ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 2002 - Blog bejegyzés

Dátum
Típus

július 31

PHP Accelerator 1.3.2

Granc Róbert · 2002. Júl. 31. (Sze), 15.42
Megjelent a PHP gyorsító új változata. Az újdonságok közül kiemelendő a napokban említett IonCube Encoder támogatása, valamint az aktivációs kulcsok szükségtelensége, ezeken kívül számos hibajavítást és gyorsítást tartalmaz az elődhöz képest.

Honlap és letöltés: www.php-accelerator.co.uk
 

július 29

PHP Weekly - 96.

Granc Róbert · 2002. Júl. 29. (H), 14.44
A Zend szokásos heti hírlevelének 96. számából:

4.2.x biztonsági problémák - Sebezhető pontot találtak mind a 4.2.0-ás, mind a 4.2.1-es PHP-ben, amely lehetővé teszi a támadó számára tetszőleges kód futtatását a kiszolgálón. A lyuk a PHP HTTP_POST funkciójában található. A probléma megoldására azonnal új PHP verziót tettek közzé, amely egyszerűen egy biztonságossá tett 4.2.1, új funkciók nem kerültek bele. A sebezhetőség részletesebb megértéséhez a hivatalos weboldal, vagy a felfedező e-matters honlapja nyújt segítséget. A 4.2.2 a szokásos helyekről tölthető le.

A kézikönyv fordítása szlovák/cseh, svéd és holland nyelvekre - több önkéntes is jelentkezett már a listán azzal a szándékkal, hogy ezekre a nyelvekre fordítsák a PHP kézikönyvet. Ha valaki folyékonyan beszéli az angol mellett ezek valamelyikét, szívesen látják a jelentkezőket!

július 26

ionCube PHP Encoder

Granc Róbert · 2002. Júl. 26. (P), 16.06
Ha már az előző hírnél szóba hoztam a Zend Encodert, rögtön eszembe is jutott, hogy a héten jelent meg egy vadiúj (szintén nem ingyenes, ám a Zend szolgáltatásnál sokkal jobb árakkal rendelkező) konkurrense, az ionCube PHP Encoder.

A program előnyei: szkriptjeink erős védelme a lefordított kód titkosításával, olcsóság, teljes PHP kompatibilitás, beleértve pl. a __FILE__ kódolását is, amelybe más titkosítóknak már beletört a bicskája, nagyon gyors dekódolás, valamint teljesen biztonságos támogatás a PHP Accelerator következő (a héten megjelenő) verziója által.

Az árakra jellemző, hogy például a SquirrelMail közel harmincháromezer soros forráskódját is csak 30 dollárért kódolják el.

Bővebb információ, letöltés a honlapon: http://www.ioncube.com/encoder/
 

Új Zend Optimizer

Granc Róbert · 2002. Júl. 26. (P), 15.51
Tegnaptól érhető el a Zend Optimizer legújabb változata, amely már teljeskörűen támogatja a PHP 4.2.x változatait is. Az ingyenes Zend Optimizer a Zend Encoder által titkosított fájlokat dekódolja és futtatja, egyben pedig gyorsítani tudja a PHP kód futását Apache 1.3.x, IIS 4 és 5, valamint Zeus szervereken. Letölthető Linuxokra, Sparc platformú Solarisra, FreeBSD-re és Windowsokra a következő címről:

http://www.zend.com/store/products/zend-optimizer.php
 

PHP Weekly - 95.

Granc Róbert · 2002. Júl. 26. (P), 15.45
A Zend szokásos heti hírlevelének 95. számából:

PHP hírcsoport indult - azok számára, akik szívesen olvasgatják a hírcsoportokat, érdekfeszítő hír a kétségkívül teljesen "nyilvános" PHP hírcsoport, a comp.lang.php elindulása. A közel három hónapos folyamat megérte a várakozást, hiszen megszilárdítja a PHP helyét a USENET hierarchiában a comp.lang. alatt szereplő programozási nyelvek mellett. A hír írásakor az új csoportnak már ott kellene lennie minden helyi hírkiszolgálón.

A kézikönyv arab fordítása - jól halad, számos önkéntes jelentkező segítségének köszönhetően. Ám ha van itt olyan, aki jól tud arabul és angolul is, nem akar esetleg besegíteni? Ez lesz a 14. nyelv, amelyen a PHP dokumentáció elérhető.

július 23

PHP 4.2.2 - fontos biztonsági javítás!

Granc Róbert · 2002. Júl. 23. (K), 14.33
Közlemény kibocsátva: 2002. július 22.
Érintett szoftverek: PHP 4.2.0 és 4.2.1
Platformok: Mind

A PHP Csoport komoly biztonsági sebezhetőségre bukkant a PHP 4.2.0 és 4.2.1 változatokban, amely eredményeként egy behatoló akár tetszőleges kódot is futtathat a webkiszolgáló jogosultságaival. A sebezhetőséget a webkiszolgáló kompromittálására, illetve bizonyos körülmények között jogosultságok megszerzésére is kihasználhatják illetéktelenek.

A PHP intelligens módon elemzi a HTTP POST lekérések fejléceit. A kód a böngésző által küldött "multipart/form-data" lekérések változóit és fájljait választja szét, ám hiányos a bemeneti ellenőrzése, ez vezet sebezhetőséghez.

A sebezhetőséget bárki kihasználhatja, aki HTTP POST lekéréseket tud küldeni az érintett webkiszolgálónak. Mind helyi, mind távoli felhasználók szerezhetnek így jogosulatlan hozzáférést a kiszolgálón, akár tűzfal mögött is.

A 32 bites IA platformokon (azaz Intel vagy AMD processzorú gépeken) a sebezhetőséget nem lehet kihasználni, ugyanis az architektúra felépítése (a stackek kiosztása) folytán ellenőrizhetetlen, hova kerül az inicializálatlan kódrész. Ennek eredményeként az IA32 platformon az nem fut le, viszont nagy valószínűséggel összeomlasztja a PHP-t, és gyakran a webkiszolgálót is.

A PHP csoport a sebezhetőség elhárítására új PHP verziót tett közre, és nyomatékosan felhívja a PHP 4.2.0 és 4.2.1 változatok használóit, hogy frissítsenek a hibát javító 4.2.2 változatra. Mind a forráskód, mind a windows telepítő, valamint a patchek letölthetőek a php.net oldalról, illetve magyarországi tükörszerverekről, a hu.php.net és a hu2.php.net címekről.

július 16

PHP Weekly - 94.

Granc Róbert · 2002. Júl. 16. (K), 17.13
A Zend szokásos heti hírlevelének 94. számából:

Kiegészítők függvényeinek elnevezése - egy rövid tipp a C alapú PHP kiegészítők reményteli fejlesztőinek: a függvények elnevezésének formátuma legyen modul_fuggvenynev vagy modul_fuggveny_nev. Ne használj nagybetűket az elnevezésben, mert a PHP abban az esetben nem fogja megfelelően regisztrálni a függvényt!

Zend 2 állapot, PHP 5.0 - Az elmúlt héten jónéhány kérdés felbukkant a listán a második Zend motor időzítésével kapcsolatban. Természetesen a fejlesztők - mint minden szoftver esetében - itt sem szívesen adnak meg egy biztos dátumot, de két alfa megjelenés után az általános nézőpont az, hogy valamikor a jövő év legelején készül majd el. Feltételezhetően ehhez kapcsolódva mutatkozik majd be az új PHP 5.0 is. Amint új információt kapunk, azonnal beszámolunk róla ezeken az oldalakon!

július 12

Smarty 2.2.0

c · 2002. Júl. 12. (P), 14.40
Ma jelent meg a Smarty 2.2.0 verziója.

Az érdeklődők itt juthatnak hozzá.

release notes

changelog
 

július 9

PHP Weekly - 88.

Granc Róbert · 2002. Júl. 9. (K), 16.02
Még egy jócskán elkésett Zend hírlevél mára...

Archív hírlevél, június 3.-án jelent meg, csupán akkor elmaradtam a fordításával.

Hibavadászat - gratulációk a PHP Minőségbiztosítási csoportnak! Míg a levelezőlista forgalma minden rekordot megdöntő alacsony szintre süllyedt, a QA tagok alaposan felforgatták a hibajelentő rendszert a téves bejelentések törlése érdekében. Úgy tűnik, hogy néhány száz hibás, téves bejelentést sikerült törölni, ami kétségkívül nagyban megkönnyíti a többi fejlesztő munkáját.

Csatolt XML - a PHP fejlesztői levelezőlista forgalmának legnagyobb részét ezen a héten az XML téma alkotta, nevezetesen, hogy mennyire fontos az XML a PHP szempontjából, valamint hogy a libxml könyvtár a PHP nyelv részeként belekerüljön-e a jövőbeli kiadásokba.

Könnyen igazolható, hogy miért jó, ha a libxml a PHP része - azt jelentené, hogy az XML szabványok (lásd a fenti linket) nagyobb része lenne a PHP-n belülről elérhető. A fejlesztők új kiegészítők írásánál mindig támaszkodhatnának arra a jelenlévő XML funkcionalitásra, anélkül, hogy extra könyvtárak meglétét kellene ellenőrizniük. Mindez végüli egyszerűbb telepítési folyamatot jelentene mindazoknak a végfelhasználóknak, akik szeretnék az XML-t, de nem kérnek a külső kód PHP-be történő fordításának gondjaiból.

A MySQL-t hozták fel annak példájaként, hogy egy jól csomagol kiegészítő és könyvtár egyszerűen csak "működik".

Míg a legtöbb fejlesztő pozitívan viszonyult az ötlethez, sokan aggódtak a könyvtár extra mérete miatt, és amiatt, hogyan lehet azt szinkronban tartani a "hivatalos, legutolsó, stabil változattal".

Végül még nem született meg a végső megegyezés, talán a jövő héten többet hallunk még erről a témáról.

PHP Weekly - 87.

Granc Róbert · 2002. Júl. 9. (K), 14.29
Archív hírlevél, május 27-én jelent meg, csupán akkor elmaradtam a fordításával.

msession beta 4 - bejelentették az msession kiegészítő negyedik (utolsó?) bétáját. Egy nagy csomó új és izgalmas tulajdonság került bele ebbe a kiadásba, így ha valaki a PHP-t több gépen elosztva akarja futtatni, érdemes lehet kipróbálnia a msessiont.

Wez Furlong szabadságon - 10 napig szabin lesz, de azért megadta elérhetőségét. Jó pihenést!