ugrás a tartalomhoz

Hogyan készüljünk állásinterjúra?

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 21. (K), 14.51

András legutóbbi blogposztjából és a hozzászólásokból képet kaphattunk arról, hogy milyen kérdésekre számíthatnak a frontend fejlesztők, ha állásinterjúra mennek. Fordítsuk meg a problémát: hogyan készüljünk a felvételre, milyen kérdéseket tegyünk fel a potenciális munkaadónknak?

  • Szedjük össze a referencialistánkat – ha van lehetőség, helyezzük el oldalunkat saját domainen, a listát pedig frissítsük folyamatosan, így nem az interjún kell gondolkoznunk azon, min is dolgoztunk még.
  • Nézzük meg a cég honlapját – ha az első menüpont a „Rólunk”, a vezetés lehet, hogy inkább magával van elfoglalva, mint az ügyfeleivel vagy az alkalmazottaival; a referenciamunkáik is sokat elárulnak a minőségi követelményeikről.

Milyen kérdéseket érdemes feltenni?

  • Milyen béren kívüli juttatások vannak? – például ingyenes sportolási lehetőség, közlekedési bérlet fizetése stb.
  • Munkaidőn kívül szoktak-e közös programokat szervezni? – havonta egy céges sörözés, bowlingozás, nyáron céges hétvége összekovácsolja a csapatot.
  • Szabadságolások – lehet-e átvinni következő évre, karácsony és szilveszter között ki lehet-e venni stb.
  • Hogyan fizetik a túlórákat? – nem az a kérdés, hogy fizetnek-e, hanem az, hogy mennyit.
  • Van-e munkaköri leírás, minőségi szabályzat? – fontos tudni, milyen követelmények vannak a közös munkával, és azzal kapcsolatban, hogy mi mit adunk ki a kezünk közül.
  • Hogyan támogatják a személyes fejlődést? – vesznek-e rendszeresen szakmai irodalmat, egyetem mellett hogyan lehet dolgozni, szakmai rendezvényekre szokták-e küldeni a munkatársakat.

Ti hogyan készültök az interjúkra, minek néztek még utána, milyen kérdéseket tennétek még fel? Ha van tanulságos sztoritok, azt is osszátok meg nyugodtan!

 
1

Kialudni magad

janoszen · 2012. Feb. 21. (K), 16.44
Aludd ki magad, setalj egy nagyot elotte. Ha szetizgulod magad, akkor az nem segit rajtad. Arra is figyelj, hogy ne akarj minden aron a legjobb lenni, olyasmire is valaszolni, amit nem tudsz, mert lehet, hulyet csinalsz magadbol, ami tobbet art, mint amit potencialisan hasznal.
2

Joel-teszt

T.G · 2012. Feb. 21. (K), 21.50
Talán érdemes megkérdezni, hogy a cég hány pontot ér el a Joel-teszten?
Valaki ismer, hasonló jellegű összeállítást, ami "kicsivel" frissebb?
3

Azt tudom mondani, mit ne

Pethical · 2012. Feb. 28. (K), 03.34
Azt tudom mondani, mit ne csináljunk, egy-kettő banálisnak fog tűnni, de megtörtént esetek alapján írom:

  • Ne mutassunk olyan referenciát, amit nem mi csináltunk
  • Ne küldjük be egyik tutorial egyik részét se, mint referencia
  • Ha mégis beküldjük, legalább a kódból vegyük ki a tutorial, example, stb. szavakat és a linkeket. :-D
  • Ne szidjuk az előző munkaadót, még jogosan sem. Ha pl. megkérdezik, hogy használtál-e verziókezelőt, és nem, akkor ne azt mond, hogy mert azok a barmok nem akartak, hanem azt, hogy te szeretted volna, de a vezetőség valamiért ellenezte ezt.
  • Ha nem tudunk valamit, vagy nem értünk valamit, kérdezzünk vissza nyugodtan
  • Ha nagyon nincs fogalmunk a dolgokról, inkább mondjuk meg, minthogy mondjunk valami nagy butaságot és megkínozzuk az interjúztatót a röhögés visszatartásával (pl. a <div class='footer'></div> az volt már interjún "valami hosszú lépés"-nek nevezve)
  • Legyünk magabiztosak, de ne úgy menjünk be, hogy megjött a Jani. ( kivétel, ha Jánosnak hívnak )
  • Ne ijedjünk meg, ha olyan feladatot adnak, amit még sose láttunk. Sehol nincsenek emberfeletti elvárások. Én pl. mindig adok egy olyan feladatot, amikor egy általam 5 perccel azelőtt kitalált nyelven megírt kódról kell megmondani, mit csinál. Általában 5 sor, és max összeadja az 5-t a 3-al, tehát kis logikával meg lehet érteni, de látszik belőle, mennyire gondolkodik az emberke.


A legjobb, ha úgy megyünk el egy interjúra, hogy azt mint tárgylás fogjuk fel. Tudjuk, hogy mi kellünk oda, és csak a részletekben kell megegyezni. Az interjú egy üzleti tárgyalás, ahol magunkat és a tudásunkat próbáljuk minél jobb feltételekkel bérbe adni. Izgulni nem érdemes. A lányok a sarkon minden kocsinál ezt csinálják, meg akarják győzni a leendő munkaadót, hogy ő kell neki, és annyiért. Szerintem ők sem izgulnak. :-D