ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 86.

Granc Róbert · 2002. Május. 13. (H), 16.45
A Zend szokásos heti hírlevelének 86. számából:

PHP 4.2.1 RC 2 - Derick Rethans jelentette be a 4.2.1 második előzetes kiadását, amelynek elérhetőségét előző hírünkben már bemutattuk. A 2,6 megabájtos .bz2 archívum csak a forráskódot tartalmazza - nem windowsos verzió! Mivel az RC1-re igen kevés visszajelzés érkezett, a fejlesztők kérik, hogy aki tudja, tesztelje az RC2-t, és jelezzen vissza a http://qa.php.net címen. A kiemelten tesztelendő részek a DOM-XML kiegészítő, a session kód, a sockets kiegészítő, a touch() hatása windows alatt, a COM kiegészítő és a mkdir().

4.3.0 - Azok számára, akik már a 4.3.0 kiadáson gondolkodnak: Stig Bakken még mindig nem tűzte ki a megjelenés dátumát, ám az elmúlt héten néhány új funkciót tett a "legjelentősebb változások" listához: GD beépítés (felelőse Rasmus Lerdorf), MacOS X támogatás (Marko), sockets kiegészítő (Jason). Egyben vár további megjegyzéseket, visszajelzéseket is.

Szabadság - Ha valaki a másik Stiget, Stig Venaast szeretné elérni, ő június 16-ig szabadságon van.

Safe mode és a szolgáltatók - Miután ismét felbukkant egy "gondok vannak a biztonságos üzemmóddal" levélváltás a fejlesztői levelezőlistán, úgy tűnik, az internetes szolgáltatóknak jobban meg kell ismerkedniük azzal, hogyan kell a PHP-t "biztonságosan" telepíteni és használni valójában. Chris Shiflett nekiállt egy "Hogyan" ("Howto") készítésének az ISP-k számára, amely a dokumentáció része lehetne. Ha valaki segíteni szeretne Chrisnek, írjon a listára!

XSLT a Sablotron kiegészítővel - Lenar Löhmus készített egy javítást a 4.1.2-höz az XSLT sablotron kiegészítőhöz, amely megoldja az összeomlások gondját a felhasználó által definiálatlan callback funkciók esetén. Sterling Hughes, a kiegészítő kezelője még nem kommentálta a kódot, de az valószínűleg legkésőbb a 4.3.0-ba belekerül majd.

Hibák a hibakezelő rendszerben - Jan Lehnardt küldött be javítást néhány, a hibakezelő rendszert illető hibára. Az első működésre bírja az "A CVS-ben lévő javítások" opciót dokumentációs hibák esetében is. A második lehetővé teszi plusz kommentár hozzáadását előzőleg definiált üzenethez - ez nagyon hasznos pl. a "másolat" üzenet esetén, ahol hozzáfűzhető az előző azonos hibajelentés száma. A javítás már használható is: http://bugs.php.net/

Novell átírás - Venkat Raghavan a Novelltől bejelentette, hogy a PHP 4.0.8-at a Novell rendszereken is fordíthatóvá tették. A hivatalos támogatás a 4.3.0-ban várható.

PostgreSQL Win32 alatt - Rövid szünet után ismét működik a PostgreSQL kiegészítő Windows platformokon is, Edin Kadribasicnak köszönhetően.

PHP e-mail címek - a CVS hozzáféréssel rendelkező PHP fejlesztők (522-en) "hivatalos" @.php.net-es e-mail címmel rendelkeznek, ám ezekre annyi spam érkezik, hogy Jim Winstead külön megoldást dolgozott ki rá. Elérhető itt.

Apache 2 frissítés - Az Apache második kiadását követő zsongásban úgy tűnik, mindenki ki szeretné próbálni az új verziót. Aaron Bannert szerint a PHP felhasználók sokkal nagyobb sikerre számíthatnak a most megjelent Apache 2.0.36 és a PHP 4.2.1 (vagy megjelenés előtti változatai) esetén.

Sockets példa - Azok számára, akik ki szeretnék próbálni az új kiegészítőt, de nem tudják, merrre is induljanak, J Smith állított össze egy példát, amely az új funkciókat használja. Jason Greene bejelentette, hogy megpróbálja a kiegészítőt "stabil" állapotra hozni a 4.3.0-ig, azaz onnantól kezdve az API várhatóan már nem fog változni.

További MacOS X javítások - Justin Erenkrantz készítette el a javítást a Darwin alapú operációs rendszeren hibásan működő libtool-ra, amely szintén része a azon törekvéseknek, hogy a 4.3.0 hivatalosan is támogassa az OS X-et.

HP / Compaq átírás - ha valaki pont HP Nonstop Kernel Himalaya System alatt futó OSS G06-tal rendelkezik, és PHP-t szeretne rajta futtatni, akkor pont Fabwash szkriptjére van szüksége.

Win32 SAPI minták - Mladen Turk írt néhány érdekes kis SAPIt Windows platformra. Az egyik a PHP-t Windows NT service-ként futtatja, a másik pedig a System Tray-ben - lehet, hogy mindkettő sikeres része lesz a PHP windowsos jövőjének.

Ennyit mára a tudomány és technika újdonságaiból.