ugrás a tartalomhoz

Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2002. Május. 17. (P), 15.41
A világon sokféle php-s portál rendszer létezik. A baj csak ott van, hogy mindezek angol ill. más magyar ember számára nem igazán érthető nyelveken futnak.

Szerencsére már több magyar fejlesztő próbálkozott portál rendszer készítésével. Gondoljunk csak a nemrég bemutatott TextPortal-ra amely megoldást nyújt arra is hogy, adatbázis nélkül hogyan lehet igazi portált üzemeltetni.

Sokan probálkoztak, de a legfontosabb hiba az volt, hogy külön-külön.

Ezen emberek összefogásával viszont egy olyan portált lehetne létrehozni, mely akár még a postnuke-nál is jobb.

Szeretném megkérni azokat akik egyetértenek ezzel az ötlettel, írják meg véleményüket és akár az is lehet, hogy meg valósul. Az biztosan nagy sikert aratna főleg akkor, ha a világ minden táján használnák, több nyelvre lefordítva, úgy mint a PostNuke-ot csak ez a portál MAGYAR fejlesztés lenne.

A PHPInfó tökéletes színtér lehet ennek kezdeményezésére és akár lebonyolítására is. A fórum is jó hely az ilyenek megbeszélésére. Robi már dolgozik a fórum javításán!
 
1

Re: Magyar PHP-s élet

alex · 2002. Május. 17. (P), 19.50
Hi!

Igen, jo 5let!! Mar mi is gondoltunk erre, csak eppen nemileg kevesnek erezzuk a tudasunkat ehhez (plane az enyemet, en most kezdtem a PHP-zast:)). Szerintem van ertelme a dolognak es sikerulne is egy nagyon jo rendszert letrehozni...

Udv:
Alex
2

Re: Magyar PHP-s élet

mufi · 2002. Május. 18. (Szo), 15.24
Hello! Nagyon jó ötletnek találom én is ezt a MAGYAR php-s portál rendszer készítést és úgyanúgy lehtne megcsinálni mint pl.: PostNuke vagy még valamivel több dolgot is lehetne csinálni bele és akkor ez prima magyer php-s portál készítôs rendszer lenne!
3

Re: Magyar PHP-s élet

Phanatic · 2002. Május. 18. (Szo), 15.29
Támogatom az ötletet, mivel már én is csináltam egy portál rendszert, igaz még mindig nincs befejezve :) -> http://sourceforge.net/projects/chimera/

Üdv,

Phanatic
10

Re: Re: Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2002. Május. 21. (K), 17.00
De jó lenne, ha élőben meg lehetne nézni legalább... Addig semmit nem töltök le, amíg élőben nem látom...
4

Re: Magyar PHP-s élet

webtop · 2002. Május. 18. (Szo), 15.59
a chimera rendszert akár lehetne is fejleszteni

vagy az asCMS-t
5

Re: Magyar PHP-s élet

szajmon · 2002. Május. 18. (Szo), 20.47
Nem vagyok benne biztos, nem elfecsérelt idő lenne-e... Amivel a vitaindítóban érvelsz, vagyis hogy azért nincs még egy jó portálrendszer, mert az erők szétfecsérlődnek, ki-ki külön-külön akarja fejleszteni a programját, azzal egyetértek - de pontosan erre a helyzetre vonatkoztatva: ahelyett, hogy valamelyik portálrendszert - mundjuk PostNuke-ot - fejlesztenénk, amelyeket egyébként nagyon sokan fejlesztenek, azt mindenki tudja (még a PhpNuke-ot is a rengeteg modulon keresztül), ahelyett tehát itt forgácsolódna szét az erő.

Jó portálrendszerek vagy tartalommenedzselő rendszrek márpedig vannak. Például a PhpWebsite, hogy ne menjünk messzire, az ezPublish, amelynek magyar fordítása is van, és kiváló, talán a legstabilabb rendszer, a Typo3 szintén profi lehetőségekkel rendelkezik, és sorolhatnám még.

A PostNuke-nál maradva: ez is jó rendszer, és egyre jobb. Részemről azt az elgondolást próbálom megvalósítani az elkövetkezőkben, hogy magyarul beszéljen, és a leghasznosabb modulokkal csomagolva egy bárki által könnyen használható tartalommenedzselő-honlapmenedzselő disztribúciót csináljak belőle. Ez a munka hálistennek el is indult, de programozók kellenek hozzá, akik tudásukkal segíthetik a PostNuke testreszabását, modulokat írnának hozzá vagy átírnának stb. Mivel én nem vagyok programozó, csak a környezetet tudom nyújtani hozzá: webhelyet, hibakövető rendszert, az aktív programozóknak személyes honlaphoz helyet, a fordításban való aktív részvételt, a projekt bizonyos szintű menedzselését.

Ti kelletek ehhez még, hogy haladjon a munka, pezsegjen az élet, és mielőbb legyen egy jó portálrendszerünk nekünk - a szabadszoftver pártolóinak!

Amennyiben egy mégis beindulna egy magyar projekt, amely elejétől kívánja kezdeni pl. a PostNuke-fejlesztők többéves munkáját, lehetőségem szerint azt is támogatom. (Ha mindez nem php-ra, hanem Zope-re történne a változatosság kedvéért, amelyhez valóban hiányzik egy jó portálrendszer - külön öröm lenne.)

Szájmon
9

Re: Re: Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2002. Május. 21. (K), 16.59
Az egyes embereknek természetesen sokkal jobb, ha az elején kezd egy ilyen rendszert, mert ha jól csinálja, nagyons sok tapasztalatot tud szerezni. Az eredmény gyorsasága szempontjából persze jobb, ha meglévőt fejlesztenek tovább, írnak át. Nem véletlenül épül manapság olyan sok portál rendszer az eredeti PHPNuke-ra...
15

Re: Re: Re: Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2002. Május. 23. (Cs), 06.49
Igazad, van az egyik legfontosabb szempont számomra is a gyorsaság. De ezen kívül fontos az is, hogy nagy fejlesztői csapata legyen, nagy tesztelői csapat, a stabilitás, biztonság, felfedezett hibák javítása szempontjából. A PostNuke ilyen szempontból nagyon jó, de nem mondom, hogy egy színmagyar portálrendszernek nem képzelhető el, hogy szintén nagyszámú támogatója legyen.

Szajmon
6

Re: Magyar PHP-s élet

panther · 2002. Május. 19. (V), 10.40
Egy php-s MAGYAR portál rendszer elkészítését én is támogatom. Ez nekem is egy régi álmom.
A fő kérdés szerintem hogy hogyan lehet megfogni a dolgot... Vagyis miként lehet egy ilyen fejlesztést koordinálni. Mindenképp modul rendszerben kéne gondolkodni, de hogyan? Kéne írni egy portal kernelt, ami biztosítja a modularitást?!
Kérdéses még az adatbázis szerepe (csak adatbázissal működjön, vagy nélküle is lehessen használni), fajtája (psql, mysql), a belső információátadás nyelve (pl xml), az hogy mennyire kötődjön a külalakhoz (csak html, vagy xml, wap, pdf stb kimenetet is tudjon...). Szóval szerintetek ezeket miként lehet egyeztetni?
Illetve mennyire lehet univerzális portál rendszert létrehozni?
Netalántán érdemes már meglévő portal renszerekkel kompatibilis dolgot kitalálni, így spórolva a fejlesztési időt?

JUHI
7

Re: Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2002. Május. 20. (H), 12.04
nemrég elindutl a textportál nagyon jó rendszere

www.textportal.php.hu és http://webtop01.fw.hu

ezt is egy ember képzelte el és az alapját elkészítette

a magyar portál rendszert is egy kis csportnak kéne elkészíteni de csak az alapot: azt hogy hogyan működjön hogyan rakja be a blokkot hogyan legyenek a modulok és az alapok után már sokan tudnának csatlakozni hozzá

érdemes példát venni a textportálról mert nagyon jó rendszer és egyszerű
8

Re: Magyar PHP-s élet

Pal_ur · 2002. Május. 20. (H), 12.35
Döntés kérdése, hogy új protálrendszer fejlesztése induljon, vagy egy másikat módosítsunk. Én könnyebbnek és gyorsabbnak érzem az utóbbit, nehezebbnek, de talán hasznosabbnak az előbbit.

Amit nagyon kérnék: akár ez, akár az a döntés születik, egyrészt free portált fejlesszünk :-), másrészt legalábbis legyen meg az angolra fordítás lehetősége... :-))

Ötletlistája szerintem sokmindenkinek van, lehet, hogy Robit kellene megkérni, hogy szavazást csináljon erről is?
11

Re: Re: Magyar PHP-s élet

Granc Róbert · 2002. Május. 21. (K), 21.34
Lehet szó a szavazásról, de nekem nem egyértelmű, miről is kellene szavazni? :)))
13

Re: Re: Re: Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2002. Május. 22. (Sze), 13.19
Mondjuk arrol, hogy ha portalt fejlesztenel, egy meglevot fejlsztenel tovabb, vagy ujat irnal. A meglevo helyett ertelemszeruen erdemes felsorolni parat a meglevok kozul (ezPublish, PostNuke, PHPNuke, stb.)
12

Re: Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2002. Május. 22. (Sze), 10.15
Hát, érdekes 5let, mindenesetre támogatom, és ha kell segítek is. Jelenleg én is portálon dolgozom folyamatosan www.esetleg.hu. Akit érdekel a portálkészítés írjon emailt: csicso##kukac##bgrg.sulinet.hu
14

Re: Magyar PHP-s élet

Phanatic · 2002. Május. 22. (Sze), 17.22
Szerintem feltétlenül egy új portál rendszerbe kéne belekezdeni, mert az úgy eredeti... Na meg lassan kéne nyitni neki fórumot, meg esetleg egy honlapot is (a freephp.hu keretein belül esetleg?). Na mindegy, majd elválik. Én mindenesetre már tervezgetem a dolgokat... ;)
16

Re: Magyar PHP-s élet

T.G · 2002. Május. 23. (Cs), 21.14
Kicsit furcsának vélem, hogy azt mondjuk, hogy nincs egy megbizható és ezért csinálunk mi egy jót. Gyanitom a php-nuke stábja sem szándékosan csinálja így. (bár ki tudja, miután egyet beconfigoltam, nagyon elgondolkodtam ezen:) )

huNuke ötlet ettől még nem rossz. Csak ne olyan célt tüzzünk (tüzzetek:) ki, amelyeket nem lehet megvalósítani.

De én személy szerint jobban örülnék, ha kissebb publikációkat adnátok, de azokat profi módon.
Gondolok itt arra, hogy ilyeneket nem szabad leírni. Ennél rondább kódot nem sokat láttam:

if ($row[teljes] == "") {

echo "";

} else { echo "<a href=\"cikk.php?id=$row[id]\">Tovább...</a>"; }

echo "<br>";

}

Gyanítom, hogy ezzel nem csak én vagyok így.

Ja ez a Portál rendszer fejlesztése 4. -ből való.

if (!empty($row[teljes])) echo '<a href="/cikk.php?id='.$row[id].'">Tovább...</a><br>';


Gbor
17

Re: Re: Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2002. Május. 24. (P), 14.14
Ha mar belekotesnel tartunk...

if (!empty($row['teljes'])) echo '<a href="/cikk.php?id='.$row['id'].'">Tovább...</a><br>';


Igy mindjart mas... Egyebkent a portal fejlesztes cikksorozat minosegevel, sot egyaltalan a cimevel en sem vagyok megelegedve... "Portal fejlesztesnek" nevezni enyhen szolva nagyzolas volt a szerzo reszerol...
18

Re: Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2002. Május. 26. (V), 22.01
Egy két lelkesítő dolgot felraktam... NÉZZÉTEK!

http://webtools.fw.hu

Hozzászólásokat várok, bár a fórum még nem bizti hogy menni fog...

JUHI
19

Re: Magyar PHP-s élet

bbalint · 2002. Május. 27. (H), 15.09
haligali!

én még kb. 3 hónapja írogattam valamit, de azt mindig újrakezdtem, vagy apró-csprő problémákba ütköztem, pl: túl sok ötlet jutott az eszembe.

elolvastam a webtools.fw.hu-n lévő anyagot, majd az alapján valamit alkotok magam.

jó lenne, ha előszőr kitalálgatnánk valami alap izéket(terveket), amik alapján meg lehetne valósítani a dolgot.

nekem eddig a legnagyobb probléma a sebesség.

amiket írtam &quot;portálka&quot;, szerintem igen lassú volt:

egy 1,5 Ghz-es p4-en 0.003 körül futott, egy klienssel és még nem volt benne semmi extra(=ércsd: bonyolultam user kezelés, nyomkövetés, adatbázisos kapcsolódgatás)... :(

--bbalint, bbalint##kukac##netposta.net
20

Re: Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2002. Május. 27. (H), 15.59
A mostani webtools.fw.hu csak az allóvíz felkavarására szolgál. (Természetesen majd keresek neki egy jobb helyet...)

Ha beindul egy tényleges fejlesztés, akkor persze keresnünk kell egy rendes szolgáltatót, ahol van adatbázis, és a php sincs megnyirbálva (nekem már van pár tippem, de csak kb 2 hét múlva érek rá körbekérdezni őket)

Kernelnek használhatunk akármit (nekem is van 1, vagy mást), de először az alapelveket kellene lefektetni... mert a nélkül csak felesleges időkidobás az egész.

Nem tud valaki egy fórumot, vagy levlistát az tervek összerakásához? Mert az a fórum ami most a webtools-on van az nagyon rossz!

Itt a phpinfón nem lehet fórumunk? Vagy inkább levlista kéne?

...gondolkozzatok

JUHI
21

Re: Magyar PHP-s élet

Anonymous · 2003. Nov. 3. (H), 13.55
Az ötlet jó. Bár még csak kóstolgatom a PHP-t, ezért én leginkább arra lennék kíváncsi, hogy hol lehet valamiféle tutoriált, dokumentációt találni portál készítéséről. Valaki?