ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 87.

Granc Róbert · 2002. Júl. 9. (K), 14.29
Archív hírlevél, május 27-én jelent meg, csupán akkor elmaradtam a fordításával.

msession beta 4 - bejelentették az msession kiegészítő negyedik (utolsó?) bétáját. Egy nagy csomó új és izgalmas tulajdonság került bele ebbe a kiadásba, így ha valaki a PHP-t több gépen elosztva akarja futtatni, érdemes lehet kipróbálnia a msessiont.

Wez Furlong szabadságon - 10 napig szabin lesz, de azért megadta elérhetőségét. Jó pihenést!

Webszolgáltatások (web services) - miután a listán hosszasan tárgyalták a PHP támogatását a webszolgáltatások számára, számos kiegészítőt is elmeztek (mind natív, mind C alapúakat):

XPATH

Ha valaki XML-lel dolgozik a PHP programjaiban, és natív Xpath implementációra vágyik, nézze meg a phpxpath-ot. Nem igényel más kiegészítőket, és úgy tervezték, hogy minél gyorsabb legyen, valamint minél jobban támogassa az Xpath-ot.

Ha valaki inkább a C alapú kiegészítőket kedveli, a DOMXML könyvtár az xpath_eval függvény segítségével támogatja az xpath lekérdezéseket.

XML-RPC

A SOAP ezen elődje használatához számos kedvelt kiegészítőt választhatunk a PHP-hez. A PHP-vel együtt érkezik az epinions.com által írt XMLRPC-EPI könyvtár, amely már kísérleti SOAP támogatással is rendelkezik.

Az elérhető egyéb könyvtárak többsége a hivatalos XML-RPC honlapon található.

SOAP

Az XMLRPC-EPI mellett a SOAP használói Brad Lafountain PHP-SOAP könyvtárát is használhatják, amely könnyen a "hivatalos" PHP verzióvá is válhat (néhány példa az érdeklődőknek). A PEAR változata is elérhető, és láthatólag nagyon jól működik. Egy új levelezőlista - a soap##kukac##lists.php.net - is indult a SOAP-pal kapcsolatos párbeszédek megvalósítására.

Összefoglalás

Mindent egybevéve úgy tűnik, hogy a webszolgáltatások a PHP alapvető részévé váltak. Mind Andi Gutmans, mind Zeev Suraski afelé hajlanak, hogy szükség van egy "hivatalos" SOAP kiegészítőre, és Sterling Hughes nagyon sok munkát fektetett abba, hogy komolyan és alaposan felmérje, mire van szükség ahhoz, hogy a PHP és az XML "kéz a kézben" menjenek előre. Ezeken az oldalakon a következő hónapokban még sok újdonságról remélünk beszámolni ezzel kapcsolatban.

Nemhivatalos javítások - Andrei Zmievski a közelmúltban indította el új honlapját, ahol a nemhivatalos javításait, foltjait is tárolja. Részletek a http://gravitonic.com/software/php címen.

ISIS kiegészítő - Braulio J. Solano közzétette teljesen nyílt és ingyenes kiegészítőjét, amely az ISIS könyvtári adatbázisokat írja és olvassa, és azt kérte, hadd váljon a kiegészítő a hivatalos PHP vonal részévé. Emellett visszajelzéseket vár, különösen azoktól, akik korábban más PHP-s ISIS megoldásokat használtak. Munkájának bemutatója a http://www.galileobiz.com/php_isis címen tekinthető meg.

ActivePHP Win32 platformokon - Wez Furlong újra nagy fába vágta fejszéjét - ezúttal olyan SAPI-t írt Win32 rendszerek alá, amely lehetővé teszi a PHP ActiveScriptként történő alkalmazását. Azok számára, akik nincsenek annyira otthon a Microsoft fogalmai között - ez azt jelenti, hogy a PHP-t kliens-oldali nyelvként lehet alkalmazni (például a javascript helyett), vagy az ASP-vel együtt használni, hogy segíthettünk az ASP fejlesztők PHP-re történő áttérésében. Wez új játékszerének alkalmazásához először ezt a patchet kell alkalmazni.

A PHP fordítása windowsos parancssorból - miután Wez Furlong segítséget kért a PHP fordításához windowsos parancssorból, Zeev Suraski ezt a szkriptet tette közzé segítségképpen. Ha valaki windowsos kiegészítőket fejleszt, vagy ott patcheli a PHP-t, érdemes megnéznie.

Mbstring kiegészítő - Yasuo Ohgaki felhívta a lista figyelmét, hogy az mbstringgel kapcsolatos minden egyes patchet igyekezzenek minél gyorsabban hozzá eljuttatni, mert a közeljövőben nagyon nagyszámú és mélyreható változtatásokat fog véghezvinni a kiegészítőn, így - egyeztetés nélkül - mások patchei nem biztos, hogy működni fognak.

PHP 4.2.1 - Derick Rethans jelentette be a legújabb verzió, a 4.2.1 elérhetőségét.

Ez a kiadás nagyszámú fontos hibajavítást tartalmaz, így ajánlott a bejelentés átolvasása, és utána érdemes csak letölteni a szokásos helyekről:

http://www.php.net/downloads.php

http://hu.php.net/downloads.php

http://hu2.php.net/downloads.php