is a témában.

február 21

Hogyan készüljünk állásinterjúra?

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 21. (K), 14.51

András legutóbbi blogposztjából és a hozzászólásokból képet kaphattunk arról, hogy milyen kérdésekre számíthatnak a frontend fejlesztők, ha állásinterjúra mennek. Fordítsuk meg a problémát: hogyan készüljünk a felvételre, milyen kérdéseket tegyünk fel a potenciális munkaadónknak?

február 20

Frontend fejlesztő interjú kérdések

Bártházi András · 2012. Feb. 20. (H), 09.26

Interjúztatni nem könnyű, hiszen az interjúalanynak nem csak a szakmai tudását kell figyelembe venni. Az Arkon tavalyi kérdőíve például olyan volt, hogy csak nagyon kevesen tudták hibátlanul kitölteni, így az is kijött, hogy a kudarcot hogyan éli meg valaki, stresszhelyzetben hogyan viselkedik. Darcy Clarke is egy ilyen kérdéssort rakott össze – a legtöbb választ illik ismerni, amit nem ismertünk eddig, annak meg érdemes utánaolvasni.

február 15

Git hook fájlok futtatása fájl társítással

inf · 2012. Feb. 15. (Sze), 21.41

Bár tudom, hogy legtöbbetek Linux alatt fejleszt, de azért remélem, hogy vannak néhányan, akik hozzám hasonlóan Windows-t használnak, és nekik hasznos lehet ez a blogbejegyzés.

Nem egy tipikus probléma, de azért előfordul, hogy Windows alatt szükség van a Git shell nyújtotta szolgáltatásokra. Nálam ez a akkor merült fel, amikor találtam egy pre-commit hookot (a commit előtt automatikusan lefutó Git bash parancsokat tartalmazó kis fájl), ami a benne megadott MySQL adatbázist dumpolta. Az adatbázis szerkezetének mentésével lehetőség nyílik az adatbázis verziókövetésére, ami, valljuk be, nagyon hasznos dolog. Ami nekem nem tetszett ebben a hookban, hogy minden egyes commit előtt lefut, ezért aztán megoldást kerestem, hogy hogyan tudnám dupla kattintással futtatható formába hozni.

js1k 2012 LOVE

Bártházi András · 2012. Feb. 15. (Sze), 10.11

Újra dübörög a js1k verseny, várják a jelentkezéseket, és már vannak érdekes pályázatok is. A js1k egy olyan demó verseny, melynek keretében összesen 1024 byte-ban kell összehozni valamilyen érdekes megoldást. A mostani – nem kizárólagos – téma a szerelem! :) Ha a tegnapi Bálint-naptól nem csömörlöttél még meg, akkor itt a lehetőség!

február 14

Áttetsző képek kezelése PHP alatt

Poetro · 2012. Feb. 14. (K), 10.30

Aki már dolgozott PHP alatt áttetsző képekkel (azaz olyan képekkel, amelyek részben átlátszóak), az tudhatja, hogy a beépített GD rendszer nem igazán segíti munkáját. A GD2 bevezetésével ugyan javultak a dolgok, de messze van még a rendszer attól, hogy igazán jól használható legyen áttetsző képek kezelésében.

február 13

LAMP: itt az alkonyat

Bártházi András · 2012. Feb. 13. (H), 10.39

A LAMP az utóbbi évekig az egyik legnépszerűbb kombináció volt, ha weblapok kiszolgálásáról beszéltünk. Ma már nem, a rövidítésben szereplő elemek közül csak a Linuxnak van bebetonozott pozíciója, de sem feltétlenül az elemeknek, a kombinációnak pedig már végképp nincs.