ugrás a tartalomhoz

Git hook fájlok futtatása fájl társítással

inf · 2012. Feb. 15. (Sze), 21.41

Bár tudom, hogy legtöbbetek Linux alatt fejleszt, de azért remélem, hogy vannak néhányan, akik hozzám hasonlóan Windows-t használnak, és nekik hasznos lehet ez a blogbejegyzés.

Nem egy tipikus probléma, de azért előfordul, hogy Windows alatt szükség van a Git shell nyújtotta szolgáltatásokra. Nálam ez a akkor merült fel, amikor találtam egy pre-commit hookot (a commit előtt automatikusan lefutó Git bash parancsokat tartalmazó kis fájl), ami a benne megadott MySQL adatbázist dumpolta. Az adatbázis szerkezetének mentésével lehetőség nyílik az adatbázis verziókövetésére, ami, valljuk be, nagyon hasznos dolog. Ami nekem nem tetszett ebben a hookban, hogy minden egyes commit előtt lefut, ezért aztán megoldást kerestem, hogy hogyan tudnám dupla kattintással futtatható formába hozni.

Próbálkoztam a Windows Script Hosttal, ezzel viszont az a gond, hogy bár a mysqldump.exe lefut, számomra ismeretlen okból nem jön létre a .sql fájl. Próbáltam debuggolni, kevés sikerrel. A másik probléma a WSH-val, hogy nincs lehetőség a sed használatára. A sed-re azért van szükség, mert az adatbázis egy-egy táblájának tartalmát a mysqldump egyetlen sorba teszi bele, így a Gittel nagyon nehéz nyomon követni az egyes rekordok változását. A sed segítségével ezeket a hosszú sorokat sikerült úgy eltördelnem, hogy minden sornak egy-egy rekord feleljen meg. Így már könnyen nyomon követhető, hogy történt-e új rekord felvétele, vagy már létező rekord módosítása, illetve törlése.

Végül úgy döntöttem, hogy hagyom a Windows Script Hostot, és megpróbálom a már működő hook fájlomat valahogy futtatható formába hozni. A .hook kiterjesztéshez társítottam a Git basht. Ezek után a Google-höz fordultam, ami nem adott használható találatot a témában. Utána próbáltam a git/bin és a git/cmd alatt található .exe és .cmd fájlokhoz társítani a .hook-ot, mind kevesebb sikerrel.

Végül a megoldáshoz az ötletet az a felfedezés adta, hogy lehetőség van a Git bash-be fájlokat vonszolni. Ilyenkor a fájl útvonala jelenik meg, és ha nyomunk rá egy entert, akkor a fájl tartalma lefut. Ezután már csak össze kellett dobni egy .bat fájlt, amit lehet társítani a .hook kiterjesztéshez:

if not exist %1 exit
set bash=C:\Program Files (x86)\Git\bin\bash.exe
"%bash%" --login -i -c "exec "%1""

Végül pedig a .hook fájl, amivel az adatbázis mentését végzem:

#!/bin/sh
cd "D:/creation/software developer/projects/webshop-refactoring-project/document root/WebShop";
cd "$(git rev-parse --show-toplevel)"
rm -f "WebShop/DataBase/backup.sql"
exec "C:/Program Files/MySQL/MySQL Server 5.5/bin/mysqldump.exe" --skip-comments -u root --password=root webshopdb |sed 's$),($),\n($g' > "WebShop/DataBase/backup.sql"
exit

Zárszónak annyit, hogy aki Gitet használ verziókezelésre, annak mindenképp érdemes megismerkedni a hookokkal, mert nagyon hasznos dolgokat lehet velük megvalósítani. PHP esetében többek között lehetőség van commit előtt a PHPUnit futtatására úgy, hogyha a unit testek elbuknak, akkor az megakadályozza a commitot. Ezen kívül lehetőség van olyan javascriptes build készítésére, ami összefűzi és zsugorítja az aktuális projekt fájljait, és ezek után akár még teszteli is őket. És ez még csak a jéghegy csúcsa… :-)

 
1

Continuous integration

presidento · 2012. Feb. 16. (Cs), 22.49
Ezen kívül lehetőség van olyan javascriptes build készítésére, ami összefűzi és zsugorítja az aktuális projekt fájljait, és ezek után akár még teszteli is őket. És ez még csak a jéghegy csúcsa…


Erre a Continuous Integration való, nem commit előtti a hookok: a fejlesztésben elég zavaró, ha várnom kell arra, hogy dolgozhassam tovább. Ha nem akarsz egy Jenkinst beüzemelni, akkor is megteheted, hogy a központi repóba teszel egy post-receive hook-ot, ami jelez egy szolgáltatásnak, hogy újabb commit érkezett, buildelje a rendszert. De a Jenkins jobb.
2

No majd utánanézek. Az a

inf · 2012. Feb. 17. (P), 00.06
No majd utánanézek. Az a bajom, hogy azt hittem, hogy amikor befejezem az egyetemet, akkor majd lesz egy csomó szabadidőm, ahhoz képest most jóval kevesebb van, mint akkor volt, és egyre csak fogy :D Olvasgatok ezerrel, mindig találok valami új dolgot, annak is utánanézek, aztán abból még 2-3 újdonság következik, és a végén exponenciálisan elszáll az egész :-)

Kérdés:
Hogyan teszteled, amit kódoltál, ha nincsenek az osztályaid összetákolva egyetlen js fájllá? Persze nem muszáj mindezt commit-hoz kötni...
3

mi ezt ugy oldottuk meg anno

Tyrael · 2012. Feb. 17. (P), 15.10
mi ezt ugy oldottuk meg anno hogy:
- mod_rewrite-bol elkapta a kod, ha az osszecsomagolt css/js re erkezett keres, de az nem volt ott.
- bedobta a webappba egy bizonyos kontrollernek a kerest, ami on-the-fly vegrehajtotta ugyanazt a csomagolast, amit amugy is megcsinalnank, es visszaadta ezt a kliensnek.

ettol nyilvan lassabb volt teszt kornyezetben a kod futasa, de cserebe azonnal tudtal tesztelni mindenfele js/css kod modositast, nem kellett ujrabuildelni hozza a statikus fajlokat.

ps: be lehetett azt is kapcsolni, hogy ne az osszecsomagolt asset-eket huzza be a site, ez meg js/css debugolasnal jott jol, konnyebb kiszurni a hibat, ha nem egy sorban van minden :]

ps2:
mai fejjel mar en is ugy csinalnam, hogy a packing is a ci build resze (volt olyan project ahol ezt igy is csinaltuk), es a fejlesztoi kornyezetben a kulonallo nem minify-olt js/css van hasznalatban, a ci-bol meg ugyis folyamatosan frissul a kod az integracios kornyezetbe, ott pedig tesztelheto, ha esetleg a csomagolasban lenne valami bug.

Tyrael
4

Teszt -> commit

presidento · 2012. Feb. 18. (Szo), 00.42
Hogyan teszteled, amit kódoltál, ha nincsenek az osztályaid összetákolva egyetlen js fájllá? Persze nem muszáj mindezt commit-hoz kötni...


Először tesztelj, aztán commitolj, nem fordítva. ;)
5

Jó, de ha beteszed a

inf · 2012. Feb. 19. (V), 07.11
Jó, de ha beteszed a pre-commit-ba a tesztet, akkor is először tesztel, és csak ha jó, akkor committol. (Persze én sem ezt az irányvonalat követem, de így is logikus...)
6

Ehhez kellene egy segítség

Steve31 · 2014. Május. 8. (Cs), 10.36
Sziasztok!

Pont jó a cikk, csak az én esetemre keresek egy választ. Gitem meg van és van phpunit is. Létrehoztam a phpunit futattásához egy scriptet, a következőt használtam fel: Git és phpunit. Ebben leírja, hogy windows alatt a php -f parancsot futtassam le a fájllal. A fájl meg van. A pre-commit hook-ba bele írtam és mégsem fut le, csak kiírja, hogy "php -f fájlnév". Hol rontom el?
7

Új téma

Pepita · 2014. Május. 8. (Cs), 13.57
Szerintem a kérdésedet tedd fel egy új fórumtémában, akkor esélyesebb, hogy választ kapsz rá.
8

hát először próbáld ki, hogy

inf · 2014. Május. 8. (Cs), 14.43
hát először próbáld ki, hogy maga a php lefut e
ha nem, akkor muszáj lesz valamelyik exe fájlra (php.exe, php-win.exe) hivatkoznod... ha a githubos emulált linux alól teszed, akkor valszeg a php.exe, ha windows-os parancssorból, akkor meg a php-win.exe