ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 2002 - Blog bejegyzés

május 27

Magyar Portál

Anonymous · 2002. Május. 27. (H), 12.17
Nemrég elindult a phpinfón egy mozgalom magyar php-s portál fejlesztésére. Juhi nevű felhasználónk el is kezdte az egész szervezését. A magyar php-s portál feljlesztésének készített egy honlapot http://webtools.freeweb.hu/ címen. Érdemes megnézni, egyelőre elég kevés a tartalom de nagyon jó kezdeményezés!
 

május 22

Újra működik a fórum!

Granc Róbert · 2002. Május. 21. (K), 23.34
A gondot (elmondom, hátha másnak is problémát okoz ez,) az okozta, hogy a frissítés során az XForum telepítője nem változtatta meg a nuke_XForum_members adatbázistáblában a Password, azaz jelszó mező lehetséges hosszát 18-ról 40 karakterre, így a (most már) megfelelően kódolt jelszó egyszerűen nem fért el a mezőben, azaz a fórum (teljesen helyesen) hibát jelzett.

A hiba javítva, a fórum egyben frissítve 1.81-re (amelynek telepítője ismét nem ellenőrzi a mező hosszát :( ).

Robi
 

Megjelent a PostNuke 0.714

szajmon · 2002. Május. 21. (K), 21.30
Megjelent a PostNuke legfrissebb kiadása. Ugyanakkor beindítottuk a tesztoldalt a postnuke.labs.ro oldalon, amelyen már az új verziót lehet kipróbálni.

PostNuke 0.714 és XFórum 1.8 magyar csomagolás

szajmon · 2002. Május. 21. (K), 21.28
A Postnuke Magyarítás oldaláról letölthető a két új csomag.

PostNuke csomagunk a 0.714-es verzió javított változatát és a 0.713-as verzió beta3 magyarítást tartalmazza.

A ma megjelent 1.8-as XFórum szintén magyarítva, magyar gombokkal együtt jelenik meg (köszönet a gombokért rgrancnak).

Több információ a honlapon.
 

május 17

Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2002. Május. 17. (P), 15.41
A világon sokféle php-s portál rendszer létezik. A baj csak ott van, hogy mindezek angol ill. más magyar ember számára nem igazán érthető nyelveken futnak.

Szerencsére már több magyar fejlesztő próbálkozott portál rendszer készítésével. Gondoljunk csak a nemrég bemutatott TextPortal-ra amely megoldást nyújt arra is hogy, adatbázis nélkül hogyan lehet igazi portált üzemeltetni.

Sokan probálkoztak, de a legfontosabb hiba az volt, hogy külön-külön.

Ezen emberek összefogásával viszont egy olyan portált lehetne létrehozni, mely akár még a postnuke-nál is jobb.

Szeretném megkérni azokat akik egyetértenek ezzel az ötlettel, írják meg véleményüket és akár az is lehet, hogy meg valósul. Az biztosan nagy sikert aratna főleg akkor, ha a világ minden táján használnák, több nyelvre lefordítva, úgy mint a PostNuke-ot csak ez a portál MAGYAR fejlesztés lenne.

A PHPInfó tökéletes színtér lehet ennek kezdeményezésére és akár lebonyolítására is. A fórum is jó hely az ilyenek megbeszélésére. Robi már dolgozik a fórum javításán!
 

május 15

E-magazin és portál

itamas · 2002. Május. 15. (Sze), 14.18
A cikkek között nemrég elindult egy portál készítési sorozat. Ezt most egy kis időre szüneteltetem, inkább most a portálok másik részére összpontosítok és azt fogom bemutatni.

Ha jól megfigyeljük a portáloknak két fajtája van:

Az egyik a Post-Nuke féle melynek sok kis szolgáltatása van, sok modulból áll.

A másik fajta az amelyik inkább a hírekre összpontosul és a híreket, cikkeket teszi az előtérbe, míg más szolgáltatásai vagy nincsenek vagy csak kevés és nem fontos. Ilyen például az Index.hu.

A következő pár írásomban az utóbihoz hasonló portált fogok bemutatni, a programozási hátterét annira nem fogom részletezni inkább az alapelvet és azt, hogy hogyan működik a rendszer.

ADOdb 2.0

Granc Róbert · 2002. Május. 15. (Sze), 10.58
Az ADOdb adatbázisabsztrakciós könyvtár számos adatbáziskiszolgálót támogat, közöttük az Oracle-t, a PostgreSQL-t, a MySQL-t, az Informixot, a Sybase-t, a Microsoft SQL szervert, a VFP-t, az Access-t, a Frontbase-t, az Interbase-t és Firebird-öt, a DB2-t és az ODBC felületet. Az API a Microsoft ADO alapján készült el, így az ASP fejlesztőknek is könnyű megtanulni ha PHP-re térnek át... :)

május 14

PHPEd 3.0

Granc Róbert · 2002. Május. 14. (K), 12.04
Kb. egy éve még a legkedveltebb Windowsos PHP-s szerkesztő volt a PHPEd, sőt még ma is nagyon sokan használják annak ellenére, hogy írója, Ergin Soysal a NuSphere alkalmazottja lett, és a professzionális PHP/MySQL rendszert kínáló cég vette fel kínálatába a szerkesztőprogramot, amelynek frissítéseihez így mi egyszerű halandók már nem juthatunk hozzá.

A NuSphere tegnap bejelentette a PHPEd 3.0 verziót, Windows és Linux alá is! A 300 dolláros program újdonságai:

PHP 4.2.1

Granc Róbert · 2002. Május. 14. (K), 11.06
... és itt van végre a végleges 4.2.1, amely nem hoz új funkciókat, inkább a 4.2.0 hibáit javítja, elsősorban a session, com és mbstring kiegésztőkkel tapasztalt dolgokat, jelentősen átdolgozott DomXML kiegészítőt hoz, valamint néhány új ellenőrzést a safe_mode üzemmódhoz.

Változások részletes összefoglalója: http://www.php.net/release_4_2_1.php

A 4.2.1 letölthető mind forráskódban, mint Windowsos binárisként a php.net-ről, illetve annak tükörszervereiről: a hu.php.net-ről és hamarosan a hu2.php.net-ről is. (A hír írásának időpontjában a hu.php.net már az új, a hu2.php.net még a 4.2.0 verziót tartalmazza.)
 

május 13

PHP Weekly - 86.

Granc Róbert · 2002. Május. 13. (H), 16.45
A Zend szokásos heti hírlevelének 86. számából:

PHP 4.2.1 RC 2 - Derick Rethans jelentette be a 4.2.1 második előzetes kiadását, amelynek elérhetőségét előző hírünkben már bemutattuk. A 2,6 megabájtos .bz2 archívum csak a forráskódot tartalmazza - nem windowsos verzió! Mivel az RC1-re igen kevés visszajelzés érkezett, a fejlesztők kérik, hogy aki tudja, tesztelje az RC2-t, és jelezzen vissza a http://qa.php.net címen. A kiemelten tesztelendő részek a DOM-XML kiegészítő, a session kód, a sockets kiegészítő, a touch() hatása windows alatt, a COM kiegészítő és a mkdir().

4.3.0 - Azok számára, akik már a 4.3.0 kiadáson gondolkodnak: Stig Bakken még mindig nem tűzte ki a megjelenés dátumát, ám az elmúlt héten néhány új funkciót tett a "legjelentősebb változások" listához: GD beépítés (felelőse Rasmus Lerdorf), MacOS X támogatás (Marko), sockets kiegészítő (Jason). Egyben vár további megjegyzéseket, visszajelzéseket is.